kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FIFA'dan Türkiye için ağır rapor

Olaylı Türkiye-İsviçre karşılaşmasıyla ilgili FIFA'nın 6-7 Şubat tarihlerinde vereceği kritik karara sayılı günler kala FIFA Disiplin Kurulu'nun elindeki tüm belgeleri ortaya çıktı.

Futbol Extra dergisinin ortaya çıkardığı belgelere göre, maçın Polonyalı gözlemcisi Michal Litskiewicz ile İngiliz güvenlik sorumlusu Alan Hutchings'in raporları ve ifadelerinin Türkiye açısından iç karartıcı olması dikkat çekiyor.

Türkiye aleyhine en ağır ifadeleri içeren raporun sahibi İngiliz güvenlik sorumlusu Alan Hutchings, raporunda, "Tribündeki
atmosfer düşmancaydı. Sahaya havai fişekler atıldı. Demir parmaklıkların olması büyük bir facianın yaşanmasını önledi. Maç sonrası yaralanan Stephane Grichting idi. Hayaları şişmişti ve kan geliyordu. Olayı soruşturmak için birçok insanla konuştum, hiç kimse yardımcı olmak, açıklama yapmak istemedi. Görüştüğüm polis şefi beni dinledi ve omuzlarını silkip yürüdü gitti. Stat müdürü bana video filmin son 30 saniyelik bölümünü gösterdi. Türk Futbol Federasyonu'nun bütün yetkililerinin vurdumduymazlığı ve isteksizliği Grichting'in başına gelenlerin tek sebebidir. Bu asla mazeret kabul etmeyecek bir rezalet ve fiyaskodur. Türk polisi, stat yetkilileri ve Türk Federasyonu yetkilileri gerçekleri biliyor ama söylemeye ve mahkemeye yardımcı olmaya yanaşmıyor. Türkler gerçeklerin ortaya çıkmasını engelliyor" ifadelerini kullandı.

Maçın Polonyalı gözlemcisi Michal Listkiewicz de, "Seyircileri tribünden anonsla yönlendirdiler. Sahaya birçok yabancı madde atıldı. Genel olarak işbirliği çok iyiydi. Bu işbirliğindeki tek kötü an, maçtan sonra yaşanan olaylarda, Türk güvenlik görevlilerinden birisinin İsviçreli oyuncu Grichting'in genital bölgesine vurması oldu. Polis ve güvenlik, FIFA Komisyoneri'nin ve FIFA Güvenlik Yetkilisi'nin talimatlarına uymaları gerekirken uygulamada işbirliği yapamadılar" şeklinde ifade verdi.

Karşılaşmanın Belçikalı hakemi Frank de Bleeckere ise raporunda, "Türk futbolcuların oyundan sonraki bölümdeki tutumu kabul edilemez. Türklerin kalecisi Volkan odamıza gelip bize bağırdı" iddiasında bulundu.

"AİLEMİ BİR DAHA HİÇ GÖREMEYECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM"

İsviçreliler arasında en ağır ifadeler ise Benjamin Huggel'e ait. İsviçreli futbolcu, FIFA Disiplin Kurulu duruşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Daha havaalanında Streller'e tükürdüler. Otobüse geldiğimizde üzerinde annelerimize hakaret yazıları olan pankartlarla karşılaştık. Daha sonra taraftarlar elleriyle otobüse vurup boğaz kesme işareti yaptılar. Bilmediğimiz biri otelde Alex Frei'nin odasına telefon etti ve onu tehdit etti. Maçta ben büyük bir korku yaşadım. Panikledim ve en kısa yoldan soyunma odasına gitmek istedim. Tünelden geçerek soyunma odasına gittim. Gerçekten çok kötüydü, ölüm korkusu yaşadım. Tünelin başında düştüm ve muhtelif yerlerden tekme yedim. Hayatımdan endişe ettim ve ailemi bir daha hiç göremeyeceğimi düşündüm."

İsviçre Milli Takımı Teknik Direktörü Jakop Khun da, maçın centilmence geçtiğini ifade ederek, "İsviçre'ye sağ salim döneceğimizden emindim. Bir tanıdığımın tavsiyesi üzerine futbolculardan oyundan sonra taraftarlara gitmeyip sahayı hemen terk etmelerini istedim. Arada sadece bir özel durum oldu. Kaleci Volkan oldukça tehditkar bir şekilde üzerime geldi, bizim fizyoterapist beni korudu" dedi.

İsviçreli futbolcu Valon Behrami olaylar sırasında arkasındaki Emre ile İtalyanca konuştuğunu belirterek, "Koşmaya devam etti ve sonra bir güvenlik görevlisi tarafından tutuldu. Bizim oyunculardan birinin üzerine yürüdüğünü gördüm. Ben de ona İtalyanca bunu yapmamasını istedim" ifadelerini kullandı.

"15 YILLIK FUTBOL HAYATIMDA HİÇ BAŞIMA BÖYLE BİR ŞEY GELMEMİŞTİ"

İsviçre Milli Takımı Kaptanı Johann Vogel, "Tünelde baldırıma çok kuvvetli bir tekme yedim. Güvensizlik hissediyordum, özellikle aldığım darbeden dolayı korkmuştum. 15 yıllık futbol hayatımda hiç başıma böyle bir şey gelmemişti. Orada polisler ve kravatlı insanlar vardı" şeklinde ifade verdi.

Fizyoterapist Stephen Meyer de, "Oyun sırasında gittikçe daha fazla rahatsız oldum. Maç sırasında tedavi için sahaya girdiğimde Türk oyuncular tarafından itildim ve hatta tehdit edildim. Bu 20 yıllık futbol hayatımda bir ilkti. Daha sonra Bernetta ile ilgilendiğimde saldırganlık daha da artmıştı. Bana babanı veya ananı... gibi laflarla hakaret edildi" diye konuştu.

Futbolculardan Raphael Wicky ise duruşmada, "Alpay'dan yumruk, Emre'den tekme yedim. Sırtıma, bacaklarıma vuruldu ve sonra bir Türk oyuncu da alnıma vurdu. Bu sırada Altıntop kardeşler beni korudu" ifadelerini kullandı.

Milli futbolcu Alpay Özalan da ifadesinde, "Huggel'in yardımcı antrenörümüz Mehmet Özdilek'e tekme attığını gördüm. Ben de bu nedenle Benjamin Huggel'e tekme atmaya çalıştım; fakat yanlışlıkla başka birine tekme attım. Wicky'ye vurmadım" dedi.

Mehmet Özdilek ise, "20 yıllık oyuncuyum, hiçbir zaman kırmızı kart görmedim. Genç oyuncular için bir rol modeliydim. 4 gün içinde çok güç şartlarda 2 maça çıktık. Ortam çok gergindi. İsviçrelilerin koşması beni kışkırttı. Bir refleksti, korktuğum için böyle hareket ettim" şeklinde konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Beşiktaş kupada farklı: 3-0
 Erzik ve Ulusoy İsviçre'ye gitti
 Erciyes'te hakeme tepki
 Cavcav suçsuz bulundu
 Lakers Knicks'i ezdi: 130-97
 El yordamıyla 1 puan
 Luciano'dan 2. blok
 Suni teneffüs
 ATA'nın imzası sahte mi?
 Tigana ya da benzeri
 Terim'den vekillere maaş resti!
 Bir suskun golcü daha
 Başkan gitti atış serbest
 Trabzon'un değil Türkiye'nin olayı
 Finişte kaldı: 68-71
 Bu nasıl aynı sıklet ?
 Beşiktaş gözünü 'Kupa'ya dikti
 Malatya'ya tek gol yetti
 Görevimi yaptım
 Tarık'a 2 yıl men cezası
 G.Saray günlüğü
 Günün içinden
EMRAH KAYALIOĞLU
Taşıma su yolda
Galatasaray'da Olağanüstü Genel Kurul...
GÜRCAN BİLGİÇ
Sevenleri (!) ayırmayın
Daum ile Fenerbahçe'nin serüveni...
REHA MUHTAR
Vebal!
Beşiktaş sırat köprüsünden geçiyor... Bir tarafta...
Şemdinli'de Susurluk çıktı
Şemdinli'de Susurluk çıktı
Meclis Komisyonu, Susurluk Raporu'nu hazırlayan Kutlu Savaş'ı...
Turizme virüs uyarısı
Turizme virüs uyarısı
Manavgat'taki bir tatil köyünde konaklayan 28 Danimarkalı turistten...
Tam bir cadı!
Tam bir cadı!
ABD'de yayımlanan FHM dergisinin mart sayısının kapağını, seksi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu