kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnternetten vergi ihbarına hücum
Hazine arazisi gözetim altında!
Ne yazık ki asgari ücretin altında beyanlar çok fazla!
Emlak geliri 120 milyon YTL
Beyan sahibine gidiyoruz
Levent Kırca'lı kampanya
300 avukat, 300 doktor incelemede

İnternetten vergi ihbarına hücum


İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın birkaç ay önce açtığı internet sitesinin tanıtımı yapılır yapılmaz, komşusunu, şüphelendiği iş yerlerini, 'vergi vermiyor' diye ihbar edenler adeta siteyi kilitledi. Vergi Dairesi Başkanı Ulusoy, "Gelen her ihbarı değerlendiriyoruz. Hassasiyetimiz çok arttı" diyor.

Bir ay kadar önce, İstanbul'da önemli bir koltuğa, İstanbul Defterdarlığı koltuğuna Şükrü Dilaver oturdu. Vergi denince akla ilk gelen isim. Oysa, büyük bir sistem değişikliğinin de başlangıcıydı aslında Dilaver'in defterdar olması. Çünkü yaklaşık bir yıldır İstanbul Defterdarlığı görevini yürüten Mehmet Akif Ulusoy da, verginin defterdarlıktan ayrılması üzerine oluşturulan İstanbul Vergi Dairesi'nin başkanı olmuştu. Yani bundan sonra Dilaver, başta milli emlak olmak üzere hukuk işlerini yani; devletin avukatlığını yapacak, Ulusoy da vergi kaçıranların korkulu rüyası olacaktı. İstanbul Defterdarlığı binasına gittiğimde beni Şükrü Dilaver karşıladı. Daha önce Kocaeli Defterdarlığı görevini yapan Dilaver, Türkiye'de ilk kez bir defterdarlığın İSO 9001 belgesi alması başarısını göstermişti. Daha önce de İstanbul Defterdar Yardımcısı olan Şükrü Dilaver, yeni görev yeri İstanbul'daki defterdarlık binasında şimdi Ulusoy ile yan yana odalarda, İstanbul'un emlak ve vergi konusunda sorunlarını çözmeye çalışıyor. 1 milyon mükellefi olan İstanbul'da vergi işleri için 11 bin 600 kişi çalışıyor ve yaklaşık 80 bin milli emlak konusunda satış ve kira kararları işte bu ofislerden yapılıyor.

* Defterdarlıkta bir değişim yaşandı ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı bölümü ortaya çıktı. Bu değişimi ve ne faydası olacağını anlatır mısınız? M. Akif Ulusoy: Şükrü Dilaver gelene kadar defterdarlık ve vergiyi birlikte yürütüyordum. Bizim dört ana konumuz var. Vergi, emlak, gider ve muhakeme. Gider ve muhakeme fazla vakit almaz ama vergi ve emlak başlı başına bir iş. Örneğin milli emlak konuları vaktimizin hemen hemen yüzde 60'ını alıyor. Mesela sizin bir malınız mülkünüz olsa, ne yaparsınız? Önce bir görürsünüz değil mi? Ne oluyor, kim işgal etmiş diye. Belki büyük mülklere gittik ama orta boyların hepsine gitmek mümkün değildi. Düşünün bizim 80 bine yakın emlağımız var İstanbul'da. Bunun yanında 68 tane vergi dairemiz var. Daha önce bu daireleri ziyaret edemiyorduk. Oysa gitmemiz lazımdı. Şimdi Şükrü Bey İstanbul Defterdarı olunca, ben de nihayet vergi dairelerini dolaşma fırsatı yakaladım. Haftada iki üç gün daire ziyaret etmeye başladım.

* Bölünme sizin vergiye daha fazla odaklanmanızı sağlamış görünüyor. Vergi kaçıranlar korksun yani! Ben iyi bir vergiciyimdir. Ama biliyor musunuz, defterdarlıkta işe başladığımdan beri vergiyi mergiyi unutmuştum. İlgi alanı genişledikçe odaklanamıyor ve detayı kaçırıyor insan. Oysa artık öyle değil.

* İstanbul vergi konusunda 2005'i nasıl bitirdi? Henüz kamu hesapları açıklanmadı. Ama şunu söyleyebilirim ki geçen yıldan geride değiliz. Bu yıl bir önceki yıla göre vergi toplamada yüzde 14'lük bir artış oldu. Bu artış aslında yüzde 20'ler civarında olan Türkiye geneline göre düşük. Düşüklük, KDV ve ÖTV'den. Örneğin Ataş rafinerisi kapatıldı. 2004'ün Kasım'ında. Ataş'ın iki müşterisi var. BP ve Shell. Onlar İstanbul'dan beyanname veriyorlardı, şimdi bu yok mesela.

VATANDAŞTAN BÜYÜK İLGİ

* İstanbul Defterdarlığı ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı diye bölündükten sonra bir internet adresi duyurdunuz. (ivdb.gov.tr) Vergi ödemeyenleri bir anlamda vatandaşın ihbar etmesini istediniz. Duydum ki bu siteye yağan ihbarlardan site kilitlenmiş, öyle mi?
Biz şunu istedik. Vatandaş alışveriş yaptığı yerin vergi mükellefi olup olmadığını sorgulasın, kendisine fiş verilmez ise hesabını sorsun. Veya evinde, iş yerinde, zaman geçirdiği yerlerde bir takım dükkanlar açılıp kapanıyor. Merak edip de insanlar bir sorsun. Örneğin, civarda açılan bir mağazanın kaydı var mı diye. Bizim internet sitemize ünvan ya da vergi numarası girerek herhangi bir gerçek ya da tüzel kişinin vergi mükellefi olup olmadığını tespit etmek mümkün. Biz vatandaşın, mükellef olmadığını gördüğü kişileri ihbar etmesini arzu ediyoruz. Vatandaşlar gerçekten buna büyük ilgi gösterdi. Özellikle tanıtımını yaptığımız süre içinde yoğun bir ilgi vardı.

* Sürekli bir ihbar olmuyor galiba... Bu bir kültür sorunu. Yanımızdaki insanın bir takım yanlışlarını görüp de müdahale etmemek bizim biraz da alışkanlığımız. Belge almak konusunda bilinç yaratmak çok güç. Oysa ki vatandaşın almadığı her belge, yine kendi cebinden çıkacak para demek.

* Peki her ihbarı değerlendiriyor musunuz? Gelen her ihbarı istisnasız değerlendiriyoruz.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Gizemli ortak Libananco, ikinci uyarı mektubunu yolluyor
 Uygulama otelleri için devler yarışacak
 Irak ve İran'a kaçak şeker turları bile düzenleniyor
 Fabrika Çekler'e gitti, bize kapasite artırımı sözü kaldı
 Irak'a sevkıyat durdu
 Gaz formülünde ilk raunt Güler'in
 'Türk bankaları gözde'
 'AB için sessiz devrim yaptık taramalar eylül ayında biter'
 'Çocuk işçi' reklamı değiştirtti
 TESK Genel Kurulu'na vize
 4 yıl sonra ilk kez ABD ile ticareti geliştirme toplantısı...
 Yetkin: Hasta olmayan tavuklar itlaf edilmesin
 'İnsan gribi kuş gribine göre çok daha tehlikeli'
 Scania, tüketiciler için finansman şirketi kurdu
 GAP'tan ihracatı öğretecekler
 Benzin fiyatlarında 3 YKr artış
 KOBİ'lere AB'den para alma dersi
ALİ SAYDAM
Devekuşu gribi en tehlikelisi
Dün Vural Öger ile...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
CHP, namaz ve ekonomi
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın,...
Çığ otobüsün üzerine düştü
Bitlis yakınlarında, yol kenarında bekleyen yolcu otobüsünün üzerine...
Miras kavgası karakolluk
Tiyatrocu Behzat Uygur'un eşi Çiğdem Uygur kardeşleriyle birbirine...
Babanın zor kararı
Babanın zor kararı
Kapkaççıya direnirken otomobilin altında kalan ve komaya giren genç...
'Ağca öldürülecekti'
'Ağca öldürülecekti'
Mehmet Ali Ağca'nın yeniden Kartal Cezaevi'ne dönüşü İtalyan...
IMKB
E: 44.466 D:% 1,88
DOLAR
S: 1,333 D:% -0,411
EURO
S: 1,611 D:% -0,464
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu