kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Ekonomi çöküyor kriminal olaylar patlıyor

Trabzon şehri bir süreden beri kriminal olaylarla Türkiye'nin gündemine gelmeye başladı. Arka arkaya bildiri dağıtan gençlere yönelik iki linç girişimi, mankenli tanıtıma engelleme, Fenerbahçe maçındaki yönetiminden dolayı bir hakemin 20 bin kişinin katıldığı gösteriyle protesto edilmesi, Trabzonsporlu iki milli futbolcudan haraç istenmesi ile ilgili işyeri ve araç kurşunlanması, karikatür kriziyle medeniyetler çatışmasının tırmandığı bugünlerde son olarak bir papazın öldürülmesi, başka öldürme ve yaralama olayları, Trabzon'un yaşadığı ekonomik krizin toplumsal bir krize dönüşmekte olduğunun göstergeler.

Halk yılgın ve suskun
Bu olayların bazıları raslantısal olsa da bir kısmı 'haraç almak'tan kaynaklanıyor. Kökü işsizlikten beslenen ve beş altı yıl önceye kadar uzanan, gençler arasındaki çeteleşme eğilimine paralel kentte kriminal olaylar da doruk noktasına vardı.
Ekonomi çökerken, kriminal olaylar, gençler arasında çeteleşme ve uyuşturucu kullanımı patlamış. Trabzon küçük "kurtçuklar vadisine" dönmüş. Halk ve Trabzon ileri gelenleri ise sessiz ve sinmiş durumda. Aklı başında hiç kimse sesini çıkarmıyor. Bunun bir nedeni korku olsa bile, bir diğer nedeni yönetenlere karşı güvensizlikten kaynaklanıyor. Çünkü bazı olaylar, yapanların yanına kâr kalıyor. Hatta karakolun yanındaki bina bile kurşunlanabiliyor.

Faturası olur
Olaylarda bir durulma olmazsa ve kente huzur gelmezse, ilk seçimde en azından kent merkezinde fatura iktidar partisine kesilecek gibi görünüyor. Üstelik Trabzon'un Ak Parti kalesi diye nitelenebilecek olmasına karşılık. Tıpkı, son yerel seçimlerde, Başbakan'ın bir tutumuyla Trabzonspor'a haksızlık yapıldığına inandıkları için, Ak Parti adayını seçmeyerek ortaya koydukları tavırda olduğu gibi. Çünkü, olaylar kentte genel bir yılgınlık havası estiriyor; bunun yanında Trabzon'daki iş otamını ve kentin imajını da bozuyor. Turizm gelirini, ticari gelirini azaltıyor.

Rusya-İran kapandı
Trabzon'a 8 ay önce de gelmiştik. Doğu Karadeniz'i gezmiştik. Tespitimiz, "Karadeniz, krizini asıl şimdi yaşıyor"du. 1994 krizini o dönemde Rusya ve Gürcistan ile ticaretin doruk noktasında olmasından, İran'a yönelik taşımacılığın devam etmesinden dolayı hissetmemişti bile Trabzon. Ancak 1996'dan sonra İran taşımacılığı bitti. Şimdi Trabzon limanı boş ve İran'a mal taşıyan kamyonlar işsiz.
1998'den sonra da, bu ülkedeki krizden dolayı Rusya ile ticaret kesilmeye başladı.
Üzerine 2001 krizi eklendi. Yetmedi, bölgenin ana geçim kaynağı olan fındığı 2004'te don vurdu. Bunlar kentin ekonomik gücünü giderek yitirmesine yol açtı.

Gurbet geliri azaldı
Bir de 10 yıla yaklaşan bu ekonomik çöküş sürecinde gurbetçi paraları da azaldı. Çünkü, Türkiye'de işsizlik iki büyük krizin de etkisiyle arttı. Üstelik 1997'den sonra gurbete çıkan Karadenizliler'in asıl mesleği olan inşaatçılık sektöründe tam bir durgunluk yaşandı. 2004'te başlayan canlanma henüz Trabzonlu'nun imdadına yetişmiş değil. Trabzonlu'nun kent dışına çıkarak çalışma olanakları ve evine para göndermesi olayı azaldı. Ayrıca, bu süreç yurtdışına çalışmaya gidenlerin memleketlerine parasal yardım yapmasının da giderek azaldığı, hatta kesildiği yıllar. Çünkü Almanya'da, Hollanda'da veya Fransa'da çalışanlar ya oralarda yerleşmeye karar verdi ya da kesin dönüş yaptı. Dolayısıyla hem yurtiçi hem de yurtdışı gurbetçilik kaynakları kesildi kentin. Halbuki kent ekonomisini besleyen ana damarlardan biri buydu.

Ekonomide başarı
Dün 8 ay sonra geldiğimiz Trabzon'da Türk Ekonomi Bankası'nın KOBİ toplantısını izlerken Rekabet Kurulu eski Başkanı Tamer Müftüoğlu'nun şu sözleri de aslında Trabzon'un yaşadığı çelişkiyi ortaya koyuyor: "Buranın durumunu Trabzon ekonomisi ve Trabzonlular ekonomisi diye ikiye ayırmak gerekir. Trabzon ekonomisi başarılı değil. Sıralamalarda gerilerde.
Ama Türkiye'ye yayılan Trabzonlular'ın ekonomisi üst sıralarda. Son derece başarılı"

Gündemde olacak
Kriminal olaylar eğer Trabzon'daki yönetim hatalarından kaynaklanıyorsa iş nispeten kolay. Bunun önlemini hükümet kolayca alır. Ama ya yönetim hataları yanında sorunun asıl kökü, çökmekte olan kent ekonomisi ve patlayan işsizlik ise ne olacak? Bunun önlemini almak kolay değil; alınsa bile sorunun çözümü belli bir zaman alır. Anlaşılan Trabzon kriminal olaylarla gündemde kalmaya, herkesi ve bu arada hükümeti de şaşırtmaya devam edebilir.

Sonuç
"Koyunları sürü yapan başlarındaki çobandır"
Rus Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tüpraş'ta geri adım, cari açığın finansmanını zora sokar   / 07-02-2006
 Yerliler de, borsada uzun vadeli ve seçici olurlarsa kazanabilir   / 03-02-2006
 Borsada yabancılar kârdayken yerliler neden hâlâ kayıpta?   / 02-02-2006
 Merkez 'Enflasyona, reel sektör feda olsun' demedi   / 01-02-2006
 2005, son 23 yılın en iyi bütçesi olmaya aday   / 31-01-2006
 Küresel paranın gücüyle borsa tarihi düzeyinde   / 30-01-2006
 TÜSİAD yargı reformu peşinde   / 27-01-2006
 Borsa iki yıllık yolu üç ayda aldı   / 26-01-2006
 Döviz ve bono düşüşte mevduat ve borsa yükselişte   / 25-01-2006
 Tasarrufların artış hızı yavaş   / 24-01-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ekonomi çöküyor kriminal olaylar patlıyor
Trabzon şehri...
Yüzüğü sahte çıktı
Bülent Ersoy'un gazetecilere 36 kıratlık elmas olduğunu söylediği...
Emniyet amirine aracında infaz
Çubuk İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Dündar aracında...
Silah babasına ait
Silah babasına ait
Rahip Santoro'yu öldüren 16 yaşındaki O. A. yakalandı. Cinayeti...
Ford bayilerinin otobüsü Roma'da ölüme uçtu: 12 ölü 18 yaralı
Ford bayilerinin otobüsü Roma'da ölüme uçtu: 12 ölü 18 yaralı
Koç Grubu'nun motivasyon gezisine katılan bayileri taşıyan...
IMKB
E: 44.653 D:% -0,45
DOLAR
S: 1,331 D:% 0,113
EURO
S: 1,595 D:% 0,031
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu