kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diplomalı emlakçılar geliyor
Diplomalı emlakçılar geliyor
Emlak piyasasının yıldızı İstanbul
Kursiyerler anlatıyor

Diplomalı emlakçılar geliyor

Konut kredi faizlerinin düşmesi, Mortgage derken emlak günlük hayatımızın odağına oturdu. Emlak Komisyoncuları Odası'nın kurslarına katılıp sertifika almak isteyenler de diplomalı emlakçı olma peşinde.

Bakırköy'de İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası'nın düzenlediği bir kurstayız. Öğretmen, Tapu mevzuatı hakkında bilgi veriyor, öğrencilik yıllarını çoktandır unutmuş olanlara yeniden öğrencilik hissi vermenin tek yolu çay ve kekle süslenmiş ders molaları. Öğrencilerin birçoğu emlakçı, emlakçı olmayanlar da kendilerine bir iş edinmek için kursun yolunu tutmuş. Ders uzuyor araya Oda Başkanı Sabri Ateş'in yaptığı küçük açıklamalar giriyor, öğrenciler sınıfını iftiharla geçip, göğüslerine kırmızı kurdela taktırmayı değil, alacakları diplomanın peşindeler. Oda Başkanı ve aynı zamanda Dünya Emlakçılar Federasyonu'nun (FIAPCI) Genel Başkanı olan Sabri Ateş, kurs hakkında bilgiler veriyor: "Bugün yalnızca Bakırköy'de değil bütün iller ve ilçelerde kurslar devam ediyor. Bu türkiye'nin meselesi artık". Türkiye'nin meselesi, insanların yalnızca kursa gidip emlakçı olmak için diploma alması değil, "berber dükkanlarını ikiye bölüp emlakçılık yapmlmasına, dahası kayıtdışına son vermek... Ateş, "İstanbul'da yüz bin emlak komisyoncusu var ve bunların 40 bini vergiye tabi, sekiz bin tanesi de Oda'ya kayıtlı" diyor. Şu ana kadar yalnızca üç yüz üyelerine ulaşamamışlar, Kadıköy ve Bakırköy'de 17 dönemdir devam ettirdikleri kurslardan sonra açtıkları sınavı kazananlar sertifika sahibi olmuş. Ateş, "Mortgage'nin gündeme gelmesiyle emlakçılık piyasasında hareketlenme olduğunu" söylüyor ama hükümetin Mortgage'yi hazırlıksız çıkardığını, hala çıkmamış kanunla birlikte emlakçıların durumunun da ele alınması gerektiğini ileri sürüyor.

KANUN ŞART
Ateş, "kayıtdışı çalışanın bir hayli fazla olduğu sektörde olduklarını" bankaların konut kredilerini birbirine rekabet edercesine aşağıya çekmesinin yeni emlakçıların mesleğe girmesine ya da mesleği devam ettirmek isteyenlerin belirli bir düzeye kavuşması gerektiğini ortaya çıkardığını" söyülyor. Bu nedenle kursların değeri daha da öne çıkmış. Dört hafta süren kursttan sonra yeni bir dönem başlayacak, Beşiktaş ve Maltepe'de açılması düzenlenen kurslarla eğitim İstanbul'un geneline yayılacak. Hem kursa katılanlar hem kurs öğretmenlerinin ortaklaşa paylaştıkları bir düşünce var: Artık sertifikasız, diplomasız emlakçı kalmayacak. Sabri Ateş, Zorunlu Standartlar Tebliği gereğince kurslar açıldığını ve bu kurslardan çıkıp sınavı kazananların emlakçılık yapabileceğini söylerken, halen Meclis'te bekleyen emlak komisyonculuğuna ilişkin yasanın da durumlarını güçlendireceğini vurguluyor. Şu an halk eğitim merkezleri, bazı özel şirketler de emlakçılık kursları açıyor ama onların verdiği sertifikanın geçerliliği yok. Eğer kursa gitmek istiyorsanız ya Oda'nın ya da Ticaret Odası'nın yetkilendirdiği bir kursa katılmanız gerekiyor. Emlakçılığın yükselen bir meslek olduğu açık. Konut kredi faizlerinin düşmesi, Mortgage derken emlak almak da emlak satmak da önemli bir mesele haline geldi. Kursu "emlakçıların pozisyonlarını belirlemek için hazırladıklarını" söyleyen Ateş, mesleki saygınlık istiyor ve artık emlakçılıkla uğraşanların en az lise mezunu olacağı günlere gelineceğini vurguluyor. Eğer yasa çıkarsa emlakçılık yapan en az lise mezunu olacak, müşavirlik için de en az dört yıllık bir yüksekokul mezunu şartı aranacak. 25 metrekarelik ofis sahibi bir emlakçının kapısının önünde bir servis aracı duvarında fiyat tarifesini belirten bir belge olacak.

SPEKÜLATÖRLER KAZANIYOR
Mesele emlak, kayıtdışı ekonomi olunca memleket sorunlarının gündeme gelmemesi de mümkün değil. Sabri Ateş, Türkiye'de 1.5 milyon konut açığı olduğunu, bunun 750 binin İstanbul'da olduğunu söylüyor. Ateş'e göre Mortgage sorunları çözmeyecek. Bu duruma Mortgage çıktığında Ataköy'de bin konutun satıldığı haberini veriyor, o konutları bin kişi almamıştı. "Hazırlıksız yapılan Mortgage'nin ne inşaat sektörünü harektelendireceğini ne de orta halli insanların konut sahibi yapacağını" belirten Ateş, soruna teşhisini koyuyor: Spekülasyon . "2001 de ekonomik krizlerde konut fiyatlarında aşağıya çekildi. Acil ihtiyaçtan konutlar satıldı, ekonomi düzeldi deniyor ama kredi faizleri aşağıya çekildiği halde hala orta gelirli vatandaş konut almakta zorlanıyor" diyen Ateş, "Konut Bakanlığı'nın kurulması, Toplu Konut İdarisi'nin de (TOKİ) yalnızca arsa yaratmakla görevlendirilmesi gerektiğini" vurguluyor. Bakırköy'de arada verilen çay molalarıyla bir kurs günü daha bitiyor, 4 hafta için 300 milyon lira ödeyen kursiyerlerin ortak görüşü, geleceği olan bir mesleğe adım attıkları doğrultusunda. Bir kısmı çalıştırdıkları emlak ofisine diploma kazandırma derdinde, bir kısmı ise emlakçılıkta kendilerine gelecek arıyor.

Nuh KÖKLÜ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Onlar uzak diyarların 'fahri' konsolosları
 Onların adını terör koydu: Militan ile Mehmet Ağar
 Ölümsüz Tenten ve Milu
 Onları sadece öğrencileri değil, Türkiye tanıyor
 Osmanoğulları şimdi nerede?
 Fatoş Güney: "Yılmaz'dan sonra iki ilişkim oldu ve ikisi de...
 Sandalyedeki parmak izi
 Modern zamanın geyşaları
 Usta yönetmenin favorisi
 Git gel Mars altı saat
 Büyükelçinin hayatını kurtaran zırh
 Avrupa'yı titreten adam: Miller
 Herge 99 Tenten ve Milu 77 yaşında
 Truvalı Helen şimdi bir opera sanatçısı
 Tarihi salon yıkıldı herkesin dili açıldı
 İSKİ bozdu Marmaray kurtaracak
 Sosyetenin yaptığı takılar sınıfta kaldı
 Huzur dağıtan kadınlar
 Cinayet günü 21 büyük saksı almıştı
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Karınız istemediğiniz bir şey yaparsa sadece boşanın, olur...
MEHMET ALTAN
İnternette yaşam güncesi
Vaktiyle, yakalandığı hastalık...
REFİK DURBAŞ
Belleğinin kapısı her zaman açık
Gün, öğleye iniyordu.
KAZIM KANAT
İnsanlar ve hayvanlar
Çocuktum!.. Arka cebimde sapanımla...
En büyük uçuş gecikiyor
En büyük uçuş gecikiyor
Dünyanın en büyük yolcu uçağı A380'in ilk ticari uçuş tarihi...
Sabiha Gökçen amacına ulaştı
Sabiha Gökçen amacına ulaştı
Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, 2005 yılını 1 milyonun üzerinde...
Rahat bir vücutla deliksiz uyku uyuyun
'Gece çay içmeyin, yemeğinizi yatmadan en az üç saat önce yiyin...'...
Avrupa Topluluğu'nun salyangozu hamburgere karşı
Bu iki derneğin ismini iyi öğrenin. 'Slow Food' sizlere dünyanın hangi ücra...
Ayva tatlısının tam zamanı
Mis gibi kokusu, pembemsi turuncu rengi ve benzersiz tadıyla ayva tatlısı, kış...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.