kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÖSS'ye başvurular başladı

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş için başvurular başladı.

Başvuru süresi 10 Mart'ta sona erecek. Adaylar, bu sene ilk kez uygulanacak olan sistemle başvuru merkezlerinden randevu alarak başvuru yapacaklar.

2006-ÖSS'ye lise son sınıf öğrencileri, lise son sınıfta beklemeli durumda olanlar, ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavına girenler, lise mezunları ve ortaöğretimlerini yabancı ülkelerde yapanlar başvurabilecekler.

Ayrıca durumları bu şartlardan birine uyan yabancı uyruklu
ve uyruksuz adaylar da başvuruda bulunabilecekler, ancak bu adaylar, ÖSS puanlarına göre 2006 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleştirilemeyecekler.

Lise son sınıfta okumakta olan öğrenciler, okullarının bağlı olduğu başvuru merkezinden, mezun durumda olanlar istedikleri herhangi bir başvuru merkezinden, içerisinde 2006 ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan 2006-ÖSYS Kılavuzu'nu 2 YTL karşılığında alabilecekler. 2006-ÖSS'ye başvurulara (sınavsız geçiş dahil) ilişkin başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemler, 2006-ÖSYS Kılavuzu'nda yer alıyor.

BAŞVURU MERKEZLERİ

Lise müdürlükleri, Açıköğretim Lisesi irtibat büroları, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM büroları ÖSYS'de başvuru merkezi olarak görev yapacaklar. Ancak aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun olduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak.

Başvuru merkezine gidemeyecek durumdaki hastalar ve tutuklular başvurularını mektupla yapabilecekler.Başvurularını mektupla yapacaklar dışındaki adaylar, başvuru merkezinden randevu alacaklar. Lise son sınıftakiler okullarının bağlı olduğu başvuru merkezinden, mezun durumdakiler ise istedikleri herhangi bir başvuru merkezinden randevu alabilecekler. Randevuyu aday ya da adayın bir yakını alabilecek. Adayların 40 YTL sınav ücretini mutlaka yatırmaları gerekiyor. Adaylar randevu gününden en az 2 gün önce sınav ücreti yatıracaklar. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilmeyecek.

Adayların, kılavuzla birlikte alacakları aday bilgi kontrol formunu da doldurarak, okul müdürlüklerine onaylatmaları gerekiyor.

Mektupla başvuracaklar, aday bilgi formu ve eklerini bir zarf içine koyarak, başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaştıracaklar.

FOTOĞRAF

Adayların başvuru merkezine giderken yanlarında doldurulmuş şekilde aday bilgi formu, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesi, diploma sureti (mezunlar için) ve banka dekontu bulunması gerekiyor.

Başvuru merkezi görevlisi, adayın aday bilgi formundaki bilgiler ile birlikte web kamerayla fotoğrafı çekerek elektronik ortama aktaracak. Bu fotoğrafın cepheden, başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu durumu dikkate almaları isteniyor. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmaması gerekiyor. Sınav günü salon başkanı fotoğraftan kimlik belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabilecek.

Meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapmak isteyen adayların da kılavuzda yer alan kurallara göre başvurularını yapmaları gerekiyor.
ÖSS'ye başvuru süresi 10 Mart'ta saat 17.30'da sona erecek.

ÖSS, 18 Haziran'da, il ve ilçelerdeki 155 merkezde gerçekleştirilecek. Bu sınavda, geçen yıl alınan kararlar doğrultusunda yapılan değişiklikler de ilk kez uygulamaya konulacak. Sınav tek oturumda iki aşamalı yapılacak. Üniversitelerin ön lisans programlarını tercih edecek adayların sınavın ilk aşamasındaki soruları, lisans programlarını tercih etmek isteyen adayların da ilk aşamadaki soruların yanı sıra sınavın ikinci aşamasındaki soruları da yanıtlamaları gerekiyor.

Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS'nin yanı sıra 25 Haziran'da yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) da katılacaklar.ÖSS ve YDS sonuçları Temmuz ayının son haftasında adaylara duyurulacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Delta operasyonunda 24 tutuklama
 Soba zehirlenmesi: 2 ölü
 Kars Havaalanı'nda gümrük uygulaması başlatıldı
 Tavuk resepsiyonunda konyaklı tatlı sürprizi
 Chat saldırganının silah merakı
 Şehit polise son görev
 Uyuşturucu profesörü
 Bir kadına âşık
 Kovboylar dört nala Oscar'a...
 Trabzon'da derin sessizlik
 Turizmciye 'kuş gribi' şantajı
 Eski patronun hışmı
 Araştırma görevlisi intihar etti
 Şeyhin cenazesini 5 bin müridi kaldırdı
 Cep kavgası cinayetle sonuçlandı
 Ölmeden önce katilini söyledi
MEHMET BARLAS
Bazı ortamlarda yaşam çok yorucu olabilir
Çetin Altan'ın...
SAVAŞ AY
Uykuya fotoğraf makinesiyle yatan adam
Yazı işlerinde...
EMRE AKÖZ
Reytingleri devlet mi belirleyecek?
Haber eski. Geçen...
MAHMUT ÖVÜR
Her yıl 7 milyon insan açlıktan ölüyor!
Dünya Sağlık...
HINCAL ULUÇ
Bir Haldun Dormen gecesinde ağlamak..
Beşiktaş...
El yordamıyla 1 puan
El yordamıyla 1 puan
F.Bahçe, Erciyes deplasmanında ellerle ayakta kaldı. Volkan kalede...
Luciano'dan 2. blok
Luciano'dan 2. blok
2003 yılında Galatasaray derbisinde son dakikada topu bloklayan...
CHP'yi Atatürk'le vurdu
Başbakan Erdoğan, malvarlığını açıklamadı ve topyekûn şeffaflık...
Erdoğan kamufle etmeye çalışıyor
Erdoğan'ın durumunu kamufle etmek için iddialar ortaya attığını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu