kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pamuk davası düştü

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yazar Orhan Pamuk hakkında ''Türklüğü alenen aşağılamak'' suçundan açılan davayı düşürdü.

Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği yazı üzerine, dava dosyasını görüşen Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, ''davanın düşürülmesi'' yönünde karar aldı.

Yazar Orhan Pamuk hakkında ''Türklüğü alenen aşağılamak'' suçundan açılan davayı düşüren Şişli 2.Asliye Ceza Mahkemesi kararında, ''Açıkça açıkça soruşturma ve kovuşturma izni verilmemiş olduğundan, izin şartının gerçekleşmemiş olması sebebiyle davanın düşürülmesine
karar vermek gerekmiştir''denildi.

Adalet Bakanlığı'nın, yazar Orhan Pamuk'un İsviçre'de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle ''Türklüğü alenen aşağılamak'' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davayla ilgili ''takibat izni'' konusundaki yazısının ulaştığı Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Aydın ve Cumhuriyet Savcısı H. Hasan Bölükbaşı, sanığın gıyabında toplanarak dava dosyasını ele aldı.

Verilen kararda, 9 Şubat 2005 tarihinde işlenen suça ilişkin 30 Haziran 2005 tarihinde Orhan Pamuk hakkında ''Türklüğü alenen aşağılamak'' suçundan cezalandırılması için kamu davası açıldığı, celse arasında eylemin eski TCK'nın 159/1 maddesine uyabileceği olasılığına karşılık, kovuşturmanın hangi yönden yapılacağına ilişkin Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiği için yargılamanın durdurulduğu hatırlatıldı.

Adalet Bakanlığı'nın, 19 Ocak 2006 tarihli yazısında daha önce bu konuyla ilgili karar verildiğini bildirdiği, bakanlığın gönderdiği her 2 kararda da yeni TCK uyarınca anılan suçtan dolayı takibat yapılmasının izne tabi olmadığını ifade ettiği anlatılan kararda, ''Eski TCK'nın 160/2. maddesine uygun soruşturma ve kovuşturma izninin verilmemiş olduğu anlaşılmıştır'' denildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'nun da bu konuya ilişkin ''suçun unsurları oluşmadığından takipsizlik kararı'' verdiği hatırlatılan kararda, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin de ''suç tarihinin yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinden önce olması halinde Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olduğu, bu iznin verilmemesi halinde davanın düşürülmesine ilişkin yerel mahkemenin kararının doğru olduğuna dair''hükmünün de mahkemenin kararını doğruladığı kaydedildi.

Kararda, şöyle denildi: ''Mahkememizce, suç tarihi itibariyle ve izin müessesesinin şeklen bir usul kuralı olarak gözükmesine rağmen, aslında maddi ceza hukuku içinde düzenlenmiş bir müessese olduğu, maddi ceza hukuku ile sıkı sıkıya bağlı ve cezayı doğrudan etkileyici bir nitelik taşıdığı, bu itibar ile eylemin eski TCK 159/1. maddesine suç tarihi itibariyle uyması nedeniyle izne tabi olduğu, ancak gerek soruşturma esnasında, gerek kovuşturma esnasında yüksek bakanlıkça verilen yazıya atıfta bulunan yazılarla, açıkça soruşturma ve kovuşturma izni verilmemiş olduğundan, izin şartının gerçekleşmemiş olması sebebiyle davanın düşürülmesine karar vermek gerekmiştir.''

Kararda, yeni TCK uyarınca söz konusu suçtan dolayı takibat yapılmasının izne tabi olmadığının belirtildiği ve her 2 yazıdan da soruşturma ve kovuşturma için açık bir izin verilmediğinin mahkemece anlaşıldığı, bu sebeple CMK'nın 223/8. maddesi uyarınca kovuşturma şartı olan iznin Adalet Bakanlığı tarafından verilmemiş olduğu kabul edilerek davanın düşürülmesine karar verildiği vurgulandı.

İddia makamının da davanın düşürülmesini özetle istediği vurgulanan kararda, ihbarcılar ile avukatlarının davaya katılma taleplerinin reddine karar verildiği de ifade edildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başsavcı Canpolat görevden uzaklaştırıldı
 Ankara'da trafik kazası: 9 ölü
 Ağca 2010'da serbest
 Rusya'dan sürpriz teklif
 Pamuk'un ülkeye bunu yapmaya hakkı var mı
 Orhan Pamuk davası düşüyor
 Hastaya sirenli kazık
 Her bardakta daha sağlıklı bir hayat 'için'
 Başbakan'ı 24 saatte ayağa kaldıran reçete
 St. Tropez'nin rakibi Bodrum
 Başbakan'ın onayıyla Silivri'ye dev hastane
 Safiye için gözü yaşlı bekleyiş
 Başkanın aracı göle uçtu: 2 ölü
 ABD'li yetkililer Van'ı inceleyecek
 Bolu'da ölü kaz ve hindi paniği
 Yüksekova'da tavuk zehirlenmesi
 Fast-food çocuğa zararlı
 Bit ilaçlarındaki tehlike
 Koç'tan deve güreşine destek
 Suriye'de Türk gemisi battı: 1 ölü, 1 kayıp
ERGUN BABAHAN
Komutan'a 'Bul' mektubu
Cuma günkü SABAH'ın manşeti,...
UMUR TALU
Lingo lingo nükleer
Olay: İran nükleer (santral)...
ERDAL ŞAFAK
Yükselen sol ve CHP
Nice sosyal demokrat siyasetçi gibi...
MEHMET ALTAN
Şemdinli 'sizlere ömür' mü?
Dünkü gazeteler bir korku...
ABD, Filistin seçimine 2 milyon $'la 'katıldı'
Çarşamba günü Filistin, sadece kendilerini değil bölge istikrarını da...
İki 'düşman' kardeş
Biri İsrail'in tamamen yok edilmesini temel ilke edinen Hamas...
Bir dakika Aydın-lık
Bir dakika Aydın-lık
Maddi sıkıntı yaşayan, aslarından yoksun G.Saray, Konya'da kötü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu