kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kar şiddetini artıracak

Yurt genelinde kar ve soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor.
Yetkililer, İstanbul'da yoğun kar yağışının bugün daha da artacağını, sıcaklığın -7 dereceye düşeceğini belirtiyor. Ankara'da da kar yağışının etkisini artıracağı ifade ediliyor.


İSTANBUL'DA HAVA SICAKLIĞI -7 DERECEYE KADAR DÜŞECEK


Türkiye'nin megakenti yoğun kar yağışı nedeniyle zor anlar yaşıyor. Yetkililer, bugün öğleden sonra şiddetini arttıracak olan kar yağışının artacağını, kar kalınlığının 20 santimetreye kadar çıkacağını ifade etti. 0 ila1
derece arasında seyreden hava sıcaklığının ise -7 dereceye kadar düşeceği vurgulandı.

CUMA GÜNÜ KAR YAĞIŞI KENTİ TERKEDECEK

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kentte etkili olan kar yağışının bugün ve yarın da devam edeceğini, cuma günü ise kenti terk edeceğini bildirdi.

POYRAZ FIRTINASI

Kar yağışının bugün ve yarın da devam edeceğini ifade eden Yıldırım, ''Perşembe günü etkisini azaltan kar yağışı, cuma günü
İstanbul'u terk edecek. Poyraz fırtınası etkisini sürdürecek ve saatteki hızı 60-70 kilometreyi bulacak'' dedi.

DON VE BUZLANMA UYARISI

Yıldırım, perşembe günü öğle saatlerinden itibaren havanın açmasıyla birlikte cuma ve cumartesi günleri kentte şiddetli don ve buzlanma görüleceğini vurgulayarak, yetkilileri ve vatandaşları kuvvetli don ve buzlanmaya karşı uyardı.

Mustafa Yıldırım, ayrıca İstanbul'da kar kalınlıklarının Kumköy'de 1, Atatürk Havalimanı'nda 2, Florya ve Göztepe'de 3, Sarıyer'de 6,
Sabiha Gökçen Havaalanı'nda 8, Bahçeköy'de 9, Şile'de 10 ve Samandıra'da 15 santimetre olarak ölçüldüğünü bildirdi.

AKOM: KAPALI ANA ARTER BULUNMUYOR


Öte yahdan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kar yağışı nedeniyle kentte trafiğe kapalı ana arter bulunmadığını bildirdi.

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, kar ihbarının yapılmasıyla birlikte alarma geçen AKOM, İtfaiye Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü,Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü, Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ ve Sosyal İdari İşler Müdürlüğü ekiplerinin gece boyunca karla mücadele çalışmalarına katıldığı bildirildi.

3 bin personelin, 651 araçla 24 saat esasına göre çalıştığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ''9 bölgede yapılan çalışmalarda, dün 07.00 ile bugün 07.00 saatleri arasında İstanbul'da trafiğe kapalı ana arter bulunmamaktadır. Silivri TEM Otoyolu Kınalı Köprü yakınlarında meydana gelen kazaya, İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri müdahale etti.

Yol gece yarısı tek şerit, sabaha karşı ise tamamen açıldı. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri, 402 yolda 4 milyon 150 bin 560 metrekare alanda küreme yaptı. 665 adet yolda ise buzlanmaya karşı 2 bin 345 ton tuz kullandı.

Çalışmalar sırasında bu yıl ilk defa 130 ton doğaya zararı olmayan ve atıldıktan sonra 48 saat etkili olan kar-buz sıvı çözücü kullanıldı. İlçe belediyelerine 305 ton, kamu kurumlarına 48 bin 800 kilogram tuz dağıtıldı. İstanbul ve çevresinde kötü hava koşulları nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklarda kullanılmak üzere 45
adet ağır tonajlı vinçler hizmete alındı.

Çeşitli kritik noktalarda konuşlanan vinçler, trafik kazaları ve yoldan çıkan araçların çekilmesinde kullanıldı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü ekipleri, meydanlar, üst-alt geçitler ve kaldırımlarda kar küreme çalışması yaptı. Çöp depolama alanlarına ulaşan yollar, sürekli açık tutularak herhangi bir sıkıntı yaşanmaması sağlandı.''

İDO'NUN BAZI DIŞ HAT SEFERLERİ İPTAL

Açıklamaya göre, Marmara Denizi'ndeki fırtına nedeniyle İDO'nun bazı dış hat feribot ve deniz otobüsü seferleri iptal edildi.Buna göre, saat 07.00'deki Yenikapı-Bandırma (feribot), saat 07.00'deki Pendik-Yalova, saat 07.30'daki Mudanya-Armutlu-Yenikapı-Bostancı, saat 07.30'daki Yenikapı-Yalova, saat 06.45, 07.30 08.15'deki Kartal-Yalova İDO seferleri karışıklı olarak yapılamadı.

Ayrıca gün içinde saat 12.30'da Bostancı-Yenikapı-Bandırma, saat 15.30 ve 21.30'da Bandırma-Yenikapı, saat 18.30'da Yenikapı-Bandırma, saat 17.15'te Bostancı-Yenikapı-Armutlu-Mudanya, saat 09.30 Pendik-Yalova (karşılıklı), saat 09.30'da Kartal-Yalova (karşılıklı) saat 11.00'de de Erdek-Marmara-Ekinlik-Avşa seferleri de iptal edildi.

SİRKECİ-HAREM ARABALI VAPUR SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Sirkeci-Harem arabalı vapur seferleri, fırtına nedeniyle iptal edildi. AKOM'dan yapılan açıklamaya göre, Sirkeci ile Harem arasında yapılan arabalı vapur seferleri, fırtına nedeniyle bu saat itibariyle iptal edildi.

BOĞAZ TRANSİT GEMİ GEÇİŞLERİNE KAPALI

Bu arada, İstanbul Boğazı'ndaki deniz otobüsü ve vapur seferlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmazken, boğaz transit gemi geçişlerine kapalı tutuluyor. Yetkililer, İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapmak için halen 50'ye yakın geminin bekletildiğini bildirdiler. Yetkililer, tehlike arz eden küçük gemilerin ise kılavuz kaptan vasıtasıyla boğazdan geçişlerinin yaptırıldığını kaydettiler.

İETT'DEN EK SEFERLER

Bu arada, İstanbullular'ın ulaşımda sıkıntı yaşamaması için İETT mesainin başlamasıyla birlikte Asya-Avrupa yakası arasında 110 otobüs ile ek seferler yapılıyor. Kozyatağı-4. Levent Metro (129ML), Üstbostancı-Mecidiyeköy (128), Kadıköy-Mecidiyeköy (120), Kozyatağı-Taksim (BT), Kadıköy-Topkapı (127), Kozyatağı-Mecidiyeköy (129K), Tepeüstü-4 Levent Metro (MLK) hatlarına ek otobüs seferleri konuldu.

Tramvay ve Aksaray-Havalimanı hattında 4 vagon sabaha kadar sefer yaparak, raylarda buzlanmayı önlemek için çalıştı. İstasyonların giriş ve çıkışlarında karlanmaya karşı temizlik çalışmaları yapıldı.

İGDAŞ'TAN UYARI

İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı ve fırtına nedeniyle zaman zaman bazı bölgelerde kısa süreli elektrik kesintileri meydana geldiği, vatandaşların elektrik kesintileri sırasında doğalgaz ile çalışan kombilerini kapamaları gerektiği bildirildi.

İGDAŞ yetkilileri, ani gelen elektrik nedeniyle gaz çekisinin arttığı ve regülatörlerin devre dışı kaldığını vurgulayarak, regülatörlerin tekrar devreye alınmasının uzun zaman aldığını ifade ettiler.

DONMA RİSKİ

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte donma riski başlaması üzerine Sağlık Daire Başkanlığı ekipleri de, son bir gün içinde 179 evsiz vatandaşı toplayarak Alibeyköy Tevfik Aydeniz kapalı Spor Salonunda misafir ediyor.Ayrıca, sokaklardan alınan vatandaşların çeşitli ihtiyaçları da karşılanıyor.

ANKARA'DA DA KAR YAĞIŞI ETKİSİNİ ARTIRACAK


Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara'daki kar yağışının etkisini artırarak devam edeceğini bildirdi.Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgi notunda, Ankara radarından alınan verilere göre, devam etmekte olan kar yağışının kısa bir süre içinde etkisini arttıracağı beklendiğinden, ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

BUZLANMAYA DİKKAT!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, vatandaşların herhangi bir sorun yaşamamaları için kar ve buzlanmaya karşı her türlü tedbiri aldığı bildirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, vatandaşların güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için belediye ekipleri her türlü araç-gereç ile 24 saat görev yapıyor.

Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuzluklara müdahale edilmesi amacıyla karla mücadele araçları kentin 5 ayrı noktasında bekletilirken, 250 kişiden oluşan karla mücadele ekipleri de üç vardiya halinde çalışıyor.

Yetkililer, büyükşehir belediyesinin makine parkında 64 karla ve buzla mücadele aracının yanı sıra 25 greyder, 17 özel kamyon, 10 kepçe, 30 tuz yüklü kamyon, 2 adet 100'er tonluk tuz silosu ve 1 adet tuz solüsyonu hazırlama tesisinin bulunduğuna dikkati çekerek, stoklarında 10 bin ton elenmiş, yıkanmış saf tuz bulunduğunu kaydettiler.

Vatandaşların, trafikte yaşayabilecekleri sorunlar için 24 saat hizmet veren ''287 36 71'' numaralı telefonu ya da Büyükşehir Belediyesi'nin ''Alo 153 Mavi Masa'' hattını arayabilecekleri belirtildi.

UYDUDAN TAKİP

Hava koşullarının, belediye ekipleri tarafından Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve uluslararası meteoroloji sitelerinden izlendiğine işaret eden yetkililer, bu yıl ilk kez kar ve buzla mücadele eden araçların uydu takip sistemi ile kontrol edildiğini ve araçların gelişen duruma göre yönlendirildiğini ifade ettiler.

Yetkililer ayrıca, yollara kum, kül ve toprak dökmenin buzu eritme özelliğinin olmadığını belirtilerek, vatandaşlardan çevre kirliliğine yol açan ve mazgalları tıkayan bu tür yöntemlere başvurmamalarını istediler.

ÇANKAYA'DA KAR ÖNLEMLERİ

Çankaya Belediyesi'nden yapılan açıklamada da kar ve buzla mücadele çalışmalarının 11 bölgede 8 adet çok amaçlı unimog, 4 greyder, 10 kamyon ve 500 işçiyle 24 saat boyunca aralıksız sürdürüldüğü belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık ve bakanlıklar, büyükelçilikler, okullar, basın merkezlerinin bulunduğu yerler ile eğimi dik sokaklar ve merdivenli yolların ''hassas bölge'' olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, belirtilen yerlerde unimogların yol açma çalışması yaptığını, kaldırımların da buzlanmayı engelleyen magnezyum esaslı buz çözücülerle temizlendiği kaydedildi.

Açıklamada, vatandaşların, kar ve buzlanmayla ilgili şikayetlerini Çankaya Belediyesi Çağrı Merkezi'nin ''458 90 90'' ve Telsiz Merkezi'nin ''230 75 51'' numaralı telefonlarına iletebilecekleri bildirildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İstanbul Valiliği'nden buzlanma uyarısı
 Ülke genelinde yol ve trafik durumu
 Yurt genelinde hava durumu
 Hava ulaşımına kar engeli
 Çığ tehlikesine karşı uyarı
 Tatil edilen üniversiteler
 Kaymakam Ebiloğlu'na inceleme
 1.5 milyon hap ele geçirildi
 Uğur Mumcu anılıyor
 Erbakan'ın dilekçesi savcılıkta
 1 günde 14 ölü, 150 yaralı
 Namazda sürpriz isim
 Yargıtay'ın kararı Çiçek'i bağlamadı
 Kuzey Kıbrıs'a gizli üs
 Belçika Fehriye Erdal davasını hızlandırdı
 Oğlunun şirketi başsavcıyı yaktı
 Ağca için kesin hesap: 18 Ocak 2010
 Vergi borcu yüzünden Edirne Belediyesi'ne haciz
 Davada ilginç ifadeler!
 Yatağan'da 'kül' operasyonu
 Uğur Mumcu'suz tam 13 yıl geçti
YILMAZ ÖZDİL
Uyarmadı demeyin...
Kar yağıyor.
Belediye halkı...
ERGUN BABAHAN
Kürt sorunu ve erken seçim
Türkiye, sorunlarını...
ALİ KIRCA
Beklenene dair!..
Ne tuhaf!..
Kar, gökyüzünün sonsuz...
UMUR TALU
Her genç erkeğin rüyası
Maçı, "taraf tutmadan"...
FATİH ALTAYLI
Hukuk ve kıllar
Geçen pazar Sabah "müthiş" bir haber...
ERDAL ŞAFAK
Siyasetin finansmanı
Maliye Bakanı Unakıtan'ın yakın...
Rusya'da Bond avı!
Rusya, İngiltere Büyükelçiliği'nde görevli 4 diplomatı casus olmakla...
Adayı karıştıran görüşme yarın Talat'ın makamında
İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Rum kesiminin restine karşın KKTC...
Milat Mali Kongre
Milat Mali Kongre
G.Saray Başkanlığı için ismi geçen Divan Kurulu Başkanı Haznedaroğlu,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu