kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dahi yönetmenden terör eleştirisi
Dahi yönetmenden terör eleştirisi
Biz bir 'Susurluk' filminde objektif olabilir miyiz?

Dahi yönetmenden terör eleştirisi

1972 yılında Münih Olimpiyatları'nda gerçekleştirilen terör saldırısından sonra İsrail gizli servisi MOSSAD'ın başlattığı intikam operasyonunu konu alan "Munich- Münih"i, başarılı oyuncu Emre Kınay'la izledik. Kınay da bu film gibi politik sinema üzerine bir proje hazırlığında
1972'nin eylül ayında 900 milyon televizyon izleyicisinin gözleri önünde önceden tahmin edilemeyen bir terörist saldırı meydana geldi. Münih Olimpiyatları sırasında gerçekleşen bu saldırıyla birlikte tüm dünya öngörülemeyen şiddet kavramıyla tanışmak zorunda kaldı. Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen yaz olimpiyatlarının ikinci haftası devam ediyordu. Birçokları tarafından "Keyif ve Neşe Olimpiyatları" olarak adlandırılan oyunlarda heyecan doruğa çıkmıştı.

GERİLİM HIZLA TIRMANDI

Ansızın kendilerine Kara Eylül adını veren Filistinli bir grubun Olimpiyat Köyü'nü ele geçirdiği haberleri geldi. İsrail olimpik ekibinin iki üyesini öldürmüş, dokuz sporcu ve teknik adamı rehin almışlardı. Gerilim hızla tırmandı. Aradan 21 saat geçtikten sonra Jim McKay adlı televizyon sunucusu yaşanan trajik katliamı tüm dünyaya şu sözlerle açıkladı: "Hepsi öldü." Münih'te yaşanan terörü tüm dünya görürken bu olayın sonrasında gelişen gizli intikam operasyonu koyu bir esrar perdesi arkasında kaldı. İsrail gizli servisi MOSSAD tarafından başlatılan "Tanrının Gazabı" adı verilen intikam operasyonu, modern zamanların en şiddetli ve agresif suikast senaryolarından biri olarak tarihe geçti. Ünlü yönetmen Steven Spielberg, 1972 Münih Olimpiyatları sırasında yaşanan olayları ve hemen ardından gelen "Tanrının Gazabı" operasyonunu yeni çalışması "Munich-Münih" te gözler önüne seriyor. İnsani detaylara ağırlık veren film, izleyiciyi tarihin gizli kalmış bir dönemine götürüyor. Spielberg'in "Munich"inde anlatılan öykünün odak noktasında vatansever İsrailli istihbarat subayı Avner (Eric Bana) var. Münih katliamının acısını yüreğinde hisseden Avner, orada yaşanan vahşete büyük öfke duyuyor. Ephraim adlı bir MOSSAD ajanı (Geoffrey Rush) onunla temas kurarak İsrail tarihinin en tehlikeli görevini teklif ediyor; hamile karısını geride bırakması, kimlik belgesinden vazgeçmesi ve İsrail istihbaratı tarafından Münih katliamının ardındaki beyinler olarak belirlenen 11 Filistinli'nin izini sürüp öldüreceği çok gizli bir göreve çıkması isteniyor.

BİZ KİMİ ÖLDÜRÜYORUZ?
Avner henüz çok genç ve deneyimsiz olduğu halde bu görevi kabul eder. Liderliğini yapacağı intikam timinde dört kişi daha vardır: Son derece sert ve acımasız mizaca sahip Güney Afrika doğumlu sürücü Steve (Daniel Craig), sahte doküman düzenlemekte uzmanlaşmış Alman Yahudisi Hans (Hanns Zischler), Belçika'da oyuncak üreticiliği yaparken sonradan patlayıcı madde uzmanlığı eğitimi alan Robert (Mathieu Kassovitz) ve diğerlerinin yaptığı işi sonradan "temizlemekle" görevli olan sessiz, sakin ve metodik kişilikli Carl (Ciaran Hinds)... Avner ve ekibinin gizlilik içinde başladığı görev, Roma'dan Paris'e, Kıbrıs'tan Londra'ya ve Beyrut'a uzanan çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Ellerindeki hedef listesinde çok sıkı korunan isimler vardır. Görevleri ise bu kişilerin izini sürerek teker teker avlamaktır. Uluslararası hukuk kurallarına aldırmadan çalışan, ailelerinden ve evlerinden uzakta olan bu adamların insanlıkla tek bağlantısı birbirleridir. Ancak bu beş insan arasındaki en şiddetli çatışmalar, akıllarından bir türlü uzaklaştıramadıkları rahatsız edici soruları birbirlerine sorarak tartışmaya başladıklarında yaşanacaktır: "Biz tam olarak kimi öldürüyoruz?", "Bu adaletli mi?", "Yaptığımız bu iş terörü durduracak mı?" Giderek çoğalan kuşkuları ve adaleti sağlama duygusu arasında sıkışıp kalan Avner ve ekibindeki görev ruhu hızla parçalanmaya başlar. Bu görevi beraber sürdürmelerinin mümkün olmadığı artık açıkça ortaya çıkmıştır. Böyle devam ederse avlanma tehlikesi hızla artmaktadır. Universal Pictures ile DreamWorks Pictures'ın sunduğu "Munich"in yönetmenliğini Steven Spielberg üstlendi. Kanadalı gazeteci George Jonas'ın "Vengeance" adlı kitabını temel alan senaryosunu, "Angels in America"daki çalışmasıyla Pulitzer ve Tony ödüllerini kazanan Tony Kushner yazdı. Yapımcılığını Kathleen Kennedy, Steven Spielberg, Barry Mendel ve Colin Wilson gerçekleştirdi.

Eylem BİLGİÇ

DİĞER AJANDA HABERLERİ
 Geyşalık bir sanattır
 Aslında bunları ben de yaşadım
 Los Angeles ve ölen insanlık
 Dışarı çıkmadan önce
 Dahiyim ama mutsuzum
 Matematik sorusu tasarlıyor önce oğlu çözüyor
 Hayatın tehlikeli dönemeçleri
 Türk Oscarlar'ı bu ay sahiplerine verilecek
 Dışarı çıkmadan önce
 7 gün 7 gece
 Seksin gizemi, iradenin zaferi ve zombiler
 Dışarı çıkmadan önce
 Dışarı çıkmadan önce
 Dışarı çıkmadan önce
 Dışarı çıkmadan önce
 2005'e damgasını vuran filmler
 'Sinema' hediye edin
 Dışarı çıkmadan önce
 Afganistan'daki tek renk kadınların mavi burkaları
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
  » Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Savaşla hesaplaşma
Jarhead
"Amerikan Güzeli" ve...
Daum, Anelka'yı yedeğe çekecek!
Daum, Anelka'yı yedeğe çekecek!
Son dönemde formsuz olan Fransız oyuncunun Samsun'da bir yarı...
Moral yemeği
Moral yemeği
Fenerbahçe Yönetim Kurulu ile futbol takımı, akşam yemeğinde...
Çilli Hüseyin aranıyor
Rahip Santoro cinayetinin zanlısı O.A. tutuklanarak cezaevine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.