kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mitterand'ın 'günah bebeği' artık bir yıldız
Mitterand'ın 'günah bebeği' artık bir yıldız

Sene 1961. 18 yaşındaki Anne, sanat tarihçisi olmak isteyen, güzel bir genç kızdır ve 45 yaşındaki François ile tutku dolu bir aşk yaşamaktadır. Adam evli ve çocuklu olduğu halde, iki aşık bu kara sevdadan asla vazgeçmeyecekler, yıllar boyunca her gün telefonlaşmaya, haftada bir kaç kez görüşmeye devam edeceklerdir. Anne Pingeot 1974 yılında hamile kaldığında, François Mitterrand artık tüm Fransa'nın tanıdığı bir politikacıdır ve gayrı meşru bir çocuk kariyerinin sonu demektir. İki sevgili, bunu en yakın dostları dışında kimseye açmamaya karar verirler. Artık François'nın karısı Danielle de, çapkın kocasının sevgililerinden birisi zannettiği bu genç kadının kocası için vazgeçilmez olduğunu kabullenecektir. Kızın adını Mazarine koyarlar. Mazarine, son derece zeki bir çocuktur, nedenini bilmese de, varlığının saklanması gerektiğini çabuk kavrar. Okulda babasının mesleği sorulduğunda "avukat" diye cevap verir, arkadaşlarına asla babasından bahsetmez.

19'UNDA GELEN İKTİDAR
Evde saatlerce oyunlar oynadığı, kitaplar okuduğu, hayran olduğu yakışıklı adama, evin dışında "baba" demeye hakkı olmadığını çok iyi anlamıştır. Mazarine "görünmez bir çocuk" olmayı öğrenmiştir artık. 1981 yılında, 7 yaşına bastığında, babası Cumhurbaşkanı olmuştur. Bunun ne demek olduğunu pek anlayamaz ama yine içgüdüleriyle hissettiği tek bir şey vardır: Varlığı artık daha bir özenle gizlenecek, eskisinden daha da "görünmez" olacaktır. Annesiyle birlikte devletin lojmanlarından birisine taşınırlar. Annesi sabahları bisikletine binip çalıştığı müzeye giderken, babası makam arabasıyla kızını okuluna bırakıp ardından Cumhurbaşkanlığı konutuna gidecek, ancak Mazarine, kimsenin camdan o minik kafasını görmemesi için arabanın içinde babasının kucağına yatacaktır. François Mitterand, dünyanın en önemli siyasetçilerinden birisi olmuştur ama yüreğini yaralayan bir isteğini hala gerçekleştirememiştir: Kızını resmen tanımak. 1984 yılında, sevgili kızının babalığını noter önünde gizlice üstlenir. Mazarine, artık dünyanın en ünlü soyadlarından birisini taşımaya resmen hak kazanmıştır ancak annesinin soyadını kullanmaya hayatı boyunca devam edecektir. Hem annesinde hem de babasında fazlasıyla varolan bir erdem Mazarine'e de geçmiştir: Çalışkanlık. Hayatının en büyük ideali yazar olmaktır ve bunu gerçekleştirmek için deli gibi çalışmaya başlar. Son derece parlak bir notla felsefe bölümüne girdiği yıl, hayatını değiştirecek olay patlak verir: Babası kendisini yanına çağırarak psikolojik bakımdan hazır olmasını tembihler çünkü bir kaç gün sonra ülkenin en meşhur ismi olacaktır. Paris Match dergisi, ikisinin birlikte fotoğraflarını ve hayatlarıyla ilgili detayları ele geçirmiştir. Gerçekten de Mazarine'in kimliğini açıklayan sayfalar yayınlanır ve tüm çocukluğu boyunca sessizliği, görünmezliği, "hiç kimse olmayı" öğrenmiş olan bu genç kız birdenbire Fransa'nın en ünlü yüzü olur. Sokakta yürümesi imkansızdır, kimileri hakaret eder, yüzüne tükürür, kimileri destek verdiğini söyler ama artık kimse onun varlığına kayıtsız değildir. Mazarine, derginin yayınlandığı günü, "kendisini tecavüze uğramış gibi hissettiği gün" olarak tanımlar. Ve o günden sonra Mazarine'in hayatı, değerleri, psikolojisi tamamen değişir. Belki de bebekliğinden beri saklanmanın kendisine yaşattığı travma, tam aksine inanılmaz boyutlarda bir teşhire dönüşünce bu, genç kadında bir şok tedavisi etkisi yapar ve Mazarine 19 yaşında ele geçirdiği bu iktidardan önceleri korksa da, yavaş yavaş hoşlanmaya başlar. Artık gün ışığına çıkmanın zamanıdır. Babası öldüğünde gazeteciler mezarının başında en çok onun resmini çekerler.

BABASINI ANLATIYOR

Fransızların en popüler Cumhurbaşkanı Mitterrand, bu hafta, onuncu ölüm yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Başrol oyuncusu ise Mazarine. Sergilerin açılış kurdelelerini kesiyor, babasını anlatan kitaplar onun önsüzüyle çıkıyor, televizyonlar babasını ondan dinlemek için birbirleriyle yarışıyorlar. Sağlığındayken gayrı meşru damgasıyla büyüyen genç kadın, ölüm yıldönümünde onu Fransızlara anlatıyor. Mazarine, bu denli açılmasında bir kaç ay önce anne oluşunun etkisi olduğunu söylüyor ve devlet sırrı muamelesi gördüğü, "baba" demeye bile hakkı olmadığı yılların intikamını aldığını saklamıyor.

Sedef Ecer

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Alışveriş bahane eğlence şahane
 İç çamaşırı imparatorunun ardındaki sır
 Nişantaşılı duman altı olmayacak
 Osmanlı'nın enerji santrali artık kültür dağıtacak
 Aslında keramet yatakta
 Felaketten bile para kazanıyorlar
 Kiliseye itibarı iade ediliyor
 Çiçek Pasajı'ndaki Demciler Akademisi
 Fransa'da resmi davetler
 Servete mal olan saatler
 Köpeğinize kurabiye ödülü
 Eminem rekora koşuyor
 Satır arasında kalanlar
 Stil
 Vitrin
 Yenibosna'ya Ahıskalı göçü
 Üst kimliğimiz ahlaklı Türk vatandaşı olmalı
 Mardin seni hiç unutmadım
 Klasik meyhane geleneğini yaşatıyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Tavuklar yerine karılarımızı alın
Kanatlı hayvanları...
FİLİZ AKIN
Karayip Adaları ve salsa
Biz fena alıştık. Bayramda...
SUNAY AKIN
Yaşamı ayağa kaldırmak, yeniden!...
11 Eylül saldırısını...
Zeytinyağı bu topraklara doğanın bir armağanı
Selim Kantarcı zeytinyağı dünyasının çok sayıda ticari kuruluş, birlik ya da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.