kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlk aylarda içinizde fabrika var

İlk denemede gebe kalma oranının sadece yüzde 25 olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Ama adetiniz geciktiyse, gebeliğinizin dördüncü haftasında anne olacağınızı tüm dünyaya ilan edebilirsiniz

Adım adım 40 HAFTA...
Bu yazı dizisinde 40 hafta süren hamileliğiniz boyunca; sizin ve bebeğinizin ne tip değişimlerden geçeceğini okuyacaksınız. 'Ne zaman hangi testi yaptırmalısınız, yaşamınızı nasıl değiştirmelisiniz, eşinizle seksi ne zaman bırakmalısınız, spor hangi aya kadar nasıl yapılır, hangi ayda artık araba kullanmaktan vazgeçmelisiniz, kaçıncı haftada bebeğinizin cinsiyetini öğreneceksiniz, ne zaman bebeğiniz için neleri almalısınız?' gibi soruların yanıtlarını, dost ve tanıdık çevrenizden değil; bilim dünyasından öğrenmeniz için Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, size hafta hafta hamilelik rehberi hazırladı. Doğuma kadar sizin ve bebeğinizin adım adım yaşayacağı değişimi öğrenmenin yolu, bu sayfalarda...

1. HAFTA
ZARARLI ALIŞKANLIKLARI BIRAKIN

Çoğu insan için şaşırtıcı olmakla birlikte gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan ilişkinin olduğu gün değil, bundan yaklaşık 14 gün öncesi yani son adet kanamasının ilk günü kabul ediliyor. Bu durumda kanamanızın başladığı gün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlıyor. Bu şekilde hesaplandığında insanlarda gebelik 280 gün yani 40 hafta sürüyor. Ay hesabı yapmak karışıklığa neden olabileceğinden gebeliğinizi takip ederken, hafta olarak ifade etmek gerekir. Bu günler zararlı alışkanlıklardan vazgeçmek için en uygun dönem. Örneğin sigara içmeye son verilip, alkol ve ilaç alımını kısıtlamak gerekiyor. Uygun ve sağlıklı beslenme alışkanlığı elde etmeye çalışılmalı. Bu alışkanlıklar rahat bir gebelik süreci için önemli. Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek, yapay maddeler içeren besinlerden uzak durmak ve olabildiğince fazla su içmek gerekiyor. Daha önceden başlanmadıysa; bu zaman içinde folik asit alımına başlanabilir. Eğer mümkünse egzersiz yapmak yine oldukça yarar sağlıyor. Bu gebelik öncesi dönemde pozitif düşünmek ve mümkün olduğunca dinlenerek, stresten uzak durmak dünyaya getirmeye çalışılan bebek için oldukça iyi bir başlangıç oluyor.

2. HAFTA
İKİZ Mİ, ÜÇÜZ MÜ?
Anne adayının yumurtalıklarında yumurta hücresi gelişimi devam eder. Bu sırada rahim zarı da kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma döllenme meydana geldikten sonra oluşacak embriyonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlamayı amaçlıyor. Yeni gelişecek olan canlının ihtiyaçlarını karşılamak üzere vücudun bu kısmında kanlanma artıyor. Bu haftanın sonunda, gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılıyor. Yani 'yumurtlama' meydana geliyor. Bir adet döneminde kadında sadece 1 yumurta üretiliyor ve çatlıyor. Çift yumurta ikizlerinde ve üçüzlerinde farklı olarak tek bir yumurta değil birden fazla yumurta atılıyor. Bu yumurtaların hepsi döllenirse çoğul gebelik oluyor.

3. HAFTA
KIZ MI ERKEK Mİ?
İşte hayatın başladığı andasınız... Bu aşamada; anne adayında herhangi bir fiziksel ya da ruhsal değişiklik olmaz.

4. HAFTA
ANNE OLACAKSINIZ
Bu haftanın sonunda, tüm dünyaya anne olacağınızı ilan edebilirsiniz. Normalde adet görmeniz gerekirken adetiniz gecikti. Zaman zaman bu tür gecikmeler olabileceğini biliyorsunuz ama yine de heyecanlısınız. O halde neden daha fazla merakta kalacaksınız. Hemen eczaneden bir gebelik testi alıp evde yapın. Sonuç negatif çıkarsa, hemen ümitsizliğe kapılmayın. Çünkü zaman zaman gebelik testleri negatif olabilir. Bu durumda doktorunuza gitmeniz gerekir. Henüz bir doktorunuz yoksa hemen arkadaşlarınıza sormaya başlayın. Bu dönemde yapılan ultrasonografide gebelik kesesini görmek genelde mümkün değil. Ancak kanda yapılan gebelik testi, yüzde 100'e yakın doğrulukla gebeliğin olup olmadığını tespit edebiliyor. Gebelik yoksa ya da adet görürseniz fazla üzülmemeye çalışın. İlk denemede gebe kalma oranının sadece yüzde 25 olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Denemeye devam edin. Eğer adet gecikmesine rağmen gebe değilseniz; doktorunuz size adet gördürecek bir tedavi önerir. Gebe bir kadında bazı fizyolojik ve ruhsal değişiklikler olur. Bu aşamadaki belirtiler adet öncesi belirtilerle hemen hemen aynıdır. Halsizlik, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet olur.

5. HAFTA
DIŞ GEBELİĞİ KONTROL EDİN
Salgılanan hormonların etkisiyle ilk değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Memelerde dolgunluk ve hassasiyet bu haftada en sık karşılaşılan yakınmalar olur. Sürekli uyku hali ve halsizlik görülür. Rahimdeki büyüme; mesanenin kapasitesini azalttığı için sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyulur. Doktorun yapacağı vajinal ultrasonografi ile gebelik kesesi görülebilir. Eğer ultrasonda kese görülemezse bu bir dış gebelik olabilir. Dış gebelik karın içinde kanama yaparak, hayati tehlike yaratabilen ciddi bir durumdur. Bu nedenle ilk kontrolün geciktirilmemesi gerekir. Vajinal ultrason yapılması, gebelik ve bebek için zararlı değildir, bu konuda kaygılanmayın. 16'ncı günde gelişim iyice hızlanır. Cilt, tırnaklar, saç, gözün lens tabakası, işitme sistemi, burun, sinüsler, ağız, anus, diş mineleri, hipofiz bezi, meme dokusu ve sinir sisteminiz farklılaşmaya başlar. Döllenmeden sonra embriyonik alan bir armuta benzer. Kafa kısmı, kuyruk kısmına oranla daha geniş olur. Bu haftanın sonunda bebeğin kan hücreleri oluşur.

6. HAFTA
MÜJDEYİ YAKINLARINIZA VERİN
Gebelik öncesi yaşantınız ile hiçbir fark yok. Bilmelisiniz ki içinizde bir fabrika var ve hayal bile edemeyeceğiniz kadar hızlı çalışıyor. Embriyonun tek tek her hücresi sürekli faaliyet halinde. Bu faaliyetin sonucu olarak bazı şikayetler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Pek çok kadın gibi siz de özelikle sabahları uyandığınızda midenizin bulandığını fark edebilir hatta kusabilirsiniz. Eskiden sizi cezbeden yemek kokuları artık size tiksinti veriyor ya da eşinizin o çok sevdiğiniz parfümünün birdenbire aslında hiç de güzel olmadığını fark edersiniz. İş arkadaşınızın sigarası hiç sizi bu kadar rahatsız etmemiştir. Aslında tüm bu kokular yine eskisi gibi... Değişen sizsiniz. Eğer bulantı ve kusmalar sizin yaşantınızı ve beslenmenizi etkileyecek kadar şiddetli olur ise ilaç kullanmanız gerekebilir. Bu dönemde hamilelik müjdesini yakınlarınıza verebilirsiniz. Bazıları riskli dönemin geçmesini bekler bu da normaldir. Embriyonun göz ve kulak taslakları meydana gelir. Kafatası oluşmaya, embriyonun kalbi atmaya başlar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Topuklu Ayakkabılar Nasıra Yol Açar
 Giderek Büyüyen Karnınız Cinsel Hayatınıza Engel Değil
 Artık Dar Kıyafetlerinizle Vedalaşmanın Zamanı Geldi
 İlk Aylarda İçinizde Fabrika Var
 'cinsiyetini Öğrenme Yeceğiz'
 Saman Nezlesi Hiç Seksi Değil!
 Suç Kesinlikle Genlerde Değil Toplumdadır
 Kapkaçcı California Sendromu!
 Bir Gün Aniden Katil Olabilirsiniz!
 İki Kişilik Yemek Yemeyin!
 Saçı Ve Cildi Taze Tutan Besinler
 Anti Sosyaller Hortumcuda Olabilir Aldatan Bir Kocada!
 Ağcagiller Türkiye'de Şahlandı
 Sağlığımızın Doğal Bekçileri Turunçgiller
Tuğçe'nin pozları 'dekolte' kurbanı
Tuğçe'nin pozları 'dekolte' kurbanı
Yunanlılar'ın 'Milyonluk Taş Bebek' adını taktığı Tuğçe Kazaz'ın Türk...
'Gönül Çiçekleri' her şeyiyle benim
'Gönül Çiçekleri' her şeyiyle benim
"Gönül Çiçekleri Niran Ünsal'ın bestesi" diyerek, şarkıyı iade eden...
Etlerini NY'tan getirtiyorlar!!!
Etlerini NY'tan getirtiyorlar!!!
Dünya jet sosyetesine paralel lüks bir yaşam süren sosyetiklerimiz...
Öğrenmeye doymuyor!
Öğrenmeye doymuyor!
Sosyetenin güzel kızlarından Aslı Üstünkaya'nın hayatı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.