kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarihi hamamlar modern yaşamın stresini atmak isteyenleri ağırlıyor
Tarihi hamamlar modern yaşamın stresini atmak isteyenleri ağırlıyor
Ünlüler hangi hamamları tercih ediyor?

Tarihi hamamlar modern yaşamın stresini atmak isteyenleri ağırlıyor

Beş yıldızlı otellerdeki Türk hamamları, sanat dünyasının ünlülerinden cemiyet hayatının tanınmış isimlerine pek çok kişinin uğrak yeri olunca tarihi hamamlara olan ilgi de arttı Asırlar boyunca ayakta kalan Türk hamamları artık şehir hayatının stresinden uzaklaşmak, masaj yaptırıp arınmak için de tercih ediliyor. İşte İstanbul, Ankara ve Bursa'nın en iyileri
Büyük Hamam
Kasımpaşa'da bulunan Büyük Hamam, 1533'te hemen yanındaki Kasımpaşa Camisi'yle birlikte yapıldı. Mimar Sinan'ın eseri olan hamamda o yıllardan beri kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler var. Üç nesilden beri Büyük Hamam'ı işlettiklerini söyleyen Ali Otyakmaz, hamamların da artık değiştiğini anlatıyor: "Şimdi sauna bölümleri de var. Ayrıca tek kişilik soyunma odaları bulunuyor. Eskiden Kasımpaşa'ya hiç turist gelmezdi. Şimdi ellerinde haritalarla gelip bizi bulan turistler var." Giriş erkekler için 12 buçuk, kadınlar için 10 YTL. Kese ve masaj 4 YTL. Hamam haftanın her günü kadınlar için 08.00-20.00 saatleri arasında açık. Erkekler içinse bir geleneğin devamı olarak sabah ezanıyla birlikte açılıyor. Kapanış ise 22.30'da. Tel: (0212) 253 42 29

Cağaloğlu Hamamı
Yerebatan Sarnıcı'nın yanında yer alan Cağaloğlu Hamamı, Sultan I. Mahmud tarafından Ayasofya Camisi'ne gelir sağlamak amacıyla 1741 yılında inşa edildi. Hamam, Osmanlı döneminde yapılan Türk hamamlarının sonuncusu. Bunun nedeni ise Sultan 3. Mustafa'nın şehrin artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle 1768'de büyük hamam yapılmasını yasaklaması.... Bu tarihi hamamda kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler bulunuyor. Kadınlar bölümünün kapısı yandan Hamam Sokağı'na, erkekler bölümünün kapısı ise ana caddeye açılıyor. Kapılarını 08.00'da açan hamam, kadınlar için 20.00'a, erkekler için 22.00'a kadar açık. Cağaloğlu Hamamı'nda yıkanmak havlu ve sabun dahil 10 euro. Keselenmek 15, masaj ve yıkanma 17 euro. Bunun yanı sıra çok tutulan "Lüks Osmanlı Servisi" de var. Bu serviste kese, göbek taşında kuru masaj, sabunlu masaj ve köpüklü yıkama bulunuyor. Ücreti 30 euro.
Tel: (0212) 522 24 24

Süleymaniye Hamamı
Süleymaniye Hamamı, Mimar Sinan'ın "kalfalık eserim" dediği Süleymaniye Camisi ve külliyesiyle birlikte 1557'de yapıldı. Osmanlı devrinde dökmeci dükkanlarının yanında bulunduğu için Dökmeci Hamamı olarak da anıldı. Mimar Sinan'ın yıkandığı bu hamamda yüzyıllarca kullanıldıktan sonra kaybolan bir "sarılık tası" vardı. İnanışa göre bu tasla yıkanan sarılık hastaları sağlığına kavuşurdu. 2001 yılında turistik amaçlı olarak kullanılmaya başlanan Beyazıt'taki hamamdaki göbek taşını çevreleyen sekiz mermer sütun görülmeye değer. Giriş, kese ve masaj dahil 30 euro. Bunun yanı sıra turistler için servis hizmeti var. Süleymaniye Hamamı, 07.00-24.00 saatleri arasında açık.
Tel: (0212) 520 34 10

Kervansaray Termal Oteli
Bursa'da Kervansara Termal Oteli'nin içinde yer alan hamam, Romalılar döneminden bu yana kullanılıyor. 07.00-23.00 saatleri arasında açık olan hamamın kadın ve erkekler için özel bölümleri var. Giriş kadınlara 16, erkeklere 20 YTL. Bunun yanı sıra kese ve masaj 15'er YTL.
Tel: (0224) 233 93 00

Karacabey Hamamı
Ankara'da Talat Paşa Bulvarı üzerinde bulunan Karacabey Hamamı, yaklaşık 650 yıllık tarihi bir yapı. Kadınlar ve erkekler için farklı bölümleri bulunan hamam her gün açık. Kadınlara 07.00-19.30, erkeklere 06.00-23.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Giriş ise kadınlar için 8 buçuk, erkekler için 10 YTL.
Tel: (0312) 311 84 47

Galatasaray Hamamı
Sultan Beyazıt döneminde, 1481 yılında yapılan Galatasaray Hamamı, turistik işletme belgesine sahip tek hamam. Bu nedenle turistler için kadın ve erkeklerin birlikte kullanabilecekleri bir bölüm de var. 1966'da restore edilen hamama giriş 40 YTL. Kese yaptırmak isterseniz 4, masaj yaptırmak isterseniz 5 YTL. ödemelisiniz. Erkekler bölümü 07.00-22.00, kadınlar bölümü 08.00- 20.00 saatleri arasında açık. Hamamın haftanın her günü hizmet verdiğini de unutmayın.
Tel: (0212) 252 42 42

Sokullu Hamamı
Sokullu Mehmed Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan hamam, Edirne'de yer alıyor. 16. yüzyıl Türk sanatının en önemli örneklerinden biri olarak değerlendirilen hamam, kubbesi, bina alanı ve bahçesi açısından Türkiye'nin en büyük hamamı olma özelliğine sahip. Erkeklere 8.30-23.00, kadınlara 09.00-17.00 arasında hizmet veren Sokullu Hamamı'nda yıkanmak 7 YTL. Ayrıca kese ve masaj 4 YTL.
Tel: (0284) 225 21 93

PEŞTAMAL ASILIYSA İÇERİ GİR
Tarih boyunca Hindistan'da Ganj Nehri'nde, Mezopotamya'da Fırat ve kollarında, eski Mısır'da Nil sularında pek çok farklı yıkanma şekilleri ortaya çıkmış. Türkler'in hamam kültürü de bunlardan biri. Şehrin kalabalık yerlerinde bulunan bu hamamların kapıları genellikle kapalı olur; binanın önünde asılmış havlu ve peştamallar, dükkanlar arasında kalan hamam kapılarını işaret edermiş. Hamama gelenler önce bir rüzgarlıktan geçer, daha sonra soyunmak için ayrılan bölümlerde kıyafetlerini çıkarır ve esas girişin karşısında bulunan kapıdan 'soğukluğa' geçermiş. Vücudu sıcağa alıştırmak için bir müddet burada kalınır ve binanın üçüncü kısmı olan sıcaklık kısmına geçilirmiş. Eski geleneklerin çoğu günümüzde devam etmiyor ama gündelik hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenlerin tercihi olan 'masaj' servisi, bu tarihi hamamlarda büyük rağbet görüyor.

Çemberlitaş Hamamı
Çemberlitaş Hamamı, 1584'te 3. Murat'ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Üsküdar'daki Atik Valide Sultan Külliyesi'ne gelir sağlamak amacıyla yaptırıldı. Çemberlitaş'ta Divanyolu üzerinde yer alan hamam, günümüzde çifte hamam olarak hizmet veriyor. Çemberlitaş Hamamı, kadınlar ve erkekler için ayrı kısımları olan bir çifte hamam olarak yapılmış. Ancak Sultan Abdülaziz dönemindeki yol çalışmaları sırasında kadınlar bölümünün bir kısmı yıkılmış. Bu tarihi hamam, Mimar Sinan'ın son dönem eserleri arasında. Haftanın her günü 06.00-24.00 saatleri arasında açık olan Çemberlitaş Hamamı'na giriş 19 YTL. Bu fiyat kese ve sabunlu masaj yaptırmak istiyorsanız 29 YTL'ye çıkıyor. Ayrıca bir de yağlı masajı denemek isterseniz 49 YTL ödemeniz gerekiyor. Hamam keyfini düzenli olarak yaşamak isteyenler için ise üyelik sistemi var. Ücretsiz olarak üye olduğunuzda her şey dahil 35 YTL'ye keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Tel: (0212) 520 18 50

Ece KOÇAL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Rio'dan gelen kadın
 18. kattaki lezzet durağı
 Farklı mekanlar, tatlar
 Digiturk beni şaşırttı
 Hayalindeki otomobili yaptı
 Bağımsız filmler festivali başlıyor!
 Batılıların gözünden Türklerin binbir hali
 Unkapanı zihniyeti piyasayı baltalıyor
 Kafayı oyunla bozdum!
 Doğu'nun yetenekleri Picasso'yla buluştu
 Korkmayın! Yeni bir şey geliyor
 Jurassic Park hayal değil
 1869'dan 2020'ye klonlama
 Herkes bir geceliğine şarkıcı olacak
 Aliye'yi tavanda izledim
 Beş asırlık lezzet: Kahve
 Farklı mekanlar, tatlar
 Evde huzur buluyorlar
 Modern tasarımlar
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
MEHMET TEZ
Oyun set ve maç, Woody Allen
Woody Allen'ın son filmi...
'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'
'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'
Şam yönetiminin lideri Başar Esad ile kriz yaşadığı için, ülkesini...
Askere 'Ebu Garib' davası
Askere 'Ebu Garib' davası
Askeri cezaevinde dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen erle ilgili...
Hamas'tan sürpriz Ankara çıkarması
Hamas’ın liderlerinden Meşal başkanlığındaki heyet, Ankara’da...
İsrail: Öcalan'ı kabul etsek ne hissederdiniz
İsrail Dışişleri Bakanı Gül'e "Sizi protesto ediyoruz" derken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.