kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hayalindeki otomobili yaptı
Hayalindeki otomobili yaptı
Bütün malzemeler Türk malı

Hayalindeki otomobili yaptı

Metal ustası Saffet Selina'nın sadece Türk malı parçalar kullanarak yaptığı el yapımı otomobil, klasik görünümüyle görenleri kendine hayran bırakıyor
Uzun süre Almanya'da yaşadıktan sonra Antalya'ya dönen ve turizm işiyle uğraşmaya başlayan 53 yaşındaki metal ustası Saffet Selina, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Dört Çocuk babası olan Selina, ilgi duyduğu el yapımı otomobilleri hobisi haline getirdi. İngiltere ve Almanya'da yaygın biçimde üretilen bu tip otomobillerin ülkemizde de yapılabileceğini düşünen Selina, ürettiği klasik modelinin patentini alıp trafik tescilini de yaptırdı. Şimdi her yere otomobiliyle giden Selina, trafikteki ilgiden de çok memnun.

O BİR MARKA
Saffet Selina, saatte 180 km hıza ulaşılabilen 1400 cc. silindir hacmine 81 beygir gücüne sahip olan 920 kg'- lık otomobilinin üretim aşamalarını şöyle anlatıyor: "Bir heykeltıraş nasıl ki çamurdan heykel yapıyorsa ben de önce çamurdan ölçekli model yapıyorum. Ondan sonra onu büyütüyorum. Aracın kaburgasını oluşturup ardından alçıdan kalıbını çıkartıyorum." Otomobilin yapımında kullandığı malzemenin tamamen Türk malı olduğunu söyleyen Saffet Usta, bir araç için 1 buçuk, 2 yıl uğraşıyor. Şimdiye dek 5 araç üreten Selina, ürettiği araçların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan patentini de aldı. İstanbul Teknik Üniversite'sinden kullanılabilir belgesi ve tip onayı alan otomobil artık bir marka. İsmi ise üreticisinin soyadını taşıyor: Selina Otomobil üretimi hakkında hiçbir eğitimi olmadan bu işe başlayan metal ustası Selina, özellikle klasik modeller yapmaktan hoşlanıyor. Şu an kullandığı modelden beş tane yapan Selina, bunların ikisini otomobil kiralayan bir şirkete sattı. Bir aracın maliyetinin yaklaşık 15bin Dolara mal olduğunu anlatan usta, bu işi para kazanmak için değil sadece zevk için yaptığını söylüyor. " Hayatta bir kişi için otomobil yapmayı çok istedim, o da kendim" diyen Selina, otomobillere düşkünlüğüyle tanınan Cem Yılmaz için "Teklif eder ve anlaşırsak ona da bir tane yaparım. Keşke olsa" diyor. Şu anda modern bir model üzerinde çalışan Selina, klasik modellerden asla vazgeçmeyeceğini söylüyor.

KAZA YAPTI, YARALANAN YOK
Yaptığı araçlarda öncelikle güvenlik, ardında da dış görünüme dikkat ettiğini vurgulayan Selina'nın sattığı araçlardan biri ciddi bir kaza atlatmasına rağmen yaralanan olmamış. Saffet usta, bir turistin kiraladığı aracının 70 km hızla seyir halindeki kamyona çarpmasına rağmen kimsenin yara almadan kurtulmasını ise şuna bağlıyor: " Aracım önce İTÜ'- de testlere tabi tutuldu ve onay aldı. Zaten en önemli nokta güvenliktir." Özellikle Antalya'ya gelen turistlerin ilgisini çeken otomobilin binlerce fotoğrafının çekildiğini söyleyen Selina, yabancıların el yapımı otomobillere daha düşkün olduğunu söylüyor: " Bizde bir otomobil almaya kalksak, bunun ikinci eli var mı diye düşünüyoruz. B u beni çok rahatsız ediyor. Bu nedenle pek sipariş gelmiyor, ben de satılık olduğunu söylemiyorum." Ailesinin de otomobil yapımında kendisini desteklediğini söyleyen Selina, otomobilini gören herkesin gösterdiği ilgiden çok hoşlanıyor ve emeklerine değdiğine inanıyor. Saffet Selina çocukluk hayali olan kendi yapımı otomobili Selina ile gezmekten mutluluk duyuyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bağımsız filmler festivali başlıyor!
 Batılıların gözünden Türklerin binbir hali
 Unkapanı zihniyeti piyasayı baltalıyor
 Kafayı oyunla bozdum!
 Doğu'nun yetenekleri Picasso'yla buluştu
 Korkmayın! Yeni bir şey geliyor
 Jurassic Park hayal değil
 1869'dan 2020'ye klonlama
 Herkes bir geceliğine şarkıcı olacak
 Aliye'yi tavanda izledim
 Beş asırlık lezzet: Kahve
 Farklı mekanlar, tatlar
 Evde huzur buluyorlar
 Modern tasarımlar
 Rahatça uyumak için
 En yararlı eşyalar
 Arkanıza bir güzel yaslanın
 Mekana göre ışık seçilmeli
 Sıradışı formla gerçek konfor
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
MEHMET TEZ
Sevgilinin sevgiliye eziyeti: 14...
DAVID SELIM SAYERS
Doğubank'tan aldım!
Doğubank İş Hanı'nın kapanmasına on...
Çilli Hüseyin aranıyor
Çilli Hüseyin aranıyor
Rahip Santoro cinayetinin zanlısı O.A. tutuklanarak cezaevine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.