kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yerli 'Einstein'lar sınıfı
Üstün zekânın işaretleri nedir?

Bu okulda üstün zekâ bulaşıcı!

Üstün zekâlı öğrencilerle aynı sınıfta okuyan normal öğrencilerin zekâsı ilerledi.

Türkiye'de ilk kez uygulanan projede mutlu sonuç... Beyazıt İlköğretim Okulu'nda üstün zekâlı öğrencilerle normal öğrencilerin yan yana ders görmesine karar verildi. Dersler ilerledikçe normal olan bazı öğrencilerin de neredeyse "üstün zekâlı" seviyesine geldikleri gözlendi...

Yerli 'Einstein'lar sınıfı

Beyazıt İlköğretim Okulu'ndaki üstün zekâlı öğrenciler normal öğrencilerle beraber okuyor. Bu özel çocukların hepsinin IQ düzeyi 130'un üzerinde Sınıfların yarısını, normal yolla kayıt yaptıran öğrenciler oluşturuyor. Ve bu çocuklardan 7 tanesi de zaman içinde ileri zekâ düzeyine ulaşmış....

Onlar Türkiye'nin ilk ve tek "üstün zekâlılar" okulunda eğitim görüyorlar... Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile Beyazıt İlköğretim Okulu'nda eğitim-öğretim gören bu küçük dahilerden kiminin en sevdiği sanatçı Mozart kimininse Muazzez Abacı... Aldıkları eğitimin bir diğer özelliği de sınıftaki öğrencilerin yarısının 'normal' çocuklardan oluşması. 2002 yılında, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Üstün Zekâlılar Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Davaslıgil önderliğinde başlatılan üstünEşref Karagözoğluzekâlı çocuklar için özel eğitim projesi, şu an yaklaşık 180 öğrenciye hizmet veriyor. Üstün zekâlıları diğer yaşıtlarından ayırmadan, onlarla birlikte eğitim vermeyi amaçlayan proje kapsamında; öğrencilerin yarısı özel olarak seçilirken diğer yarısı normal şekilde kayıt yaptıran çocuklardan oluşuyor. Ancak bazı derslerde üstün zekâlı öğrencilerin gruplar oluşturarak kendi hızlarına göre ilerlemeleri de sağlanıyor.

ÖZEL TESTLER YAPILIYOR
Sekiz şubede 30'ar öğrenciden oluşturulan sınıflarda eğitim gören öğrencilerin diğer devlet ya da özel okullarda okuyan öğrencilerden matematik,Ümit Davaslıgilyaratıcılık ve benlik saygısı konularında çok daha başarılı olduklarını ifade Prof. Dr. Davaslıgil, bu öğrencilerin IQ düzeylerinin 130'un üzerinde olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: "Okula seçilmeden alınan ve üstün zekâlı çocuklarımızla aynı sınıflarda okuyan öğrencilerimizin de bu eğitimler sayesinde IQ seviyelerinin yükseldiğini gözlemledik. Hatta bu öğrencilerimizden yedi tanesi zaman içinde neredeyse üstün zekâlı seviyesine geldi." Okula başvurmak için ilk olarak rehberlik eğitim merkezine başvurulduğunu anlatan okul müdürü Eşref Karagözoğlu ise, daha sonra ikinciAtaoğul Usluaşama seçimler için de zekâ, yaratıcılık ve matematik testlerinin uygulandığını kaydediyor. Okula seçilen 'üstün' öğrencilerden biri olan Onur Anamur'un da IQ'su 130'un üzerinde... Minik Onur henüz birinci sınıfa gidiyor. Küçük dahiye ileride ne olmak istediğini sorduğumuzda ise diğer pekçok çocuk gibi "doktor olmak istiyorum" cevabını alıyoruz ancak bir farkla... Minik Onur ihtisas alanını çoktan seçmiş bile; kulak-burun-boğaz... Ayrıca tarih ve coğrafyaya da çok meraklı olduğunu söyleyen Onur, bize Kurtuluş Savaşı'nı ya daLal OkayRomalılar'ın bütün tarihini anlatabileceğini belirtiyor. Onur'a en çok sevdiği sanatçıyı sorduğumuzda ise, "Mozart ve Beethoven" yanıtı alıyoruz.

'DOKTOR OLACAĞIM'
Gülçin Çetin de bir diğer üstün zekâlı öğrenci. Henüz 7 yaşında... O da doktor olmayı kafasına koymuş. Ama minik Gülçin'in tercihi farklı; kadın doğum uzmanı olmak istiyor. Bu seçiminin ardında yatan sebepse, kadınlara çocuk doğurtmak isteği. Konuşmamız esnasında bize İstiklal Marşı'nı okumak istediğini de söyleyen Gülçin o sırada tahtaya çıkıyor ve İstiklal Marşı'nınOnur Anamur10 kıtasını birden ezbere okuyuveriyor. Ona en sevdiği sanatçıyı sorduğumuzda ise, "Ben Türk sanat müziği hayranıyım. Muazzez Abacı ve Emel Sayın dinliyorum" şeklinde yanıtlıyor. Sekiz yıllık eğitimin ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın da desteği ile üstün yetenekli çocukların eğitimlerine devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan okul müdürü Eşref Karagözoğlu şunları söylüyor: "Bu ülkemizin geleceği açısından önemli. Geleceğin bilim adamlarını yetiştirmemiz için devlet tarafından desteklenmemiz gerekiyor. Bu çocuklarımızın eğitiminin lisede ve üniversitede devam etmesi gerekiyor."

ÖYKÜ YAZICIOĞLU


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Cezaevinde yeni bir hayata hazırlanıyor
 Yeni nesil onun eseri olacak
 Yer yataklarında tedavi
 Van'da olaylı 'yıldönümü' gösterisi
 Yüzen havaalanı
 Çakmakla oyun iki kardeşin sonu oldu
 Parkta üç kurşunla infaz
 Bakan Akdağ'ın oğlu iyi
YILMAZ ÖZDİL
Niye bitmiyor bu yetimin tüyü?
CNN'i kuran Ted Turner'a...
ERGUN BABAHAN
Güney Amerika'dan Ortadoğu'ya işgal
Dinler arası bir...
FATİH ALTAYLI
Bir sektör biterken
Birkaç gündür Paris'teyim. Yarın da...
ERDAL ŞAFAK
Diyaloga veda mı?
Bir grup meslektaşımızla birlikte dün...
Ünlü rock grubuna Chirac sansürü
Karikatür krizi nedeniyle ifade özgürlüğünün en çok kullanılan...
'İsrail'i tanı' çağrısı Hamas'tan döndü
Filistin meclisi, yeni üyeleriyle dün ilk oturumunu yaptı. Başkan...
Geçmiş olsun Herr Daum
Geçmiş olsun Herr Daum
Haftalardır kör topal ilerleyen Fenerbahçe'nin lastiği Ankara'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu