kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
8 saatten fazla çalışmak olmaz
8 saatten fazla çalışmak olmaz
'Ödül ego tatmini'

8 saatten fazla çalışmak olmaz

Oyuncu Yelda Reynaud, yurtdışında sinemacıların sendikalı olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Türkiye'de çalışma saati kavramı yok. Bazen 20 saat çalışılıyor. Bu iyi değil".

Başarılı oyuncu Yelda Reynaud; Tamer Karadağlı ve Deniz Akkaya ile bir 'Hollywood projesi' olan 'Living and Dying' isimli filmin kadrosunda yer aldı. Hermes Film ile New Films'in ortaklaşa çektiği filmdeki küçük rolü için geçtiğimiz aylarda üç günlüğüne Amerika'ya giden Reynaud, yönetmen Jon Keeyes'in dikkatini çekince senaryo değişti ve rolü de büyüdü. Bir Hollywood yönetmeni tarafından beğenilmenin mutluluk verici olduğunu söyleyen Yelda Reynaud ile Türk sineması ve oyunculuk üzerine konuştuk. Avrupa'da oyuncuların sendikalı olduğunu ve belli bir sürenin üzerinde çalışmadıklarını anlatan Yelda Reynaud, "Türk sineması yeni bir yapılanma içine girmeli. Oyuncular sendikalı olmalı ve 8 saatten fazla çalışılmamalı" diyor.

'ROLÜM ARTTI'

* 'Living and Dying'in çekimleri için Amerika'ya üç günlüğüne gittiniz ama 20 gün kaldınız. Bunun nedeni Amerikalı yönetmen Jon Keeyes'in oyunculuğunuzu çok beğenmesiymiş...
Evet, Jon Keeyes en azından bana öyle söyledi. 'Living and Dying'de üç gün çalışacaktım ama senaryoyu değiştirip benim rol süremi uzattılar.

* Amerikalı bir yönetmenin oyunculuğunuzu beğenmesi karşısında ne hissettiniz? 'Darısı başka yönetmenlerin başına' dedim. Mutlu oldum tabii. Birileri, özellikle sizi yöneten birileri yaptığınız işi beğeniyorsa mutlu oluyorsunuz ve çalışmalarınızın değerlendirilmesi karşısında geleceğe daha bir umutla bakıyorsunuz.

* Fransa'da da filmler çekmiştiniz. Yurtdışı sinemasıyla bizim sinemamız arasındaki en büyük fark sizce nedir? Oyunculuk bilgisi ve yetenekleri açısından yurtdışındaki sinemalarla aramızda bir fark yok. Yönetmenlik açısından da bir fark görmüyorum. İlle de bir fark aranacaksa senaryo açısından belirgin farklar göze çarpabilir.

* Çalışma şartları açısından bir fark yok mu? Fransa'da da çok büyük maliyetli filmler çekilmiyor. Yılda 100'ün üzerinde film yapılıyor, sürekli bir çalışma var. Set çalışmaları her zaman saat gibi işliyor. Hiçbir aksaklık veya sorunla karşılaşılmıyor. Oyuncular dahil bir film için çalışanların tamamı sendikalı. Günde 8 saatten daha fazla çalışılmaz. Bu durum da bir düzeni beraberinde getiriyor ve işlerin yolunda gitmesine neden oluyor. Türkiye'de ise çalışma saati kavramı yok. Oyuncular sendikalı değil. Yeri geliyor günde 20 saat bile çalışılıyor. Bu iyi değil. Bence Türkiye'deki oyuncular da sendikalı olmalı.

'ŞANSIMI DENEMİŞTİM'

* 'Living and Dying'de dedektif Pulliam karakterini canlandırdınız. Bu karakter için özel bir çalışma yaptınız mı?
Hayır özel bir çalışma yapmadım. Senaryoyu okudum, bir kadın dedektifin nasıl düşüneceğini, nasıl konuşacağını, nasıl hareket edeceğini düşündüm. Jon Keeyes de bu konuda bana oldukça yardımcı oldu.

* Tamer Karadağlı ile Deniz Akkaya'nın da rol aldığı 'Living and Dying' isimli film size yurtdışında oyunculuk yapmanın yollarını açabilir mi? Ben daha önce Los Angeles'a giderek şansımı denemiştim. Üç ay orada kaldım ve bir filmde rol almayı başaramadım. 'Living and Dying'in bana ne getireceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu konuda şimdiden konuşamam.

MEHMET ÇALIŞKAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Okullu sinemacı yetiştirme yarışı
 Kredilere karşı itiraz raporu
 Hepsi birbirinin aynı
 Balizza'nın restoranı da açıldı
 Istakoz keyfini A La Gurme'de yaşayın
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Hamurda döş
Etleri üst üste koyun,...
REHA MUHTAR
Bohemini kaybeden mekan 360
Bir eylül akşamıydı... Yaz...
Yeni yılda Detox diyetiyle gençleşin
Yeni yılda Detox diyetiyle gençleşin
2006 yılının ilk ayında kendinizde büyük bir değişiklik yapmaya ne...
İçimdeki sorunları şiirle dile getirmek istiyorum
İçimdeki sorunları şiirle dile getirmek istiyorum
Büyük Yalan'da 'Ethem Vardarlı' karakterini canlandıran Halil Ergün,...
Rengim yüzünden birinci seçilmem sanmıştım
Rengim yüzünden birinci seçilmem sanmıştım
'Best Model of the World 2005' yarışmasında birinci seçilmesiyle tüm...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.