kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özkasnak, 28 Şubat sürecinde yaşananları ilk kez SABAH’a anlattı ve bugüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Ordu koruma gücünü 35'inci maddeden alır
Demirel 'Kaldırılsın' demişti
ABD'den her türlü komplonun önü açıldı

Ordu koruma gücünü 35'inci maddeden alır

Kalkmasına izin vermezler
TSK gücünü İç Hizmet Kanunu 35. maddeden alır. Bu yasal dayanağı tartışmaya açanlar niye kendi dönemlerinde buna kalkışmamışlar? Bu ülkenin evlatları müsaade etmeyecek kadar vatanseverdirler

Bu dönem görevini yapmadı
28 Şubat'ta kimsenin burnu kanamadan TSK görevini başarıyla yerine getirdi. Ama bu dönem yapılmadı. Bundan sonra yapılsa dahi kimsenin ciddiye almadığı çıkışlar olarak kalacaktır

Atatürkçüler kısır
Türkiye Ruhban Cumhuriyeti'ne dönüştürülmek isteniyor. Atatürkçü kesimde kısır çekişmeler nedeniyle bütünleşme olamıyor. Artık laiklerin toplanma zamanı gelmedi mi? Daha ne bekleniyor?

* Türkiye'deki dinamik güçlerin başında TSK olduğu biliniyor. Bugünlerde, TSK'nın cumhuriyeti koruma ve kollama görevini aldığı İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi tartışılıyor. Başta Demirel, bu maddenin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.
Yasal olarak TSK gücünü, İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinden alıyor. Bu madde, TSK'ya Anayasa ile tayin edilmiş Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak görevini vermiştir. Tüm kurumlar da cumhuriyeti korumak ve sahip çıkmakla mükelleftir. Ancak 'kollamak' görevi sadece TSK'ya verilmiştir. Bugünlerde bu yasal dayanağı tartışmaya açmak isteyenler neden kendi dönemlerinde buna kalkışmamışlar? Bu ülkenin gerçek evlatları bu yasanın kaldırılmasına müsaade etmeyecek kadar vatanseverdirler. Bence,ülkede laik cumhuriyeti koruma ve kollamada hala birinci sırayı alıyor.

* Sizin tanımlamanızdan yola çıkarak, şimdilerde TSK, bu bahsettiğiniz yasal görevini gerektiği kadar yerine getiriyor mu ?
Dünyadaki tüm silahlı kuvvetlerin en önemli niteliği caydırıcı olmaktır. Her ülke dış tehditlere karşı önce, bir saldırıdan korunmada caydırıcı olan, saldırı olursa onu bertaraf edecek bir silahlı kuvvete sahip olmak ister. TSK bu niteliğe ilave olarak, içeride de caydırıcı olmak zorundadır. Ülkemizde, 80 yıl önce tesis edilen Atatürk devrimlerini - ki bunlar çağdaş aydınlanma devrimleridir- başlangıçta kapalı, gizli şekilde örseleyerek, şimdilerde açıktan açığa budayarak, yok etmek isteyen karşı devrim hareketi mevcuttur.

GÖREVİNİ YAPMADI
Bu hareketin daha önce konuştuğumuz gibi, 28 Şubat sürecinde önü kesilmek istenmiş, kısmen de başarılı olunmuştur. Bu dönemde TSK caydırıcı görevini hakkıyla yerine getirmiştir. Hiç kimsenin burnu dahi kanamadan, MGK'nın yasal uygulamaları ile irticai tehdit önlenebilmiştir. Sonra gelen koalisyon hükümetleri, AB'nin baskısı ile demokratikleşmeımları adı altında, laik cumhuriyete kastedenleri çıkardıkları kanunlarla affederek, önlerini açarak, hepimizin bildiği daha bir çok hatalar yaparak, karşı devrimcilerin eskisinden daha güçlü olarak iktidara gelmelerine neden olmuşlardır. İşte, TSK bu dönemde caydırıcılık görevini yerine getirmeliydi. Bu görev yasal platformlarda, gerektiği zamanlarda -ki çoğu zaman gerekmiştir- kamuoyunu bilgilendirerek, sivil toplum örgütlerini destekleyerek, geçmişten de ders alarak yerine getirebilirdi. Bu yapılmadı. Artık bundan sonra yapılsa dahi kimsenin ciddiye almadığı çıkışlar olarak kalacaktır. Bu noktada ilginç bir saptama yapmak istiyorum. Bu dönemde YÖK ve üniversiteler çağdaş, Atatürkçü kuruluşlar olduklarını ispatlamışlardır. Laik konumlarını korumak için, yapılan bütün saldırılara karşı gösterdikleri gayretleri hayranlık ve saygı ile izliyorum.

* İrtica tehditi hiç bitmeyecek mi?
İrtica, son 25 yılda büyük adımlar attı, önemli kurumların çehresini değiştirmeye başladı. Bunların başında Milli Eğitim Bakanlığı geliyor. Son yıllarda çağdaş eğitimi bir yana bırakıp, imam hatipler, Kuran kursları ve türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmesi her şeyin önüne geçmiştir.

BAKIN İKTİDARIN BAŞINA
Devlet kurumlarının tamamına neredeyse imam hatip çıkışlı insanlar atanmıştır. Ben imam hatiplilere karşı değilim.Ama herkes aldığı eğitime uygun görevlere getirilmelidir. Türkiye adeta Vatikan benzeri devasa bir Ruhban Cumhuriyetine dönüştürülmek isteniyor. Bütün bunlara karşı Sayın Cumhurbaşkanı, YÖK'ün ve son zamanlarda muhalefet partilerinin çıkış ve çabalarını görüyoruz. Bunlar yetmiyor. Topyekün laik bir seferberlik lazım. Bütün Atatürkçülerin birleşmesi gerekiyor. Bakınız, iktidarın başı, kendi dava yoldaşlarını her ne pahasına olursa olsun, hangi yolsuzluk ve usulsüzlüğe karışmış olsa bile yalnız bırakmıyor. Sonuna kadar sahip çıkıyor. Atatürkçü kesimde kısır çekişmeler nedeniyle bütünleşme olamıyor. Artık laik kesimlerin uygun bir ortamda toplanma zamanı gelmedi mi? Daha ne bekleniyor?

* Genelkurmay Başkanı, bir resepsiyonda gazetecilerle yaptığı sohbette Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü için "YÖK üyeleri toplu halde randevu isteselerdi, vermezdim" dedi. Bazıları bu tavrı eleştirdi. Siz nasıl yorumluyorsunuz?
Basından takip ettiğim kadarı ile böyle bir soru sorulmamış. Şayet sorulmadan söylenmişse; bu ifade iktidarın Rektör üzerinde yoğunlaşan baskısına bir destek anlamına gelebilir. Şayet sorulmuşsa; yargılama sonucu Rektör'ün gerçekten suçluluğu ortaya çıkması durumunda, randevu vereni zor durumda bırakacağından uygun bir düşüncedir.

* Genelkurmay ilk defa Radikal Gazetesi'ne demeç veren yüksek rütbeli komutanın, Genelkurmay II. Başkanı olduğunu açıkladı. Bu, basında bir ilk olarak yorumlandı. Geçmişte, Genelkurmay böyle davranmazdı.

TÜRBAN RAHATSIZLIĞI
TSK'da basına konuşma yetkisi verilen üç makam vardır. Bunlar Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay II. Başkanı ve Genelkurmay Genel Sekreteri'dir. Pek tabii gereken durumlarda, Genelkurmay II. Başkanı, Genelkurmay Başkanı'nın emri ile veya kendi inisiyatifi ile basınla konuşabilir. Genelkurmay'ın bu açıklamasından, Cumhurbaşkanlığı makamına gelecek kişinin, eşinin türbanlı olmasının TSK'da bir rahatsızlık yaratmayacağı anlamı çıkması çok endişe vericidir. Üstelik, orduevlerine ve Cumhurbaşkanlığı resepsiyonuna türbanlı ve tesettürlü kıyafetli bayanlar kabul edilmemektedir. TSK bu konuda son derece duyarlıdır. Bu duyarlılıktan vaz mı geçilmiştir? Akla bu tür sorular gelebilir. Eğer görüşmeyi yapan komutanın kimliği açıklanmasaydı, konu bilinmezliğin karanlığında unutulur giderdi. Ancak, açıklama yapılınca, insanlar "TSK, demek ki üst seviyede Çankaya'ya türbanlı bir Cumhurbaşkanı eşine soğuk bakmıyor" şeklinde düşüncelere sahip olabilirler.

Metehan Demir


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Trabzon Valisi 'dava' peşinde
 Maalesef kadın aleyhine uydurulmuş hadisler var
 Saldırı Meclis'e geldi
 Kar etkili olmayacak
 İnfaz emri cep'ten
 Diyarbakır'da 150 bin kişilik protesto
 İstanbul'da PKK korsan gösteri yaptı
ALİ KIRCA
Hâkim ve hakem!
Bu yazının yerinin spor sayfası olması...
ERGUN BABAHAN
Pınar Selek
"Kimsesizlerin kimiyim" diyerek iktidara...
UMUR TALU
Organize küfür-2
Aslında ne lüzumu var, elalemin...
ERDAL ŞAFAK
Satır araları
PKK'dan ayrılınca adı öldürülecekler...
MEHMET ALTAN
İki zaaf noktası: Adalet ve İçişleri
Ortalık bulanınca...
ABD hedefleri belirledi
Nükleer programı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilen İran...
Iraklı çocuklara İngiliz şiddeti!
ABD'li askerlerin adının karıştığı Irak'taki Ebu Garip...
Hiç idmana çıkmayın!: 6-0
Hiç idmana çıkmayın!: 6-0
G.Saraylı futbolcular, idman boykotu yapıp doğru dürüst çalışmadan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu