kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül'den "Bu fırsatı kaçırmayın" mesajı
Straw: "Türkiye'nin önerileri tartışmaya açık"

Gül'den "Bu fırsatı kaçırmayın" mesajı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan YardımcısıAbdullah Gül, ''Türkiye'nin yeni Kıbrıs eylem planının Ada'daki sorunun aşılması için kaçırılmaması gereken büyük bir fırsat olduğunu'' söyledi.

Abdullah Gül, Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs konusu ile Türk-Yunan ilişkilerine değindi.

Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki yeni girişiminin ''Ankara'nın Akdeniz bölgesindeki istikrar ve işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediğinin açık göstergesi olduğunu'' belirten Gül, ''Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve her iki tarafın da
kabul edebileceği bir çözümün bölgede yeni işbirliklerine yol açabileceğini'' söyledi.

Gül, ''Bizim önerilerimizin Kıbrıs'ta kesin bir çözüme varılıncayakadar geçici bir döneme girmemize yardımcı olacağına dair ciddi beklentilerimiz var. Karşılıklı olarak gelişmiş bir güven ve ekonomik kalkınma ortamı oluşturmayı arzu ediyoruz'' dedi.

Doğu Akdeniz bölgesinde bugünkü genel durumun Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasında daha güçlü bir işbirliği gerektirdiğini vurgulayan Gül, ''Bu işbirliği, bölgede son zamanda karşılaşılan terör, kitle imha silahlarının yaygınlaşma tehdidi ve doğal afetler gibi büyük sorunlara karşı toplu bir mücadeleolanağı sağlayabilir'' diye konuştu.

''Buna rağmen bazı çevrelerin Kıbrıs konusunda hala kuşkulu ve tehditkar yaklaşımlar sergilediklerini'' belirten Gül, ''Reddetme politikalarıyla hiçbir yere varılamaz. İstikrar, karşılıklı güven ve işbirliğinin sırf Türk tarafının inisiyatifleriyle değil, sadece ortakçabalarla sağlanabileceğini herkes anlamalıdır'' dedi.

Türk tarafının Kıbrıs sorununun Annan planı temelinde toplu bir çözüme kavuşturulması yönündeki yaklaşımının sürdüğünü ve Türkiye'nin bu konuda 2006 yılı içerisinde kesin bir çözüme varılacağını ciddi şekilde ümit ettiğini belirten Gül, ''ancak bu konuda ilerleme kaydedilebilmesi için, her şeyden önce Rum tarafının Annan planıyla ilgili kesin görüşlerini, açıkça ve madde madde, yazılı olarak BM'ye sunması gerektiğini'' söyledi.

Gazetenin, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde limanlarını Rum gemilerine açıp açmayacağına sorusunu da yanıtlayan Gül, Türkiye'nin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduğunu, ancak AB'nin de Kıbrıslı Türklerle ilgili resmen açıkladığı taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Gül, ''Kıbrıs'la ilgili yeni önerilerimiz uluslararası toplumun beklentileri doğrultusundadır. Bu önerilerimizde de görebileceğiniz gibi, biz limanlarımızı ve havaalanlarını Rum gemilerine açmaya hazırız. Aynı zamanda da Kıbrıslı Türklere uygulanan kısıtlamaların veambargonun kaldırılmasını bekliyoruz. AB, Kıbrıslı Türklerle ilgili taahhütlerini resmen açıklamıştır. Hatırlanacağı üzere, 26 Nisan 2004 tarihli AB Konseyi ve AB Parlamentosu kararlarında Kıbrıslı Türklerin tecridine son verilmesi taahhüt edilmektedir ve bu taahhütlerin yerinegetirilmesi konusunda ahlaki zorunluluk vardır'' dedi.

Türk-Yunan ilişkilerine değinen Gül, bu konuda 1999 yılından beri süren olumlu yöndeki gelişmenin 2005 yılında da devam ettiğini söyledi.

İki ülke arasındaki karşılıklı ziyaretlerin ve ticari konularda atılan adımların ilişkilere olumlu etkisi olduğuna dikkat çeken Gül, bu gibi konuların geliştirilmesine yönelik iki ülke arasında oluşturulan komisyonların temaslarının sürdüğünü belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in 2005 yılındaki ziyaretinin taraflar arasında ikili ve bölgesel ilişkilerin ayrıntılarıyla konuşulmasına olanak sağladığını söyleyen Gül, şunları kaydetti:

''Ayrıca Karacabey-Gümülcine arasındaki doğalgaz boru hattı çalışmalarının açılışı da her iki ülkenin ikili ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri önemi gösterdi. Ayrıca ilişkilerimizde ekonomik, ticari, çevre ve kültürel ilişkilerle yerel konularda işbirliği ve terörle mücadele konularını üstlenen komisyonlar 2005 yılında iki kez bir araya geldiler. Bu çalışmalar ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.''

Gül, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye'yi ziyaret etmesiyle ilgili bir soru üzerine de daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a resmi bir ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, ''bu çeşit ziyaretlerin iki ülke arasındaki atmosfere olumlu katkılarıbulunduğunu ve her iki taraf için de uygun bir zamanda Karamanlis'i Türkiye'de konuk etmekten memnunluk duyacaklarını'' kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 ''Mal varlığımı açıklarım demedim"
 Unakıtan'a yüklü fatura
 'Erdoğan'ın malvarlığını ne kadar hesaplasak noksan olur'
 'Salı günü açıklama yapacağım'
 'Ben bu ülkenin vatandaşıyım elbette Çankaya için konuşurum'
 Meclis'te 'ilahi komedya': İlahiler İslam dinine mi ait?
 Erdoğan'a Siirt şoku
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti İstanbul kongrelerine ilginin sırrı ne?
Siyaset...
MUHARREM SARIKAYA
Dayatmanın yenilgisi...
"Nefesimden vergi almak...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ankara'nın Hamas stratejisi
İsrail'de bir gazeteci...
YAVUZ DONAT
Kitap
Ülkemizde korku imalatçıları var... Bunlar...
Göbeklerdeki dövmenin sırrı
Manken Burcu Çağrı, Angelina Jolie'nin göbeğindeki dövmenin aynısını...
İmparator'a dolar yağdı
Cevahirler'in torunu Saruhan Bostanoğlu'nun nişanında sahne alan ünlü...
Başbakan: Dışarı çıkması gereken oradaki beylerdir
Başbakan: Dışarı çıkması gereken oradaki beylerdir
SABAH'ın manşetten duyurduğu "Cuma rezaleti"ne Başbakan Erdoğan sert...
Diyanet İşleri Başkanı: Erkek cemaat eğitilecek
Diyanet İşleri Başkanı: Erkek cemaat eğitilecek
'Cuma Rezaleti'ne Diyanet İşleri Başkanı da tepki gösterdi: Erkek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu