kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu film "çuval"dan beter
Bu film "çuval"dan beter
Devlet de film yoluyla sanal bir tatmin yaşadı
Daha önce silahlar çekilmişti

Çuvalın intikamı filmle alınmaz

Günlerdir tartışılan "Kurtlar Vadisi Irak" filmini Emekli Tümgeneral Nejat Eslen ve Emekli Binbaşı Sertaç Süalp'le izledik. Her iki subay da filmi orduya hakaret sayıyor.

Emekli Tümgeneral Nejat Eslen (üstte, solda) ile Emekli Binbaşı Sertaç Süalp, Güneydoğu ve Kuzey Irak'ta kritik görevler üstlenmiş iki eski subay... Onlar "Kurtlar Vadisi Irak" filmini ağır bir dille eleştiriyor. Süalp "Ordunun onurunu derin devletin kurtarması hazmedilemez" derken Eslen "Film, Türk askerini çuval olayı kadar rencide etti" diyor.

Hala unutulmadı
4 Temmuz 2003 günü Süleymaniye'deki Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı karargahına gelen Amerikan askerleri, 11 Türk askerini başlarına çuval geçirerek gözaltına almıştı. Film bu olayı konu alıyor.



Bu film "çuval"dan beter

Kuzey Irak'ta kritik görevler yapan emekli askerler, Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan Binbaşı Sertaç Süalp ve Tümgeneral Nejat Eslen Kurtlar Vadisi Irak filminin TSK'yı çuval olayı kadar rencide ettiğini söylüyor.

Beyaz perdeye Türk askerinin başında çuvallı görüntüsü düştüğü anda yanımdaki koltukta oturan Sertaç Binbaşı öfkeyle yumruğunu sıkıyordu. Sonra gözyaşlarını fark ettim. Kendine geldiğinde kulağıma eğilip "Şimdi geçmiş gözümün önünde beliyor" dedi. Emekli Binbaşı Sertaç Süalp "Kurtlar Vadisi Irak" filmini herkesten başka bir gözle seyrediyordu. Çünkü Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın seçkin askerlerinden biri olarak Kuzey Irak'ta sayısız operasyona katılmıştı. Üstelik anlatılan uzun yıllar birlikte omuz omuza çarpıştığı silah arkadaşlarının hikayesiydi. Bu güne kadar Türkleri kötü gösteren 24 ve West Wing gibi TV dizilerini "sadece film" diye yanıtlayan Amerikalı yetkililerin aksine "Gerçekle kurgu ayrılmalıdır" diyen NATO'nun ABD'li komutanı General James Jones'un bu tepkisi de filmin askerler tarafından farklı algılandığını gösteriyordu. Komutanın intihar sahnesinde ise sol koltuğumda oturan emekli Tümgeneral Nejat Eslen gururlu bir ifadeyle ve herkesin duyabileceği kadar yüksek bir sesle " İşte onurlu Türk komutanı " dedi. Emekli Tümgeneral Nejat Eslen ise Amerikan ordusunun stratejini iyi bilen, bölgede yıllarca ordu yönetmiş bir savaş uzmanı. ABD'de askeri eğitim alırken savaş sonrası bölgede en yüksek rütbeli Amerikan subayı olarak görev alan General Tommy Franks'le de sınıf arkadaşlığı yapmış. Türk ordusu kadar Amerikan ordusunu yakından tanıyan Eslen'in filmle ilgili değerlendirmeleri çok çarpıcı.

- Sizce film bu ilgiyi hak edecek kadar iyi mi?
- Sertaç Süalp :
Ticari amaçla yapılmış, Türkiye'nin zamanında yapması gereken, geciken bir harekatın misillemesi gibi yapılmış bir film. Türk halkı hala bu on bir kişinin teslim olmasını kabullenmiş değil, bu nedenle, film kötü bile olsa bu kadar ilgi görüyor. Çünkü bir açığı dolduruyor. Ama film bile olsa Türk Silahlı Kuvvetlerin (TSK) onur kırıklığını bir derin devlet ekibinin kaldırmasını ben kendime yediremiyorum. Gerçekte 11 kişi orada ölseydi de Amerikalılar kazançlı çıkacaktı. Biz çok amatör ve seyirci kaldık. Rövanş maçını istemedik yapmadık ama bekliyoruz. Biz bir piyon kaybettik ama satranç uzun bir oyun. Tüm ulus bence bu olayın rövanşının beklentisi içinde.

- Nejat Eslen: Filmin başlangıcı çarpıcıydı. Ama o kadar. Çünkü gerçek olan başlangıç kısmıydı. Senaryo basite indirgendi, iyi Türk ile kötü Amerikalı arasındaki mücadeleye dönüştü. Türk askeri bunu yapamıyor, birileri gidiyor kendisini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yerine ikame ediyor ve rövanşı alıyor. İşte ben bunu hazmedemedim. Bu film bence Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Süleymaniye'den sonra bir kez daha rencide ediyor. Bu şuna benziyor; biri gelip size yumruk atıyor karşılık veremiyorsunuz, bir başkası gelip size yumruk atanı dövüyor...

ABD BEDELİNİ ÖDEMELİ
- Askerlerden "çuval" için hiçbir zaman tam bir açıklama gelmedi. Bu eksiklik filme zemin hazırlamış olabilir mi?
- Sertaç Süalp :
Yetkililer bu konuya ilişkin açıklama yapmış olsalardı bile halk yine de bir intikam beklentisi içinde olurdu. Ve şu an da bu beklenti içinde. Bu film tamamen sanal bir intikamı anlatıyor. Fakat bu boşluk çok uzun zaman sürecektir.

- Nejat Eslen: Türk Silahlı Kuvvetleri'nin böyle aşağılanması ancak Amerika bu bedeli ödedikten sonra unutulabilir. Çuvalın rövanşı gerçekten alınmalı. Çünkü bu olayda hem Türk askeri, hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de Türk milletinin onuru yara almıştır. Türk halkının Türk askerine büyük bir saygısı ve güveni vardır ve Amerika bedelini ödeyecektir. Bunun nasıl ödeneceğini zaman içinde göreceğiz ama film yoluyla bedel ödetilemeyeceği kesin. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin duygularıyla oynayarak bunu ticarete dönüştürmek, para kazanmak etik değil.

- Çuval sahnesini izlerken kendinizi nasıl hissettiniz?
- Sertaç Süalp: (Gözyaşlarına hakim olamıyor )
Bir sivil değil bir Silahlı Kuvvetler mensubuydum. Benim için bir aksiyon filminden çok geçmişi yaşamaktı. Film senelerdir süren bir üzüntüyü canlandırdı içimde. Sizden bir talep gelmeseydi bu filmi seyretmezdim. Aklıma hep şu geldi; bu olayı yaşayan on bir kişi acaba bu filmi nasıl seyreder? Üsteğmenin intihar etmesi bir onur meselesiydi bunu sivillerin anlaması çok mümkün değil. Kendi açımdan çuval olayı bitmiş değil, bu sonuçlandırılmalı ben hala böyle bir beklenti içindeyim.

- Siz oradaki komutan olsaydınız çatışır mıydınız?
- Sertaç Süalp :
Ben olsam çatışırdım ama burada oturup, bu çay sohbeti içinde buna cevap vermek zor. O günün şartlarını orada yaşayan insan bilir. Bir yandan kesin emirler var. Çünkü biz profesyonel bir orduyuz. Ve bu gözde ordunun gözde mensuplarıyız. Emir komuta zinciri içinde emre uymak tabi ki şart. Ama bir yandan da bir ömür boyu yaşayacağınız bir leke var. Çok çelişkiye düşerdim ama bu kadar onursuzca bir Amerikan askeri yaklaşımı karşısında çatışmayı seçerdim; emre rağmen. On bir kişinin hayatına karşı Türk ulusunun onuru söz konusu.

Sonat BAHAR

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Prenses Di'ye kaderini söyleyemedim-1
 Prenses Di'ye kaderini söyleyemedim-2
 Hintli simyacı
 Jean Calvin ve Kalvinizm
 Kırklareli'nde beş Yahudi kaldı
 KAŞ'tan Topkayı Sarayı'na transfer
 Sivil ölüme mahkum
 Kuradan tüp bebek çıktı
 Batman'da intiharlar hortluyor mu?
 Yalnızlık ve hüzün de öldürür
 Hem şiirde hem hayatta onu izindeydi
 Adadan doğan parlak yıldız
 Milyon dolarlık evinden eski parasız günlerine bakıyor
 Kafası karıştı, konsantre Kur'an-ı Kerim'i yazdı
 Operacı Deniz nasıl canlı bomba oldu?
 ABD ile İran'ın nükleer dansı
 Kapatılsın mı?
 Kalimerhaba Side
 Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kadın uyudu adam çaldı
Kadın apartmanın önüne geldi,...
MEHMET ALTAN
Vapurlar, martılar, simit
İçinden deniz geçen kent,...
ÖNCEL ÖZİÇER
İtiraf: Çuvalladım!
Geçen hafta başrolünü oynadığı...
Tüm yolcuları business class
Tüm yolcuları business class
Eğer kıtalararası lüks bir seyahati arzuluyorsanız, Zürih, Düsseldorf...
Gençler de yaşlılar da aynı 'Şefkat Yurdu'nda
Gençler de yaşlılar da aynı 'Şefkat Yurdu'nda
Türkiye'nin sanat ve kültür hayatına önemli isimler kazandıran...
Kendinize güvenin herkes sizi beğensin
Başımıza gelen her şey için hayatı suçluyoruz. Başkalarının kendi...
Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
Geçtiğimiz Perşembe, "Muharrem Ayının 10. günü" idi. Yani Aşure günü! "Nevruz...
Taşköprü yerine Çin sarımsağı almayın
Türkiye, dünyayla kıyaslandığında ürettiği ürünlerin tescili konusunda çağın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.