kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KAŞ'tan Topkayı Sarayı'na transfer
KAŞ'tan Topkayı Sarayı'na transfer
Saray'da Kapalı Olan Kapılar Artık Açılacak
Onun Adı Kağıt Üzerinde Hala "kaş Kaymakamı"

KAŞ'tan Topkayı Sarayı'na transfer

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un geçtiğimiz aylarda Kaş'a yaptığı bir gezi sırasında tanışıp Topkapı Sarayı Müzesi müdürlüğüne getirdiği Kaş Kaymakamı Nurullah Çakır eğitim ve kültüre verdiği önemle tanınan bir mülki amir. Çakır, yeni görevine gelir gelmez ilk kez Pazar SABAH'a konuştu.

İSTANBUL'UN en önemli müzelerinden biri olan, büyük bir tarihi içinde barındıran Topkapı Sarayı Müzesi'nin müdürlüğünü son iki aydır Kaş Kaymakamı Nurullah Çakır yapıyor. İçişleri Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gerçekleştirilen bu önemli 'transfer'in altında bir mülki amir olan Nurullah Çakır'ın başarıları yatıyor. Peki Nurullah Çakır kim? 1964 Kütahya- Simav doğumlu olan Çakır, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra kaymakam adaylığı sınavını kazandı. 25 yaşında Denizli kaymakam adayı olarak göreve başladı. Bir yılı İngiltere'de olmak üzere üç yıllık stajdan sonra Konya/Keltik kaymakamlığı, Karabük/ Ovacık kaymakamlığı, Siirt vali yardımcılığı, Kastamonu/Çatalzeytin kaymakamlığı, Kastamonu vali yardımcılığı, Ağrı/Doğu Beyazıt kaymakamlığı ve son olarak da Antalya/Kaş kaymakamlığı yaptı. Çakır'ın yıldızını Doğu Beyazıt'taki çalışmaları parlattı.

DOĞU BEYAZIT'TA PROJELER
2002-2004 yıllarında görev yaptığı Doğu Beyazıt'taki kaymakamlığı döneminde ilçenin kültürel ve sosyal hayatını büyük oranda değiştirdi. Çakır, Doğu'nun olanaksızlıklarına rağmen Doğu Beyazıt'ta kültür ve eğitimle ilgili birçok projeye imza attı. Bakımsız bir müze olan İshak Paşa Sarayı'nı günlük hayatın bir parçası haline getirmek için kolları sıvadı. Bugün Topkapı Sarayı'nın idaresinden sorumlu olan Çakır, o yıllarda Anadolu'daki en büyük saray olan Doğu Beyazıt'taki İshak Paşa Sarayı'nın fonksiyonel hale gelmesi için çalışıyordu. Çakır, sarayda sempozyumlar düzenledi, çeşitli sergilerin açılmasını sağladı. Her ne kadar iki yıl önce Doğu Beyazıt'tan ayrılmış olsa da Çakır'ın bugün en büyük hayallerinden biri İshak Paşa Sarayı'nın, etrafındaki eski şehirle birlikte Eski Beyazıt olarak yeniden yapılandırılması. İshak Paşa Sarayı'nda yüzlerce imam nikahlı çiftin resmi nikahını kıyan, bölgedeki kültürel varlıkların korunması üzerine çalışan, okullarda tiyatro çalışmaları yapılmasını sağlayan, gençler ve yetişkinler için halk müziği ve bağlama kursları açan Çakır, spordan da uzak durmadı. Güneydoğu Anadolu'daki ilk yamaç paraşütü kursunun açılmasını sağladı ve yerel halka yamaç paraşütü yaptırdı. Başarılı kaymakamın belki de en dikkat çeken çalışmalarının başında eğitime verdiği destek geliyor. Çakır, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer'in önderliğinde yürütülen, özellikle kadınların okuma yazmayı öğrenmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için başlatılan çalışmada büyük rol oynadı. Doğu Beyazıt ve köylerinde yaklaşık 4 binin üzerinde kadının okuma yazma öğrenmesine ön ayak oldu. Turkcell'in Kardelenler projesine de büyük destek verdi; Doğu Beyazıt ve köylerindeki kız çocuklarının okula gönderilmesi için çalışmalarda bulundu. Yazar Ayşe Kulin "Kardelenler" adlı kitabında Nurullah Çakır'dan ve yaptığı çalışmalardan övgüyle söz ediyor; "Çevresine var gücüyle ışık saçmaya çalışan bu bürokratın ilçesine katkıları göğsümüzü kabartıyor" diyerek Çakır'ın hakkını veriyor.

BİR TÜRKİYE GERÇEĞİ
Nurullah Çakır, Doğu Beyazıt kaymakamlığı dönemindeki başarılı çalışmalarından dolayı, "Türk İdareciler Derneği" tarafından emekli Vali Hüseyin Öğütcen meslek başarı ödülüne layık görüldü ve yılın en iyi mülki idarecilerinden biri seçildi. 2004 yılının ekim ayında tayini Antalya'nın Kaş ilçesine çıktı. Çakır, 60 bin nüfuslu Doğu Beyazıt'tan sonra 6 bin nüfuslu Kaş'ın kaymakamlığını yapmaya başladı. Bunun bir Türkiye gerçeği olduğunu, her yerin kendine özgü şartları ve sıkıntıları olduğunu söyleyen Çakır, güzel bir de örnek veriyor: "Doğu Beyazıt'ta yakıt olarak tezeğinden kalorifer yakıtına kadar her türlüsünü değerlendirirken Kaş'a geldiğimizde okul idarecilerinin klima istediğini gördüm. Yani bizim idareci olarak Türkiye'nin her yerine alışabileceğimiz bir yetişme tarzımız var. Ben de tatil değil bir sevda, rüya kenti olan Kaş'ın ihtiyacı olan çalışmalarda bulundum." Nurullah Çakır Kaş'- ta arkeolojik ve kültürel değerler üzerinde çalışmalara öncülük yaptı. Özellikle Patara, Xantos gibi önemli Likya kentleri ve ören yerleriyle ilgili projelere destek verdi, birçok kazı çalışmasına ön ayak oldu. Kaşlı sivil toplum örgütleriyle beraber gerçekleştirilen Uluburun projesi kapsamında sualtı ve suüstü arko(arkeolojik)- park projesinin temellerini attı. Bu proje kapsamında eski Tunç Çağı liman projesi geliştirildi.

Eylem BİLGİÇ Fotoğraflar: Erkan SEVENLER

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Paşakapısı kadınların kaderini değiştiriyor
 Yalıdaki konducu
 Sorunlarla baş etme kılavuzu
 Venedikli ressamın gözünden Fatih Sultan Mehmed
 Ergun Göknel'in eşi hidayete erdi
 Kapitalist kalvinistlerin mucidi Max Weber
 Interpol, Pera Palas mektubunun peşinde
 Türk soyadları 54 bine ulaştı
 Duvarların ardında bütün dinlere yer var
 Zeki Demirkubuz: "Benim sinemamda dinsel bir öz var"
 Prenses Di'ye kaderini söyleyemedim-1
 Prenses Di'ye kaderini söyleyemedim-2
 Hintli simyacı
 Bu film "çuval"dan beter
 Jean Calvin ve Kalvinizm
 Kırklareli'nde beş Yahudi kaldı
 Sivil ölüme mahkum
 Kuradan tüp bebek çıktı
 Batman'da intiharlar hortluyor mu?
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Yürürken gülümsüyordu
Seslenmedim. Keyfini bozacaktım...
MEHMET ALTAN
Hırsıza pazar yazısı
Gayrettepe'de Dedeman Oteli'nin...
REFİK DURBAŞ
Bu telgrafın adresi kendisi
Mehmet Barlas, geçen hafta...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kemancııı başımın tacı!
Sen hayattan ne istersen hayat...
Şahan sadık, İpek ateşli Fadik tutumlu çıktı
Şahan sadık, İpek ateşli Fadik tutumlu çıktı
Bir Japon psikoloji profesörü olan Isamu Saito oturmuş psikoloji...
Seyri en güzel Olimpiyat
Seyri en güzel Olimpiyat
İlk kez 1924'te yapılan Kış Olimpiyatları'na yalnızca 10 ülke...
Çileği seviyorsunuz peki ya vücudunuz?
Kemikleri güçlendirdiği için her gün içilmesi tavsiye edilen süt ya...
Sağlığınızı kendiniz yaratın
Kendinize uyguladığınız baskı sağlığınızı ciddi ölçüde tehdit ediyor.
Marakeş'ten maşa, meşe köşe ve Ayşe
Nargile içmenin de elbette kendine has kuralları ve ritüeli var. Maşa, ateşi...
Çıralı bahçeleri portakal kokuyor
Antalya'nın Çıralı köyündeki Organik Tarım Kooperatifi hiçbir zararlı madde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.