kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Rabobank Şekerbank'ta stratejik hata yaptı

Şekerbank-Rabobank evliliğinin başarısızlıkla sonuçlanmasının yankıları devam ediyor. Her iki tarafta yaşananların perde arkasını öğrenmeye çalışıp okuyucularımı bilgilendirmeye çalışıyorum.
Şekerbank Genel Müdürü Hasan Basri Göktan ser verip sır vermiyor. Genel Müdür Göktan, "Rabobank ile bir evlilik düşündük. Hukuk sistemine uygun olarak çalışmalarımızı sürdürdük. Ancak bağımsız yargının verdiği karara uyma zorunluluğumuz var. Ortak olmayı çok arzu ettiğimiz Rabobank, imzaladığımız satış sözleşmesinde açıkça yargı kararına uyacağını belirtmesine rağmen, mahkemenin kararını tartışmaya açmak istediler. Taraflar arasında imzalanan satış sözleşmesi bu nedenle ortadan kalktı" diyerek şunu ekliyor: "Biz Rabobank ile bu işi sonuçlandırmayı çok arzu ediyorduk, bu arzumuz halen de devam ediyor, biz sözleşmedeki şartlara sadık kalmamıza rağmen, hukuk sistemimize göre davranmak zorundayız. Bundan sonrası için Rabobank dahil, yeni yatırımcılar ile yeni taleplere açığız."
Diğer tarafın da görüşlerini öğrenmek için Rabobank Türkiye temsilcisi Tahsin Sağışman'ı aradım. Sağışman cephesinde duruma farklı cepheden bakıldığını gördüm. Sağışman diyor ki, "Biz, Şekerbank hisselerini işleyen faizi ile birlikte 2.86 YTL'ye almamız gerekirken, mahkemenin verdiği kararda 4.93 YTL olarak belirlenmesine anlam veremedik. Şekerbank çalışanlarının Munzam sandığı gerekli olmadığı halde neden mahkemeye başvurma ihtiyacını hissetti?" Rabobank temsilcisi Sağışman, Munzam sandığının bazı üst düzey yöneticilerinin bilerek bunu engellediğini üstü kapalı olarak vurgulamaya çalıştı. Sağışman'ın bir diğer değerlendirmesi de, "Biz, hisseleri anlaştığımız fiyattan ödiyelim, öte yandan mahkeme kararını temyize götürelim, bu karar kesinleştikten sonra aradaki farkı ödeyelim" diyor.
Tarafları dinledikten sonra açıkçası şaşırdım. Rabobank temsilcisi Tahsin Sağışman son derece iyi niyetli, ancak hukuki yardım aldığı kişiler onu yanlış yönlendiriyor. Rabobank, hukuk sistemimizi iyice incelememiş. Şekerbank Munzam Sandığı bir vakıftır. Vakıf herhangi bir malını satacağı vakit mahkeme kararı almak zorundadır. Sağışman'ın, "mahkeme kararına ne gerek var?" demesini anlamakta güçlük çekiyorum. Ayrıca Sağışman'ın, Mahkemeden satış için "anlaşmanın onaylanması", yada "red edilmesi" kararı beklediğini, fiyat belirlenmesini anlamadıkları tezi de yanlış. Mahkeme vakıf malının devri için karar verirken değerini de tespit ediyor. Bu değerin altında mal satan vakıf yöneticileri ilerde hesap vermek zorunda kalırlardı.
Rabobank'ın ikinci yanlış hukuki değerlendirmesi de, "Biz anlaştığımız parayı ödeyelim, mahkeme kararında belirtilen değer farkını da temyize götürelim, yargıtay kesinleştirdikten sonra ödeyelim." Sanırım bu noktada da yanlış bilgilenme var. Çünkü Rabobank mahkemede taraf değil ki, kararı yargıtaya götürsün. Kararı ancak taraflardan Munzam Sandık veya Vakıflar Genel Müdürü götürür.
Rabobank'ın bir diğer yanlış değerlendirmesi ise, öne sürdüğü Munzam Sandığın ana sözleşme değişikliği ile ilgili karardan haberdar olmadıkları iddiasıdır. Yasal zorunluluktan kaynaklanan ana sözleşme değişikliği de 22 Temmuz 2005 tarihinde Rabobank'a bildirilmiş ve bununla ilgili kesinleşen yargıtay kararı da ayrıca bildirilmiştir.
Rabobank temsilcisi Sağışman kusuruma bakmasın. Dünya gazetesindeki bir açıklamasına da hayret ettim. Diyor ki, "Munzam Sandık'ın bazı üyeleri değişirse biz bu evliliği sonuçlandırabiliriz". Benim daha iyi bir önerim var. Munzam Sandığın yönetimini Rabobank tayin etsin ki o yönetim de Şekerbank'ı Rabobank'a bedavaya satsın.
Geniş bir şube ağı ve kaliteli personeli bulunan Şekerbank'a Rabobank dahil, birçok yatırımcının ilgisi devam edecek. Ancak belli bir nişanlılık dönemi geçiren Rabobank'a da öncelik verilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Renault binek otoda liderliğini sürdürüyor   / 17-02-2006
 Tekstil sektörü can çekişiyor   / 16-02-2006
 Danıştay'dan Telekom dersi   / 10-02-2006
 İletişimde tam serbestleşmeye doğru   / 09-02-2006
 Özelleştirme yara almasın   / 04-02-2006
 İşte size kaostan çıkış yolu   / 03-02-2006
 'Tazminat değil gazda açığı kapatmak önemli'   / 02-02-2006
 Gaz anlaşmaları gündemden düşmüyor   / 31-01-2006
 İran gazında ceza maddesi bilmeceye dönüştü   / 30-01-2006
 Arcelor soğuk sacda hâkim durumda mı?   / 28-01-2006
MELİHA OKUR
Hyundai'yi kaçıran Kocaeli Arap 'FAL'ı açıyor
Yatırım...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Rabobank Şekerbank'ta stratejik hata...
Takip edip ateş etti
Bursaspor Yönetim Kurulu üyesi Vakkas Parlak'ın 23 yaşındaki oğlu...
Haydi ABD eller havaya!
Türkiye'den göç eden Ermeniler sayesinde Los Angeles Türk...
Hamas krizinde Batı'yı ikna atağı
Hamas krizinde Batı'yı ikna atağı
Hamas'ın kendi bilgileri dışında Ankara'ya gelmesinin yarattığı...
Öldürme emri Esad'ın
Öldürme emri Esad'ın
Suriye'nin ülkeden ayrılmak zorunda kalan ikinci adamı Haddam,...
IMKB
E: 46.244 D:% 1,95
DOLAR
S: 1,324 D:% -0,414
EURO
S: 1,574 D:% -0,411
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu