kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı
Torunlarımı çok seviyorum
Anne - oğulun Kapalıçarşı gezileri
Yüzerken konuşuyor sekreteri not alıyor
ABD'de kapı kapı dolaşıp satış yaptı
Her sabah ablasını arıyor
Disiplin bütün hayatında var
Rahmi Bey'in her şeyi bir ders

Koç'un vasiyeti belgeselde gizli

Rahmi Koç ölümünden sonra yayınlanacak belgeselini sağlığında hazırlattı. İki ayrı filmden oluşan ve ailesine öğütlerin yer aldığı bölümü sadece Koç ailesi, diğerini ise herkes izleyebilecek.

Yapımcılığını Turan Başartan, yönetmenliğini Kemal Sevimli'nin yaptığı "Rahmi Koç'un Hayatından Yansımalar" belgeseli için Süleyman Demirel'den İsmail Hakkı Karadayı'ya 50 ünlüden görüş alındı.

Konçertosu var
Müşfik Kenter'in seslendirdiği belgesel için müzisyen Nadir Göktürk "Rahmi Bey Konçertosu" besteledi.

Şirket sırları
Filmin 3.5 saatlik aileye özel hazırlanan bölümünde çocuklarına öğütler, şirket yönetimine ait ipuçları ve vasiyeti var.

Anne-oğul ilişkisi

Belgeselde Rahmi Koç'un çocukluk yıllarına ait anıları yer alıyor. Annesi Sadberk Hanım'la yaptıkları Kapalıçarşı gezilerine de geniş yer verilmiş.



Koç ölümünden sonrası için belgesel hazırlattı

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, hayatının belgesel filmini yaptırdı. İki ayrı filmden oluşan "Rahmi Koç'un Hayatından Yansımalar" adlı belgeselin biri sadece Koç ailesine özel, diğeri ise ölümünün ardından televizyonlarda yayınlanacak.

Politika, iş ve sanat dünyasına damgasını vuran pek çok isim genellikle ölümünün ardından hazırlanan belgesellerle anılır. Yurtdışında sağlığında belgesel filmini çektiren ünlülerin sayısı da hayli fazla. Türkiye'de ise böyle bir örnek göstermek mümkün değil. Ancak iş dünyasının duayenlerinden Rahmi Koç, yine bir ilke imza attı ve sağlığında belgeselini yaptırttı. "Rahmi Koç'un Hayatından Yansımalar" adını taşıyan belgeselin yapımı bir yıl sürdü, geçtiğimiz eylül ayında da kendisine teslim edildi. Rahmi Koç belgeseli, Başartan Creative'in sahibi Turan Başartan'ın önerisiyle ortaya çıkmış. "Bu film aceleyle, bir sebebe istinaden yapılmadı" diyen Başartan, "Amerika'da, İngiltere'de önemli aileler, hayattayken belgesel film yaptırıp kenara koyuyor, ihtiyaç olduğunda kamuoyuyla paylaşmak için... Türkiye'de bunu yapan bir aile yok. Ama ben Rahmi Bey'e teklif götürdüm ve kabul etti" diyor. Filmin yönetmeni Kemal Sevimli de bu konuda şunları anlatıyor: "Rahmi Koç'un hayatı hep öncülüklerle geçmiş. Hayranlık duyduğum bir özelliği de kendisi ebediyete intikal etmeden böyle bir çalışmayı yaptırmış olması. Rahmi Bey bu konuda bir öncülük yaptı. Eminim ki, bu öncülüğün önemi zaman içinde anlaşılacak. Çünkü hep insanları kaybettikten sonra 'Eyvah şimdi ne yapacağız' koşuşturması oluyor. Oysa Rahmi Bey'in her şeyi hazır..."

"75 YILDA NE YAPTIM?"
Rahmi Koç'un belgeselinin startı 22 Nisan 2004'te verilmiş. Röportaj ve çekimler dünya turuna çıktığı 19 Eylül'e kadar devam etmiş. 90 saatlik çekimlerden sonra 4 ay montaj sürmüş ve belgesel eylül 2005'te Rahmi Koç'a teslim edilmiş. Film Rahmi Koç'un dünya turuna çıktığı 17 Eylül günü Kalamış Marina'dan hareketiyle başlıyor. Film başladığı yerde bitiyor. Yani Rahmi Koç filmde, dünya turuna çıkarken o ana kadarki yaşantısını gözden geçiriyor. "75 yaşındayım ve bugüne kadar ne yaptım" diye düşünüyor ve belgesel başlıyor. Belgeselde, Rahmi Koç'un hayatı kendi ağzından anlatılıyor. Rahmi Koç'un hayatını anlatması, 1 Ağustos'ta başlayarak 18 Eylül'e kadar yaklaşık bir buçuk ay sürmüş. Teknesi Nazenin IV'de sabah 09.00'dan başlayan röportajlar zaman zaman gece 23.00'e kadar sürmüş.

KENTER SESLENDİRD
İ Rahmi Koç, çocukluğundan bugüne kadar olan yaşamındaki olayları anlatırken geriye dönüşler yapılmış. Örneğin Ankara Keçiören'deki doğduğu evde, gittiği ilkokul ve ortakokulda çekimler yapılmış. Okulun arşivlerinden öğretmenlerinin Rahmi Koç hakkındaki görüşleri ve okul karneleri bulunup görüntülenmiş. Filmde çocukluğundan ilk gençliğine, babasından ailesinin diğer fertleriyle ilişkilerine, yaşadığı yerlerden çocukları, torunları, işleri, uluslararası ilişkilerine kadar hayatıyla ilgili her şey verilmiş. Rahmi Koç'un doğumu, eğitimi ve iş yaşamında gelişmesi ile Cumhuriyet'in gelişmesi arasında paralel bir kurgu yapılmış. Müşfik Kenter'in seslendirdiği belgesel için müzisyen Nadir Göktürk "Rahmi Bey Konçertosu" adıyla özgün bir konçerto bestelemiş. Rahmi Bey, belgeselin müziğini çok sevmiş, bir kopyasını almış ve dünya turunda sık sık dinliyormuş. Belgeselin iki farklı filmden oluştuğunu ve ne zaman, ne şekilde yayınlanacağı konusundaki düşüncelerini de aktaran Turan Başartan "90 saatlik çekimler sonucunda 3.5 saatlik aile versiyonu yapıldı. Bu 3.5 saatlik versiyonun içinde, 90 saatlik filmin edite edilen kısmından toplanan malzeme var. Bu filmde çocuklarıyla beraber geçirdiği dakikalar var. Diğer film ise aileye özel konuşmalar içermeyen ama hayatının bütün akışının yer aldığı 1 saatlik versiyon. Bunların hepsi Rahmi Bey'e teslim edildi. O ne zaman ve nasıl isterse öyle yayınlanacak" diyor.

ÇOCUKLARINA ÖĞÜTLER
Belgeselin yönetmeni Kemal Sevimli ise bu filmlerle ilgili şunları söylüyor: "Koç Ailesi'ne özel hazırlanan 3.5 saatlik film, aslında sıkılındığında veya Rahmi Bey'e bir şey olduğunda ailenin başvuracağı bir kaynak özelliğinde. Çünkü bu filmde çocuklarına yönelik vasiyet niteliğinde öğütler var, torunlara ilişkin görüşleri var. Ailenin bir arada tutulmasının gerekliliğini ifade eden mesajlar var, ayrıca şirket yönetimine ait çok önemli ipuçları var' diyor. Bu film bir anlamda 5 yıl, 10 yıl, 20 yıl sonra Ömer Koç'un, Ali Koç'un veya torunların izleyip de babalarının, dedelerinin dünya görüşü hakkında fikir edinebilecekleri ciddi bir başvuru kaynağı."

50 ÜNLÜ KONUŞTU
Belgeselde, Rahmi Koç hakkında 50'yi aşkın kişinin görüşü var. Bunlar arasında Bülent Eczacıbaşı, Sakıp Sabancı, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, İhsan Doğramacı, Vitali Hakko, Asım Kocabıyık, Güher-Süher Pekinel, terzisi, berberi de bulunuyor. Süleyman Demirel, Koç Holding'in birçok kişiye iş kapısı açtığından, Bülent Ecevit, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde oynadığı rolden söz ediyor. İsmail Hakkı Karadayı, Koç'un uluslararası İşadamları Derneği Başkanı olduğu yıllarda Türkiye'nin PKK sorunu konusunda yurtdışındaki işadamlarına brif verdiğini anlatıyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Atlı Köşk'te bir saraylı
 Kar yine yağdı ama bu kez hayat durmadı
 "Yeşilçam'da çok aşk yaşandı hem de dürüst gerçek aşklar"
 2008'in kadrosunda onları göreceksiniz
 Polis delili tanıyamayacak
 Villada artık ne Eren oynuyor ne de Kont
 Gözetim altında aşk: Genelev
 Karaya oturmuş Savarona'da leblebi servisi
 Dünyanın en eski tapınağı Şanlıurfa'da
 Şafak vaktinin genç ejderhası
 Canlar SU'larıyla buluşuyor
 "Rabia Hanım'la nişanlanacaktım psikolojik bir vaka ortaya...
 Mavi sularda sırra kadem bastılar
 Futbolun yeni efendileri
 Pera Müzesi'nde iki büyük sergi
 İçinden 'tren' geçen hayat
 Dünyanın en eski köleliği fahişelik
 Onlar uzak diyarların 'fahri' konsolosları
 Onların adını terör koydu: Militan ile Mehmet Ağar
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bayan Burun olmak zor
Zor tabii. Kadın aylarca çalışmış...
MEHMET ALTAN
Boşanma antrenörünüz kim?
Adnan Ekinci, "Yeni Hukuk"...
ÖNCEL ÖZİÇER
Şu "tenezzül" meselesi
Küçükken de böyleydim ben. Daha...
KAZIM KANAT
Karya Prensesi'ni kim böyle çirkin yaptı?
Efendim Asım...
Beyaz felaket uçakları da vurdu
Beyaz felaket uçakları da vurdu
Türkiye'yi etkileyen olumsuz hava koşulları uçakları da vurdu. En...
Ayvalık'ta ustalardan müzik eğitimi
Ayvalık'ta ustalardan müzik eğitimi
Müzik alanında eğitim gören, teknik-yorum üzerine bilgilerini...
Hayattan yüksek beklenti ve stres sağlığı bozuyor
Her şeyi mükemmel yapmayı saplantı haline getiren, bir türlü...
Peynir şarabın tadını bozar mı?
Amerikalı bilim adamlarının araştırma sonucuna göre peynir şarabın tadını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.