kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HİLELİ YAĞI TADARAK ANLIYOR Gazanfer İbar, İzmirde bir laboratuvardan sertifika almış. 15 gün boyunca ne kadar bozuk yağ varsa tadarak kötü yağ nasıl olur öğrenmiş. Kursun sonunda da dünyanın en iyi yağlarını tatmış. İbar, Zeytinyağında tadıcının tecrübesi analizden daha önemlidir diyor.
Zeytinyağında kayıtdışını üst gelir grubu besliyor!
'Bidondaki zeytinyağının yarısı pamukyağı'

Zeytinyağında kayıtdışını üst gelir grubu besliyor!

Unilever, Ayvalık'tan, Bodrum'dan bidonla yağ alanları araştırdı: Hepsi de üst gelir düzeyine sahip ve eğitimliler... Üstelik aldıkları yağa kayıtsız şartsız güveniyorlar.

Gıdada kayıtdışılıktan yakınmayan sektör yok. Süt sektörü sokak sütçülerinden, beyaz et sektörü markasız üretimden, işlenmiş et sektörü standart dışı katkılardan yakınıyor. Ancak tüm bu ürünlerde kayıtdışılık, düşük gelir düzeyiyle ve bilinçsizlikle besleniyor. Yani markasız ürünü daha ucuza bulan ve gelir düzeyi düşük kitleler, fiyat öncelikli davranıyor, gıda güvenliğini sorgulamıyor. Ya da umursamıyor. Ancak düşük gelir düzeyi ve eğitimsizlikten beslenmeyen tek bir kayıtdışı ürün var. O da zeytinyağı. Türkiye'nin yıllık 70 bin ton zeytinyağı tüketiminin sadece 25 bin tonu markalıların. Gerisi Ayvalık'taki köyden, Aydın'daki tanıdığın zeytinliğinden, ya da Bodrum tatilinde tanıştığınız ve çok sevdiğiniz pansiyon sahibinden satın alınıyor. Konuyor bir bidona, sonra lüks otomobillerin bagajında İstanbul'a getiriliyor. Ve markasız, üretim izni olmayan bu plastik şişedeki yağ,hiç şüphe edilmeden, üstelik "Hakiki yağ" diye mutlu olunarak tüketiliyor. Markalıların bu duruma isyanının ilk yüksek sesle yansıması geçtiğimiz günlerde Unilever'den geldi. "Hakiki (!) zeytinyağı sizin eve de elini kolunu sallayarak girebiliyor mu?" diye gazetelere ilan veren Unilever, "İmkânınız olsa da yediğiniz yağları analiz ettirebilseniz" diyerek bu yağların aslında 'hakiki' olmadığını vurguladı. Bu isyana kadar yaşanan süreci konuştuğumuz Unilever Pazarlama Müdürü Gazanfer İbar, "Burada bizi rahatsız eden, açık satışta çok büyük hileler yapılması. Pamukyağı, çiçekyağı ne bulurlarsa katıyorlar" diyor. Unilever, açık yağ alanlarla görüşmeler yapmış ve hepsinin, aldığı ürüne kayıtsız şartsız güvendiğini ortaya koymuş. İbar, diğer ürünlerde olduğu gibi alt gelir düzeyi ve eğitimsiz tüketicinin değil, aksine parası olan ve eğitimli tüketicilerin açık zeytinyağına daha çok rağbet ettiğini söylüyor.

FİYAT FARKI KORKUNÇ
İstanbullular açık zeytinyağına çok ilgi gösteriyor. Diyelim ki biri Bodrum'a yerleşiyor, oradan gönderiyor eşe dosta. Ya da "Köylü bir kendi için üretiyor, bir de yakın çevresi için" diyor. Gazanfer İbar, ağızdan ağza pazarlama sloganlarını bile öğrenmiş: "Mesela 'bizim için özel olarak geliyor' diyorlar. Bir analiz ediyoruz, yarısı pamuk yağı. Fındık yağı konmuyor çünkü artık pahalılandı. Yıllarca sabrettik bu konuda. Zeytinyağında kaliteyi asitlik derecesi belirler. Minimum 0.3 olabilir 2'ye kadar insan sağlığına zarar olmadan satılabilir. 1'e kadar sızma, 1-2 arası natureldir. Bunun üzerinde bir asitlik varsa bunun rafine edilip asitliğinin indirilip sızma ile karıştırılması lazım buna da riviera diyoruz. 4 derece asitli zeytinyağının içine yüzde 50 pamuk yağı koyunca 2'ye düşüyor asit oranı. Bu, keskin bir tat verir, İstanbul tüketicisi bu keskinliği kalite zannediyor. Sonra ambalajlı alınca aynı tadı bulamıyor. Üst düzey, kültürlü insanlar alıyor bunları. Anadolu zeytinyağı kalitesini daha iyi tanıyor. İstanbul tüketicisi yıllarca uzaklaşıp yeniden döndüğü için iyi bilmiyor."

ESEN EVRAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Bu evliliğe mahkeme yolu göründü
 Bakanlık enerjiye yatırım özel sektör garanti istiyor
 Sinop'ta nükleer santral alarmı
 Türkiye IMF'den ek süre istedi
 Fiat, Punto ile Avrupa'da liderliğe yükseldi
 Şirketler özel tahvil kuyruğunda
 'Konut fiyatları şişmedi; olması gereken düzeyde'
 Denizbank'ın rotası 4-5 ay içinde belli olacak
 Kingston'un 2005 satışı 3 milyar dolar
 Dolar yatırımcısı Brezilya ile sevindi
 Avea'nın değeri 3.4 milyar dolar çıktı
 Yabancı Türkiye'de mutlu
 Garanti Bankası'ndan 708 milyon YTL kâr
 Borsa 46 bin puanı kırdı
 Dış borçlanmada hedefin yüzde 40'ı tutturuldu
 3 ihalede 12 milyar YTL borçlanacak
 TÜSİAD, İtalya'da Türkiye'yi anlatacak
 İzmir'den İtalya'ya Ro-Ro seferi başlıyor
 ABD enflasyonu beklentiyi aştı
 Nema için toplu başvurular başladı
 Çekmeköy'e 850 'idealist' ev geliyor
 Bayram'ın durumu iyiye gidiyor
 TBMM lojmanları konak oluyor
 Tüpraş'ta karar için geri sayım başladı
 Anadolu Isuzu: D/Max'i Türkiye'de üretelim
 Nike'tan Adidas'a dava
 Petrol yeniden yükselişte
MELİHA OKUR
Hyundai'yi kaçıran Kocaeli Arap 'FAL'ı açıyor
Yatırım...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Rabobank Şekerbank'ta stratejik hata...
Takip edip ateş etti
Bursaspor Yönetim Kurulu üyesi Vakkas Parlak'ın 23 yaşındaki oğlu...
Haydi ABD eller havaya!
Türkiye'den göç eden Ermeniler sayesinde Los Angeles Türk...
Hamas krizinde Batı'yı ikna atağı
Hamas krizinde Batı'yı ikna atağı
Hamas'ın kendi bilgileri dışında Ankara'ya gelmesinin yarattığı...
Öldürme emri Esad'ın
Öldürme emri Esad'ın
Suriye'nin ülkeden ayrılmak zorunda kalan ikinci adamı Haddam,...
IMKB
E: 46.244 D:% 1,95
DOLAR
S: 1,324 D:% -0,414
EURO
S: 1,574 D:% -0,411
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu