kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MEB, yurtdışında öğretmen görevlendirecek
MEB, yurtdışında öğretmen görevlendirecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve soydaşlarının öğrenim çağındaki çocuklarının eğitim-öğretimlerinde görevlendirilmek üzere sınavla 384 sınıf ve branş öğretmeni seçecek.

MEB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, yurtdışında görevlendirilecek öğretmenlerle ilgili bir genelge yayınladı. Genelgeye göre, yurtdışında görevlendirilecek öğretmenler, 26 Mart2006 tarihinde yapılacak mesleki yeterlik sınavına alınacak.

Sınava katılacak öğretmenlerde, en az 5 yıl öğretmenlik hizmeti bulunması, 657 Sayılı
Kanuna tabi olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında veya merkez teşkilatında öğretmen kadrosunda fiilen çalışıyor olması (vekil öğretmenler ile sözleşmeli olarak çalıştırılanlar hariç) şartları da aranıyor.

MEB'e bağlı özel okullarda sınıf veya branş öğretmeni olarak görevli iken devlet okullarına atananlarda, 5 yıllık öğretmenlik hizmetinin son üç yılını Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında yapıyor olma şartına da bakılacak.

Hizmet yılı hesaplamalarında hizmet cetveli esas alınırken, hizmet cetvelinde yer almayan hususlarda sorumluluk, başvuru sahibine ait olacak. Askerlik, ücretsiz izin, hastalık izni, istifa v.b. şeklindeki hizmete ara verilmesi, hizmet yılının hesaplanmasında dikkate alınmayacak. Yalnız yedek subay öğretmen olarak görev yapanlar, bu süreyi hizmet yılına ekleyebilecekler.

Sınava katılacak öğretmenler arasından Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İsviçre, Kanada v.b. ülkelerde görevlendirileceklerden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) başarılı olduklarını belgelemeleri de istenecek.

Şartları taşıyan öğretmenler yalnız bir ülke grubu için başvuruda bulunabilecek. Sınava girecek öğretmenler, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası Beşevler/ANKARA Şubesindeki 5500537-5001 numaralı protokollü sınav gelirleri hesabına, sınav ücreti olarak 18 YTL yatıracaklar. Öğretmenler, 6 Şubat 2006-17 Şubat 2006 tarihleri arasında merkez teşkilatı birimlerine, taşra teşkilatında ise okul/kurum müdürlüklerine gerekli belgelerle başvurabilecek.

Bakanlığın merkez teşkilatındaki ilgili birimleri ile taşra teşkilatında il milli eğitim müdürlükleri, Değerlendirme Komisyonu kurarak, başvuruları 24 Şubat 2006 tarihine kadar inceleyecek. Komisyon, genelgedeki şartları taşıyan ve sınava girmeye hak kazanan öğretmenleri belirleyecek.

SEÇİLECEK ÖĞRETMENLERİN BRANŞLARI VE SAYILARI

Almanca, Fransızca ve İngilizce konuşulan ülkelerde (Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İsviçre, Kanada v.b.) görevlendirilmek üzere, yabancı dili Almanca olan Sınıf öğretmenliği, Almanca öğretmenliği, Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğinden 176 (Branş ayrımı gözetilmeksizin başarı durumuna göre seçim yapılacak), Okul Öncesi Öğretmenliği/Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmenliğinden 6,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri (Arapça hariç) öğretmenliğinden 3, yabancı dili Fransızca olan Sınıf öğretmenliği, Fransızca öğretmenliği, Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğinden (Branş ayrımı gözetilmeksizin başarı durumuna göre seçim yapılacak) 64, yabancı dili İngilizce olan Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı İngilizce öğretmenliğinden 8, Matematik öğretmenliğinden 1 olmak üzere toplam 258 öğretmen seçilecek.

Suudi Arabistan, Libya, İran, Gürcistan, Bahreyn, Lübnan, Kuveyt v.b. ülkelerde, Sınıf öğretmenliği branşından 38, Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı branşından 10, Tarih branşından 2, Coğrafya branşından 2, Sosyal Bilgiler branşından 6, Matematik branşından 2, İngilizce branşından 6, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri (Arapça hariç) branşından 2, Müzik branşından 4, Beden Eğitimi branşından 2, Bilgisayar branşından 3, Özel Eğitim branşından 2 olmak üzere toplam 79 öğretmen görevlendirilecek.

KKTC'de görevlendirilmek üzere, Almanca branşından 14, Fransızca branşından 4, İş ve Teknik Eğitimi branşından 4, Kuaförlük branşından 2, Elektrik (Soğutma ve İklimlendirme) branşından 2, Metal İşleri branşından 3, Mobilya ve Dekorasyon branşından 4, Motor branşından 2, Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı (Dil Terapisti) branşından 6, Zihinsel Engelliler branşından 6 olmak üzere toplam 47 öğretmen seçilecek.

SEÇME SINAVI

Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenler, mesleki yeterlik ve temsil yeteneği mülakatı olmak üzere iki aşamalı bir sınavla seçilecek.

Mesleki Yeterlik Sınavı, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce, Temsil Yeteneği Mülakatı ise Bakanlıklar Arası Ortak Kültür Komisyonu'nca yapılacak. Mesleki Yeterlik Sınavı, çoktan seçmeli test şeklinde 26 Mart 2006 Pazar günü saat 10.00'da Ankara'da düzenlenecek.

Sınavda mesleki bilgi ve genel kültür (Türkçe, Türk Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti, Atatürk İlke ve İnkılapları, Türkiye Coğrafyası, Matematik, Vatandaşlık v.b.) alanlarında sorular sorulacak.

Sınavı geçerek, Temsil Yeteneği Mülakatı'na girmeye hak kazanan öğretmenler ise Türkçe'yi Doğru Kullanma Becerisi, Milli Şuur, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Genel Kültür, Genel Görünüm, Tutum ve Davranış ve Yabancı Dil Bilgisi alanlarında değerlendirilecek. Mülakat tarihi ve sonuçları, öğretmenlere Bakanlık tarafından duyurulacak.

Temsil Yeteneği Mülakatı'nda başarılı olan öğretmenlerin sınav sonuçları, sınavın yapıldığı yılı takip eden üçüncü yılın sonuna kadar geçerli olacak.

YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRME

Temsil Yeteneği Mülakatında başarılı olan öğretmenler, ''dış temsilciliklerin ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı, nitelikleri, bay ya da bayan olması konusundaki teklifi göz önünde bulundurularak'', başarı listesinden sıra atlanmaksızın bir yıllığına görevlendirilecek.

Öğretmenlerin görev süreleri, başarılı olmaları ve bulundukları ülkenin çalışma koşulları dikkate alınmak kaydıyla her defasında bir yılı geçmemek üzere Komisyonca en fazla 4 yıl daha uzatılabilecek, toplam görev süresi 5 yılı geçmeyecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Eurovisiona gidecek eser belirlendi
 Duruşmada arbede
 Emekli Oramiral Erdil'e hapis
 27 polis için örgüt suçlaması
 En 'Göz'de polemik
 Aldatan kadına tazminat
 'Kurtlar Vadisi' ilk üç günde rekor kırdı
 Geleceğin 'Arif Mardin'leri
 "Futbol futbol" bakacaklar
 Altı dakikada sahne 'dil'e geldi
 İkinci bebek yolda
 'Ben Allahım' dedi esnafı dolandırdı
 Bahisçilerin parasını hesabına aktardı
 Kocaeli'nde boya fabrikası kül oldu
 Kutay'ın cenazesi yarın defnedilecek
 Kırmızı karta silahla karşılık
 Kadınlar intihara karşı yürüdü
 Babası, avukatı ve kefili oldu
 Duran belediye otobüsü kaçırıldı
 Hava atmak için okula silahla geldi
 Hırsızlar gelin arabası çaldı
 Kamyonetle kızını ezdi
 İki asker intihar etti
 Yankesiciler yakalandı
 On Numara kazananlar
REHA MUHTAR
Pimpirikli küçük burjuva...
Elbette Hz....
MEHMET BARLAS
"Köprü ülke" olmak kolay şey değildir...
Bütün uluslar...
EMRE AKÖZ
Kurdun kuzulaştığı an
Saz şairleri bir araya gelip...
MAHMUT ÖVÜR
Orda bir İSTON var!
Çağdaş ve yaşanabilir kentler...
SAVAŞ AY
Oy Trabzon Trabzon içi kahırlı kazan
Art arda...
HINCAL ULUÇ
Bir muhteşem gece yaşadık ki..
"Paul Anka'nın şovunu...
Yasal teşvik
Yasal teşvik
Süper Lig'de F.Bahçe ile G.Saray dışındaki takımlar birbirine çok...
Böyle küslüğe can kurban
Böyle küslüğe can kurban
Beşiktaş'ta aralarında soğukluk olduğu bilinen Sergen ile Tümer, son...
Karikatür krizine karşı Ankara düğmeye bastı
Karikatür krizinin derinleşmesi ve Trabzon'da Katolik Kilisesi...
Aksu Kabine'ye bilgi verdi: Polis dört olasılığı inceliyor
Trabzon'da Santa Maria Katolik Kilisesi'nin İtalyan papazı Andrea...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu