kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şimdi gözler Başbakan'da

Filistin parlamentosu toplandı. Parlamentonun yeni üyeleri topluca yemin etti. Abbas ''Hamas İsrail ile yapılan anlaşmalara saygı göstermeli'' dedi. Hamas lideri Halid Meşal, Suriye'de sürgünde olduğu için yeni hükümette görev alamıyor. Bu nedenle Başbakan'ın, örgütün Gazze Şeridi'nin üst düzey yetkililerinden Mahmut Zahar ya da İsmail Haniyeh olması bekleniyor.

Filistin'de 10 yıl aradan sonra 25 Ocak'ta yapılan genel seçimde yeniden belirlenen Filistin parlamentosunun milletvekilleri topluca yemin etti.
Parlamenterlere seslenen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hükümeti kurmanın Hamas'ın görevi olduğunu belirtti ve Hamas'tan İsrail ile imzalanan anlaşmalara saygı göstermesini istedi.

Gazze ve Ramallah'ta eşzamanlı olarak parlamento binalarında başlayan toplantıda, yoklamaların ve Kur'an okunmasının ardından, Filistin Yasama Konseyi'ne (Meclis) başkanlık eden Salim Zanun bir konuşma yaptı.


Zanun, Filistin Yönetimi'nin dış ilişkilerinden Filistin Kurtuluş Örgütü'nün sorumlu olduğunu söyledi. ''Oslo Anlaşması, (İsrail Başbakanı İzak) Rabin ile (Filistin lideri Yaser) Arafat arasında imzalandı'' diyen Zanun, parlamentonun içteki yasama işlerinden sorumlu olduğunu kaydetti.

Zanun konuşmasında, 1994'teki geçici parlamentonun kabul ettiği, çoğunluğun yönetimi, azınlığın hakları ve dini özgürlük ilkelerini de hatırlattı. Zanun ayrıca, Hz. Muhammed'in Mekke'den bir gecede yaptığı
Kudüs-El Aksa Camii (Uzak Cami) ziyaretine de değindi. Zanun'un konuşmasından sonra, milletvekilleri topluca yemin ederek yeni görevlerine başladılar. Meclis başkanlığına, Hamas üyesi olan, Batı Şeria Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aziz Duveyk seçildi.

YENİ HÜKÜMETİ HAMAS KURACAK

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yemin törenin ardından yaptığı, yarım saati aşkın konuşmasında, seçimlerin, yeni bir siyasi durum ortaya çıkardığını belirtti.

Filistin seçimlerinin hep yapılacağını söylediğini, yapılmaması için ancak iki koşul ortaya koyduğunu ifade eden Abbas, bunlardan birinin kendisinin ölümü, diğerinin de Doğu Kudüs'ün seçimlere katılmaması olduğunu hatırlattı.

Seçimlerin yapılıp bittiğini, Filistin'de demokrasinin kazandığını ifade eden Abbas, çoğunluğu eline geçiren Hamas'ı yeni hükümeti kurmaya çağırırken, ''İsrail'le yapılan anlaşmaları tanımaları ve saygı göstermeleri'' gerektiğini ifade etti.

Abbas, Hamas'a her zaman yardımcı olacağını belirtti. Hamas'tan barış görüşmelerini stratejik bir seçenek olarak kabul etmesini isteyen Abbas, Yol Haritası'ndaki İsrail ve Filistin'in yükümlülüklerini ayrıntılarıyla anlattı ve Oslo Anlaşması'nın bağlayıcı olduğunu vurguladı. İsim vermeksizin Hamas'a seslenen Abbas, ''Kimsenin İsrail ile yapılmış olan geçici barış anlaşmalarının meşruiyetini sorgulamaya hakkı yoktur. Varılan anlaşmaların meşruiyetinin sorgulanmasını şimdiye kadar kabul etmedik. Şimdiden sonra da kabul etmeyeceğiz. Bu anlaşmalar, kabul edildikleri andan başlayarak, bir politik gerçeklik haline gelmiştir. Biz bu gerçekliğe bağlılığımızı sürdürüyoruz'' dedi.

Abbas, ''Biz, Cumhurbaşkanlığı ve hükümet olarak tek siyasi pragmatik ve stratejik seçenek olarak gördüğümüz müzakere sürecine bağlı kalmaya devam edeceğiz. Ben, beni seçenlere uygulamayı vaat ettiğim programı gerçekleştirmeye kararlıyım'' diye konuştu. Abbas, uluslararası toplumdan ve Dörtler Grubu'ndan da İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerine yeniden başlanması için yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

Abbas, ''Bizim ve sizin (İsrail) güvenliğiniz, masaya oturup, sorunlarımızı karşılıklı görüşmekten geçer. Barış istiyorsanız, halkımız ve çocuklarımızın geleceği için ellerimiz size açık'' diye konuştu.

Abbas, Filistinlilere karşı duvar örme, ev yıkma, tutuklamalar ve suikastlarını sürdüren İsrail'i de eleştirdi, Arafat'ın ''şehit düşene dek'' Mukata'da hapsedildiğini hatırlattı. Abbas, ''Bu olayı kapatmayacağız, her şey meydana çıkana kadar'' dedi. Filistin halkının güvenliğini sağlamak için her şeyin yapılacağını belirten Abbas, güvenliği sağlamanın Filistin güvenlik güçlerinin görevi olduğunu ve silah bulundurma yetkisin onların taşıdığını kaydetti.

Abbas, ekonomik duruma değinirken de İsrail'in getirdiği kısıtlamaların ekonomiyi kötü etkilediğini ifade etti. Abbas, yolsuzluklarla da sonuna kadar savaşılacağını ve kim olursa olsun, mahkemeye çıkarılarak kanunlar karşısında hesap vereceğini söyledi.

HANİYE: ''ABBAS'LA GÖRÜŞ AYRILIKLARI DİYALOGLA ÇÖZÜLÜR''

Hamas örgütünün lideri İsmail Haniye, Filistin lideri Mahmud Abbas'la aralarındaki görüş ayrılıklarının diyalogla çözüleceğini söyledi.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bugün ilk kez toplanan yeni meclisin açılış törenine Gazze'den videokonferans yoluyla katılan Hamas lideri Haniye, AFP'ye verdiği demeçte, Abbas'ın açılış konuşmasında olumlu noktalar bulunduğunu söyledi. ''Ancak siyasi bakımdan ayrıldığımız noktalar var'' diyen Haniye, ''Onun kendi programı, bizim kendi programımız var. Bu görüş ayrılıkları, Filistin halkının çıkarına olacak şekilde diyalog ve koordinasyon yoluyla çözümlenecektir'' diye konuştu.

Abbas, meclisin açılışında yaptığı konuşmada, İsrail'le çatışmanın müzakerelerle çözüme kavuşturulması ve İsrail'le yapılmış anlaşmalara
uyulması için Hamaslı milletvekillerine çağrıda bulunmuştu. Hamas, İsrail'i tanımıyor ve silahlı mücadeleyi öngörüyor.

BAŞBAKAN KİM OLACAK?

Hamas lideri Halid Meşal, Suriye'de sürgünde olduğu için yeni hükümette görev alamıyor. Bu nedenle Başbakan'ın, örgütün Gazze Şeridi'nin üst düzey yetkililerinden Mahmut Zahar ya da İsmail Haniyeh olması bekleniyor.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hamas'lı Duveyk yeni parlamento başkanı
 ABD, Filistinlilerden yardım parasını geri istedi
 El Fetih, koalisyonu görüşmek üzere haftaya toplanıyor
 Parlamentoda 13 eksik
 Abbas Hamas'ı seçen Filistinlilerin cezalandırılmamasını...
 18 milyon telefon kayıt altında
 Hamas krizinde Batı'yı ikna atağı
 Öldürme emri Esad'ın
 Yeşil ne yaşar, ne yaşamaz
 Kırmızı bültenli konsolos
 Kuş gribi mağduru babanın ev siparişi
 Lazer ameliyatında bir gözü kör oldu
 Tanık gidemeyince onlar geldi
 PKK'nın 'Nemrut'u yakalandı
 'Öcalan'dan mektup gelmedi'
 Amerikan askerleri Marmaris'i dağıttı
 Ölüm pahasına kaçış
 Çalışkan: Yeşil'i arıyoruz
 Akdağ'ın oğlu kaza geçirdi
 Şemdinli kitapçısı serbest
 Ölüdeniz tutkunu İngiliz'e dualı veda
 Türkiye füze kalkanı için düğmeye bastı
 Türbanlı öğretmen itiraz ediyor
YILMAZ ÖZDİL
İşte o gün...
8 kişiydiler....
FATİH ALTAYLI
Unakıtan kardeşlere iş önerisi
Bio yakıtın ekonomiye...
ERDAL ŞAFAK
Diplomatik kaynak
Hamas ziyaretinin (daha doğrusu...
MEHMET ALTAN
Hamasi...
Türkiye'ye ağır bir fatura ödetme ihtimali de...
'İstanbul'u çizelim'
İtalyan Başbakan aşırı sağın oylarını alabilmek için "20 Euro'nun...
'Guantanamo acilen kapatılmalı'
Birleşmiş Milletler'in (BM) terör şüphelilerinin tutulduğu...
Bırakın gidin: 0-1
Bırakın gidin: 0-1
Beşiktaş, salı günü Türkiye Kupası'nda yaşadığı İnegöl hezimetinden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu