kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 
Bu çocuk uyumuyor, peki niye?
Bu konuda bilmeniz gerekenler
Soru - Cevap

Bu çocuk uyumuyor, peki niye?

Çocukların uyumaması, uyusalar da uykuda yaşadıkları sorunlar hem çocukları hem de aileleri huzursuz eder. Çocuklarda uyku sorunları çeşitlidir. Anne babalar için en büyük sorun çocukların yalnız uyumak istememeleridir. Aslında biraz derinlemesine soruşturunca, çocuklarından yakınmakla birlikte anne ya da babanın en azından birinin bu durumdan hoşnut olduğu görülür. Çünkü, özellikle depremden sonra artış gösteren bu sorunun gerçek kaynağı ailelerin korkularıdır. Ebeveynlerden birinin ya da her ikisinin çocuğun yalnız yatmasıyla oluşabilecek durumlara ilişkin korkuları çocuğa yansıtılır. Ailesinin, en çok güven duyduğu kişilerin bu endişesini adeta bir ayna gibi yansıtan çocuk, yalnız yatmak istemez. Yatırılmaya çalışıldığında ise gece defalarca uyanarak anne-babasının yanına gelir. Onu yerine götürmek yerine kalmasına izin veren aile bu süreci uzatır. Oysa kesin bir şekilde odasında yatması gerektiği söylenen, yatağına girilmeyerek baş ucunda oturularak bir masal okunan ve gece lambası açık bırakılarak, iyi geceler dilenen çocuk kendi yatağında uyuyacaktır. Gece uyanıp ailesinin yanına gittiğinde, "korkulacak bir şey olmadığını, ailesinin orada olacağını" kararlı bir davranışla öğrenen ve geri götürülen çocuk, geceleri ebeveyn yatağına gitmekten vazgeçecektir.

SAAT BELİRLENMELİ
Aile ile çocuk arasındaki diğer bir tartışma uyku saatidir. Uyku saati yaşa göre belirlenir. Eğer çocuk o saatte yatmak istemezse aileyi bu saati geçirmek için zorlar. Aile bu konuda kesin kararlı davranmaz, çocuğun bu saati kaydırma girişimleri karşısında ortak ve kesin bir tutum oluşturamazsa uyku saati bir sorun haline gelir. Uygun olarak seçilen uyku saati konusunda aile kesin kararlı olmalı, "uykum yok, biraz daha" gibi sözler karşısında yatağa gidilmesi gerektiğini çocuğa söylemesi ve vazgeçmemesi gerekir. Bunu yapamadığı zaman uykuya gitme zamanı önemli bir uyku sorunu haline gelecektir ve bu sorunun kaynağı da, çözümü de aile olacaktır.

SORUNLAR LİSTESİ
UYKU TERÖRÜ:
Uyku terörü sıklıkla rüya veya kabusla karışır. Özellikle ailelerin ayırması zor olur. Uyku terörü, çocuğun uyanmasıyla başlar. Oturan çocuk karşıya anlamsız bakar, huzursuzdur, ağlayabilir ya da çığlık atabilir. Tabloya kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma eşlik eder. Çocuk bu anda hiç bir şekilde avutulamaz. Süreç bittiğinde genellikle çocuk uyur. Uyandırıldığında ya da sabah uyandığında ise gece olanları anımsamaz. Erkek çocuklarda daha sıktır. Tedavi için ailenin ve çocuğun kaygısının yatıştırılması önemlidir. Aileye çocuğu uyandırmaya ve avutmaya çalışmalarının işe yaramayacağı, durumun çocuğun sağlığı açısında riskleri anlatılmalıdır.

KABUS BOZUKLUĞU: Eski adı rüya kaygısı bozukluğudur. Uyku döneminden sağlığa, güvenliğe, yaşama ilişkin tehditler içeren rüyalarla uyanma ve olayı ayrıntılarıyla hatırlama durumudur. Çocuk genellikle rüyanın sonunda aile tarafından uyandırılır ve gördüklerini anlatır. Sıklıkla uykunun derinliğinin azaldığı dönemlerde, sabaha karşı görülür. Her çocuk bir kez olsun bu deneyimi yaşar. Tedavisinde aile ve çocuğa yönelik psikoterapi uygulanır.

UYKUDA YÜRÜME: Çocukluk çağında en sık rastlanan psikolojik kökenli uyku bozukluğudur. Aynı zamanda gece çocuklarının başına gelebilecekler nedeniyle aileleri en ürküten sorundur. Bu korkunun bir kısmı da uyurgezer çocukların uyandırıldıklarında olabilecek olumsuzluklara ilişkin yaygın inançlarından kaynaklanır. Bu inancın kaynağı, uyandırılan çocukta gözlenen oryantasyon bozukluğudur. Uykuda yürüme sırasında ağzında geveleme şeklinde, kendiliğinden konuşma görülebilir. Uyanan çocuk olayı hatırlamaz. Bazen çocuk büyüdükçe iyileşme görülür. Çocuklarda uyurgezerlik epilepsiden (sara) mutlaka ayırt edilmelidir. Önemli olan aileyi çocuğun zarar görmeyeceği ve gittikçe düzeleceğine ikna etmektir. Aile pencere ve kapıları emniyete alabilir, çocuğa yer yatağı yapılabilir, ortalıktan çarpacağı şeyler kaldırılabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 TV kumandası ebeveynde olmalı   / 21-01-2006
 Bu çocuk uyumuyor, peki niye?   / 14-01-2006
 Yarı yıl tatili ve karneler   / 07-01-2006
 Hülya Avşar'la konuşama-dıklarımız   / 31-12-2005
 Çağan Irmak'ın babasıyla ilişkisi bence çok iyiydi   / 24-12-2005
 Kardeşler kıskanırsa   / 17-12-2005
 Bebeğim üç yaşında   / 03-12-2005
 Çocuk neden yalan söyler?   / 26-11-2005
 Doğan bebek büyüyor   / 19-11-2005
 Çocuklar niçin küfür eder?   / 12-11-2005
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Ginseng'in yan etkileri, zararları
Geçen hafta gerçek...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuklara hayır demek gerçekten zor
"Ah, ben ona hiç...
İsrail ve Filistin: Acının uzaktan akrabaları
İsrail ve Filistin: Acının uzaktan akrabaları
Spielberg'in Münih filmi, hüzünlü bir hikaye anlatsa da taraflara...
Günde 7 milyon kişi dışarda yiyor
Endüstriyel mutfaklarda pişen yemekler ile...
Rakının mezesi sohbettir
Ünlü oyuncu Selda Alkor, özel günlerinde rakı içmeyi sevdiğini...
Çin astrolojisinde 2006 köpek yılı
Mülk ve hakların sağlam bir koruyucusu olan köpek, bu yıla güvenlik ve düzen...
İki ters bir düz örün keyfiniz yerine gelsin
Örgü trendi tüm dünyada giderek yayılıyor. Uzmanlar bu uğraşın psikolojik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.