kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin Kıbrıs açılımı
Rumlar için samimiyet testi olacak
Madde madde eylem planı
Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin girişimi hakkında açıklayıcı not
Türk tarafının Kıbrıs konusundaki açılımları
Neden Kıbrıs ve neden şimdi?

Türkiye'nin Kıbrıs açılımı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 10 maddeden oluşan Kıbrıs eylem planını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yeni Kıbrıs önerilerini açıklayan Gül, bundan sonraki dönemde de Türkiye'nin uluslararası barış ve istikrarı etkileyecek önemli gelişmelere sahne olacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Gül açıklamasına şöyle devam etti:

Bugün bu amaca bağlılığımızı bir kez daha ortaya koyan yeni bir girişimi başlatmakta olduğumuzu bilginize sunmak istiyorum. Eylem planımız
şu şekildedir:

"BM Genel Sekreteri, aşağıda ana unsurları sunulan eylem planının uygulanması amacıyla ilgili taraflarla istişarelerde bulunma keyfiyetini değerlendirmeye davet edilir:

1. Türkiye'nin deniz limanlarının, AT-Türkiye Gümrük Birliği kapsamındaki malların ticareti çerçevesinde Kıbrıs Rum gemilerine açılması;

2. Kıbrıs Rum havayolu taşıyıcılarının üst uçuşlar için Türk hava sahasını kullanmalarına ve Türk havaalanlarını kullanmalarına, ilgili uluslararası kurallar ve usuller çerçevesinde izin verilmesi;

3. Gazimagosa, Girne ve Gemikonağı dahil, Kuzey Kıbrıs'taki limanların, Kıbrıs Türk yönetimi altında malların, kişilerin ve hizmetlerin uluslararası dolaşımına açılması;

4. Ercan Havaalanı'nın Kıbrıs Türk yönetimi altında doğrudan uçuşlara açılması;

5. Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik bir varlık olarak AB gümrük birliğine pratik açıdan dahil edilmesi amacıyla, özel düzenlemelerin yürürlüğe girmesi. Ada'daki taraflar arasında ve taraflar ile dünyanın geri kalanı arasında ticaretin engelsiz biçimde yapılmasının sağlanması;

6. Kıbrıs Türk tarafının uluslararası sportif, kültürel ve sosyal alanlardaki diğer faaliyetlere serbestçe katılabilmesi;

Uygulama için şu adımların atılmasını öneriyoruz:

7. Üzerinde mutabık kalınacak bir takvim çerçevesinde bir bütün olarak uygulanacak eylem planına nihai şeklini vermek amacıyla, BM Genel Sekreteri'nin himayesinde ve Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafının katılımıyla en geç Mayıs/Haziran 2006'ya kadar bir üst düzey toplantı gerçekleştirilmesi;

8. Eylem planı ve toplantının sonuçlarının BM Genel Sekreteri tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması; BM Genel Sekreteri'nin ayrıca, gelişmeleri Güvenlik Konseyi'ne rapor etmek amacıyla, planın uygulanmasını sürekli gözetim altında tutacak bir mekanizma kurulması hususunu da değerlendirmesi;

9. BM'nin ve AB Komisyonu'nun özellikle Kıbrıs Türk tarafına sağlayacağı destek, önerilen tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.

10. Eylem planı hiçbir şekilde ilgili tarafların hukuki ve siyasi pozisyonlarına halel getirmeyecektir. Eylem planı, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm perspektifinden, Ada'da gerçek bir işbirliği ve karşılıklı güven ortamı yaratmayı amaçlamaktadır.


Bu bağlamda Türkiye, Kıbrıs sorununa BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde ve BM Genel Sekreteri'nin planı temelinde kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara bağlılığını korumaktadır. Türkiye, 2006 yılı içinde kapsamlı bir çözüme ulaşılmasını içtenlikle ümit etmektedir."

Biz Eylem Planı'nın ilgili taraflarca kabul edilerek bir bütün olarak içtenlikle uygulanmasını öneriyoruz. Bu önerinin ana fikri Kıbrıs'ta her iki tarafa yönelik kısıtlamaların kaldırılması, taraflar arasındaki farklılıkların azaltılması suretiyle sosyo-ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi ve ilgili tüm taraflara özlü kazanımlar sağlanması olarak özetlenebilir.

Eylem Planı'nın tarafların karşılıklı olarak üzerinde mutabık kalacakları bir siyasi çözümü ikame etmediğini özellikle vurgulamak isterim. Temel hedef Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılmasıdır. Bununla birlikte, söz konusu girişimimizin Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasını kolaylaştıracak yeni bir süreci başlatabileceğine inanıyoruz.

Diğer taraftan önerimiz ilgili tarafların hukuki ve siyasi pozisyonlarına da halel getirmemektedir. Bu hususun özellikle altını çizmek istiyorum.

Önerimizin temelindeki Eylem Planı tüm taraflar arasında yakınlaşma sağlanması amacı üzerine inşa edilmiştir. İlgili tüm tarafların karşılıklı ve tamamlayıcı adımlar atmaları suretiyle bir güven ve işbirliği ortamının tedricen yaratılması hedefine yöneliktir. Yeni girişimimizin fikri 30 Mayıs 2005 tarihli önerilerimizden kaynaklanmaktadır.

Eylem Planımız kapsamında, Türkiye'nin deniz limanları ile havalimanları Kıbrıs Rum deniz ve hava taşıtlarına açılacaktır. Aynı şekilde, Kuzey Kıbrıs'taki deniz ve hava limanları da uluslararası deniz ve hava trafiğine açılacaktır.

Uygulamaya dönük bu düzenlemeler, kabul edilecek bir takvim çerçevesinde, ulaşıma ilişkin olanlar dahil, malların, kişilerin ve hizmetlerin serbest dolaşımına getirilen tüm kısıtlamaların kaldırılmasını öngörmektedir. Ayrıca, Kıbrıs'taki her iki tarafa AB gümrük birliği çerçevesinde bütünleşme perspektifi sunmaktadır.

Eylem Planı'nın hayata geçirilmesinde BM Genel Sekreterinin liderliğine güveniyoruz. Bu bağlamda, BM Genel Sekreteri'nin himayesinde Kıbrıs'taki iki tarafa ilaveten Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla tertiplenecek bir üst düzey toplantının da uygulama açısından yararlı olacağını düşünüyoruz.

Uluslararası toplumdan bu önerimizi dikkatlice incelemelerini ve aktif şekilde destek olmalarını beklemekteyiz. Kısıtlamaları ve çatışmaları artık geride bırakarak ileriye doğru hep birlikte yürümenin zamanı gelmiştir. Yeni bir sayfa açmak zorundayız. Bugün açıkladığım yeni öneri paketi bu yönde ilk adımı oluşturabilir.

Bizim başlatmak istediğimiz bu yeni girişim, başta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin 28 Mayıs 2004 tarihli raporu, AB Konseyi'nin 26 Nisan 2004 tarihli kararı ile AB Parlamentosu, İslam Konferansı Örgütü ve Avrupa Konseyi kararları olmak üzere, referandum sonrası tüm uluslararası camianın her vesileyle yinelemiş olduğu, Kıbrıs Türklerinin dünya ile bütünleşmelerine yönelik beklenti ve çağrılarla uyum içindedir.

Öte yandan, önerimizin hayata geçirilmesi şu sonuçları da beraberinde getirecektir:

- İlgili taraflar arasında günlük yaşamda ilişkilerin düzelmesine yardımcı olacaktır.

- Doğu Akdeniz bölgesinde istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

- Tüm taraflara ekonomik kazanımlar getirecektir.

- Kıbrıs'taki iki tarafın AB normlarına, standartlarına ve değerlerine ulaşması sağlanacaktır.

- AB dahil uluslararası toplumun 2004 yılının ortasından bu yana amaç olarak benimsediği, Kıbrıslı Türklerin dünya ile bütünleşmeleri amacına ulaşılacaktır.


Özetle bu Eylem Planı beraberinde bir güven ve ekonomik kalkınma ortamı getirecektir. Bölgesel refahın sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Bu ortam ilgili taraflara kapsamlı bir çözüm için birlikte çalışma fırsatını da verebilecektir.

İlgili tarafların, sunduğumuz bu öneri paketini olumlu ve yapıcı bir yaklaşımla değerlendireceklerini ümit ediyoruz.

Türkiye'nin, geçmişte olduğu gibi bugün de BM Genel Sekreteri ve tüm ilgili taraflarla barış, istikrar ve uyum için birlikte çalışmaya hazır olduğunu da bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isterim.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Konsey sümenaltı mantığı ile hareket etmemeli
 Erdoğan'ın Küçük'e açtığı davaya red
 Gürkan toprağa verildi
 KKK'nin sembolü yeniden değişiyor
 Baykal: Kuruşun hesabını veririm, Erdoğan da versin
 Erdoğan'dan Hoca'ya destek
 Meclis'te domuz kılı polemiği
 Alevi dedelerine maaş sürprizi
MAHMUT ÖVÜR
Aydın Bey'in 'siyasi vasiyeti'
Aydın Güven...
MUHARREM SARIKAYA
Banka-kulak...
Türkiye'nin yakın tarihine damgasını...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Namaz nasıl kılınır?
İstanbul Subaşı Camisi, geçen cuma...
YAVUZ DONAT
Mercek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ...
Suikast gibi kaza
Ankara'da kötü hava ve aşırı hızın neden olduğu kazada özel halk...
Kar vaktinde geldi ama pir geldi
Kara kış Akdeniz ve Ege sahili dışındaki tüm yurdu etkisi altına...
Namazda sürpriz isim
Namazda sürpriz isim
Bulgurlu'daki tarihi camide kadın ve erkeklerin aynı saflarda namaz...
Yargıtay'ın kararı Çiçek'i bağlamadı
Yargıtay'ın kararı Çiçek'i bağlamadı
Yargıtay, Pamuk'u da kapsayan 301'inci maddeden yargılananlar için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu