kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyin piliyle hareket ediyorlar
Muhammed Ali'nin de hareket bozukluğu vardı

Beyin piliyle hareket ediyorlar

Parkinson gibi hastalıkların neden olduğu hareket bozuklukları, beyine takılan pil ile giderilebiliyor. Bilim kurgu filimlerindeki gibi beynin içine yerleştirilen elektrotlar kafa tasının içinden omuz bölgesine kadar uzanıyor. Hastalar hayatlarını böyle sürdürürken pillerini bilgisayar ve uzaktan kumanda cihazı ile kontrol ediliyorlar

Türkiye'de onlarca kişi beynine taktırdığı pille yaşıyor. Parkinson gibi hastalıkların neden olduğu hareket bozukluğu, titreme şikayetlerini ortadan kaldıran beyin pili uzaktan kumanda ile geceleri kapatılabiliyor. Beyin pili ameliyatı olanlar arasında eski orgenerallerden Tahsin Şahinkaya, gece hayatının ünlü patronlarından Tevfik Dölen de bulunuyor. Tıpkı kalp pili gibi artık beyne de pil takılabiliyor. Ömrü 4 ile 8 yıl arasında değişen beyin pilleri, sadece parkinsonun değil birçok hereket bozukluğunun cerrahi tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor. Amerikan Hastanesi Beyin Cerrahı Dr. Ali Zırh tarafından yapılan ameliyatlar lokal anestezi ile gerçekleşiyor. Hasta beynine elektrotlar döşenirken ameliyat sırasında doktoru ile sohbet edebiliyor. Ameliyattan bir saat sonra ise hayatını etkileyen şikayetlerden tamamen kurtulurken bir kaç gün sonra işinin başına dönebiliyor.

HER HÜCRENİN DİLİ VARDIR
Ameliyattan önce hastanın kafasına bir kafes geçirilerek bu şekilde MR'ı çekiliyor. MR sonuçlarına göre hastanın özel beyin haritası çıkartılıyor. Her hastanın vücut ağırlığına göre beyin haritası da değişiklik gösteriyor. Doktorlar tüm bu çalışmaların ardından ameliyata başlıyorlar. Kafa tasında açılan iki küçük delikten beynin içine 2 micron kalınlığında yani saç kılından daha ince katatellerle giriliyor. Dr. Ali Zırh, bu sırada hastanın reflekslerinin kontrol edildiğini anlatıyor. "Her bir hücrenin dili vardır. Bu ameliyatın hiç bir riski yok haritaya göre ilerleyerek beyinde asıl sorun yaratan bölüme ulaşıyoruz. Bu bölüm aşırı çalıştığı için istem dışı hareketlere neden oluyor. O bölümlere dokunmak bile iki-üç ay iyileşmeyi sağlıyor. Pilin elektrotlarını yerleştirerek bu bölgeleri kontrol altına alıyoruz" diyor. 80 mikrondan daha az bir hata payı ile hücrelerin yerini bularak o bölgeye müdahale ettiklerini vurgulayan Dr. Ali Zırh, "Bir milimetrelik sekme, hastayı kör ya da felç eder. İki türlü müdahale imkanımız var. Ya bu bölgeyi lazere benzeyen bir yöntemle yakıyoruz ya da o bölgeye beyin pili takıyoruz" diyerek yapılan ameliyatı açıklıyor.

'HİÇ ACI DUYMADIM'
Beynin içine bu yöntemle yerleştirilen elektrotlar hastanın kafatasının içinden omuz bölgesine kadar uzanıyor. Pil takıldıktan sonra hasta günlük yaşamında hiç bir kısıtlama olmadığı gibi, her türlü sportif faaliyetini de sürdürebiliyor. Amerikan Hastanesi'nde 11 hastaya toplam 17 beyin pili takıldığını anlatan Op. Dr. Ali Zırh, beyin pilini bilgisayar yardımı ile kontrol ettiklerini söylüyor. Bu ameliyatı olan gece hayatının ünlü isimlerinden Tevfik Dölen, ameliyatın ardından Cool Bar'ı açarak iş hayatına aktif şekilde sürdürmeye devam etmiş. Ameliyat kararı nedeniyle dostlarının kendisini 'cesur' olarak nitelendirdiğini anlatan Dölen, "Ameliyat kararı çok yerindeydi. Benim için her şey çok basit oldu. Hiç acı duymadım şu anda Parkinson tedavisine ilaçlarla devam ediyorum" diyor.

ÖNCE İLAÇ TEDAVİSİ
Pil ameliyatını uygulayan hastalar arasında 12 Eylül'ün mimarı olan orgenerallerden Tahsin Şahinkaya da bulunuyor. Şahinkaya da hastalığın tüm şikayetlerini ameliyatın ardından kurtulmuş. Ancak birçok hasta iş hayatına aktif olarak devam etmeyi sürdürdüğü için bu ameliyatı olduğunu saklı tutmayı tercih ediyor. Adalelerde sertlik, denge, yürüme bozukluğu, konuşmada ses bozukluğu, ince işleri yapmada beceriksizlik, yutma zorluğu, terleme, ağrılı kaslar vekasılmalar, depresyon, yazı yazmada zorluk gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık için ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu yeterli olmazsa cerrahi müdahale yapılıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Pgt İle Bebeğinizin Cinsiyetini Doğmadan Önce Seçebilirsiniz
 Akraba Evliliğinde Sakatlığa Son
 Tekrarlayan Düşük Riskini Üç Kat Azaltabilirsiniz
 Bebeğiniz Doğmadan Meme Kanserinden Temizlenebilir!
 Bebek Anne Karnına Düşmeden Hastalıklardan Arındırılabiliyor!
 Horlayan Çocuk Dil Ve Zekâ Testlerinde Başarısız Oluyor
 Horlama Sesi Yükseldikçe Ameliyatın Büyüklüğü De Artar
 Stres Bir Gün Uyurken İp Üstünde Yürümenize Yol Açabilir
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
 İki Aydan Fazla Süren Uyku Sorunu Artık Bir Hastalıktır
 Eşi Vajinismus İse Erkek İktidarsız Oluyor
 Beyin Piliyle Hareket Ediyorlar
 Vajinismusa Botox'lu Çözüm
 Sorununuzu Seks Terapisiyle Çözün
'Kardeş kardeş' aynı mesleği yapıyorlar
'Kardeş kardeş' aynı mesleği yapıyorlar
Sinan-Cemil Çetin
Cemil Çetin, yönetmen kardeşi Sinan...
Aramazsa şaşırmayın
Aramazsa şaşırmayın
Sevgiliniz sabahtan beri aramadıysa işe dalmıştır, "Nasıl olsa akşam...
Bir  Uludağ klasiği!
Bir Uludağ klasiği!
Uludağ'daki ünlü işletmeler 'kazıklama' politikalarından hâlâ...
NY'ta Osmanlı rüzgârı esecek...
NY'ta Osmanlı rüzgârı esecek...
Dünyaca ünlü modacımız Atıl Kutoğlu, 4 Şubat günü New York'ta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.