kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Horlama sesi yükseldikçe ameliyatın büyüklüğü de artar
Solunumu etkilediği anameliyat şart!
Horlamanın önleminialmak elinizde
Dr. Erhun Şerbetçi'den kişisel uyarılar
Horlama sebebi iyi tespit edilmeli

Horlama sesi yükseldikçe ameliyatın büyüklüğü de artar

Türk toplumunda horlama, uyku halinde gerçekleşen normal bir durum gibi görülür. Ancak, horlamayla birlikte soluk tutmalar da varsa; konunun önemi artar. Bir tek horlama ameliyatı yoktur, her hastaya ayrı ameliyat uygulanır. Ve ameliyat bölgesinin de iyi saptanması gerekir, aksi halde ameliyatın sonucu başarılı olmayacaktır

İnternational Hospital'ın kulak-burunboğaz uzmanlarından Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, horlama ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Horlama toplumda sık rastlanan bir şikayet mi?
Horlama toplumda 'çok sık' denebilecek bir oranda görülür. Araştırmalardan çıkarılan sonuçların ortalamasına göre her 100 kişiden 42'si horlar. Yaşın artmasıyla, horlamanın görülme sıklığı da artar. Bu oran 60 yaşındaki erkeklerde yüzde 60'a kadınlarda ise yüzde 40'a ulaşır. Belirtilen rakamlar, bu konudaki çalışmaların zorluğu nedeniyle değişkenlik gösterebilir. Zira anket sonuçlarına dayanan çalışmalarda horlayanların çoğunluğunun horlamalarından habersiz olduğu, bu insanlarla birlikte yaşayanların bile yakınlarının horlamasının farkında olmadığı görülür. Türkiye'de 5 bin kişilik bir grupla yapılan çalışmada; ankete katılanların yüzde 24'ü horladıklarını bildirirdi ama bu oran çok daha yüksektir.

KADIN MENOPOZDA HORLAR
Horlama neden kadınlarda daha seyrek görülür?
Kadınlarda yağlanma kalça bölgesinde, erkeklerde ise boyun ve karında yoğunlaşır. Bu durum, yatar pozisyonda yutak çevresinde daralmaya ve göğüs içi basınçta artışa yol açar, erkeklerin daha çok horlamasına neden olur. Kadınların kas yapısındaki farklılıkların da horlamanın daha az görülmesinde rolü olduğunu düşündürmektedir. Menopoz dönemi sonrasında kadınların hormonal dengeleri değiştiği, özellikle kas yapıları erkeklerinkine benzediğinden, onlarda da erkeklerdeki biçim ve sıklıkta horlama başlar.

Horlama bir hastalık mı?
Solunum durmalarının eşlik ettiği horlamanın tedavisi çok güçtür. Son yıllarda teknik gelişmelerin de katkısıyla lazer radyofrekans ve klasik cerrahi tekniklerle yapılan ve horlama tedavisinde başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan bu tip ameliyatlar, hafif düzeyde solunum durmalarının eşlik ettiği hormalamalarda etkilidir.

TERMAL WELDİNG DÖNEMİ
Horlamada ameliyat ne zaman gerekli oluyor?
Eğer muayene bulguları ve uyku testiyle çok ileri derecede bir uyku apnesi tanısı konulmuşsa, burada öncelikle ameliyat kararı almak doğru olmaz. Bu durumdaki hastaların günümüzdeki en başarılı tedavisi 'CPAP' denilen bir maskenin kullanılmasıdır. Bu araç uykudaki hastaya sürekli pozitif basınçlı oksijen vererek, üst solunum yollarındaki direnci yener ve kandaki oksijen seviyesini yükseltir. CPAP tedavisini uyku laboratuvarındaki nörologlar belirler ve uygulanmasına yardımcı olurlar. Ancak CPAP ile yapılan uyku testinde burunda ileri bir tıkanıklıkla karşılaşılıyorsa, bir burun içi ameliyatından sonra CPAP uygulamasına başlanılması ilgili nörologlar tarafından önerilebilir. Apne indeksinin yüksek olmadığı durumlarda ve burun ile boğazda belirgin tıkanıklıkların bulunduğu durumlarda ise hastanın tedavisi doğrudan kulak-burun-boğaz uzmanına düşüyor.

Günümüzde horlama ameliyatları nasıl yapılıyor?
Günümüzde horlama ameliyatlarında önemli gelişmeler oldu. Ama her şeyden önce çok ileri apneli olguların tedavisinin ameliyat olmadığını artık biliyoruz. Ayrıca ameliyat şeklini belirlemeden önce horlamaya yol açan mekanizma ve bölgelerin iyi belirlenmiş olması da gerekiyor. Örneğin dil kökünde ya da alt çene yapısında önemli bir engelleme yapabilecek sorun varsa yumuşak damağa yönelik bir girişim etkili olmuyor. Bu bakışla horlamada uygulanan ameliyatları bölgelerine göre ayırmak uygun olur. Burun içi, yumuşak damak ve küçük dil, dil kökü, dil ve çene ameliyatları gibi... Bu bölgelerde yapılan ameliyatlar; yeni araçların kullanılmasıyla çok hafif ameliyatlar olabileceği gibi hastanede kalmayı gerektirebilecek ileri ameliyatlarda olabilir.

Horlama ameliyatlarında yeni uygulamalar da var mı?
Son zamanda yumuşak damağa uygulanan çubuk implantlarda aynı amaca yöneliktir yani yumuşak damağı gergin tutarak çökmesini önleyip, hava giriş çıkışını rahatlatmak için kullanılırlar. Basit olarak tanımlanabilecek bu yöntem sadece yumuşak damak sorunu olan basit horlamalı hastaların çok küçük bir grubuna uygulanabilir gözükmektedir. Ayrıca son zamanlarda neredeyse kansız ve ağrısız olarak bademcik ameliyatları yapabilmemize yardımcı olan 'termal welding' ile yumuşak damak ve bademcikler bölgesinde hem hasta hem de doktor için rahat çalışma olanağı doğmuştur. Bu yöntem özellikle klasik ameliyat gerektirebilecek nispeten ileri durumlarda büyük üstünlük sağlayacak gibi gözükmektedir.

Burun içine ne gibi ameliyatlar yapılıyor?
Eğer burunda halk arasında 'kemik eğikliği' denilen deviasyon varsa ve bu durum ileri derecede burnu tıkıyorsa, deviasyon ameliyatı yapılıyor. Bu ameliyat yöntemi hâlâ klasik yöntemdir ancak hasta rahatını arttıran tamponların artık yaygın olarak kullanılması bir yeniliktir. Yine burun içerisinde halk arasında 'burun eti' denilen konka şişmeleri horlamanın önemli sebeplerinden birisi olabiliyor. En yeni uygulamalar konkalarla ilgili. Burada artık klasik ameliyatları çoğu uzman uygulamıyor. Günümüzde konkalar lazer ya da radyofrekans uygulaması ile hasta için çok rahat sayılabilecek şekilde küçültülebiliyor. Bu girişimler için genel anesteziye gerek yok ama eğer hastaya örneğin bir dil kökü girişimi de yapılması gerekiyorsa genel anestezi kullanılıyor. Benim deneyimlerime göre çok şişmiş alt konkalarda lazer daha başarılı sonuçlar veriyor. Konka küçültülmelerinin burun tıkanıklığını önemli ölçüde çözdüğünü ve bu girişimlerin kanamasız, tamponsuz ve ağrısız yapılabildiğini söylemek abartılı sayılmaz. Ancak yalnız başına burun tıkanıklığının giderilmesi eğer hastada horlamaya sebep olabilecek başka bir sorun da varsa horlamayı sadece azaltır yoksa tam olarak geçirmez. Hastaların çoğunda yumuşak damak ve küçük dil sorunu da vardır ve bunlarında aynı seansta yine örneğin radyofrekansla yapılabilecek girişimlerle çözülmesi gerekebilir.

Horlama hangi durumlarda ameliyat ediliyor?
Eğer horlama sırasında; uykuda apneler olmuyor veya çok az oluyorsa ve hastanın burun-boğazı tutan solunum yolları ile ilgili sorunları saptanmışsa ameliyat gerekebiliyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Pgt İle Bebeğinizin Cinsiyetini Doğmadan Önce Seçebilirsiniz
 Akraba Evliliğinde Sakatlığa Son
 Tekrarlayan Düşük Riskini Üç Kat Azaltabilirsiniz
 Bebeğiniz Doğmadan Meme Kanserinden Temizlenebilir!
 Bebek Anne Karnına Düşmeden Hastalıklardan Arındırılabiliyor!
 Horlayan Çocuk Dil Ve Zekâ Testlerinde Başarısız Oluyor
 Horlama Sesi Yükseldikçe Ameliyatın Büyüklüğü De Artar
 Stres Bir Gün Uyurken İp Üstünde Yürümenize Yol Açabilir
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
 İki Aydan Fazla Süren Uyku Sorunu Artık Bir Hastalıktır
 Eşi Vajinismus İse Erkek İktidarsız Oluyor
 Beyin Piliyle Hareket Ediyorlar
 Vajinismusa Botox'lu Çözüm
 Sorununuzu Seks Terapisiyle Çözün
'Kardeş kardeş' aynı mesleği yapıyorlar
'Kardeş kardeş' aynı mesleği yapıyorlar
Sinan-Cemil Çetin
Cemil Çetin, yönetmen kardeşi Sinan...
Aramazsa şaşırmayın
Aramazsa şaşırmayın
Sevgiliniz sabahtan beri aramadıysa işe dalmıştır, "Nasıl olsa akşam...
Bir  Uludağ klasiği!
Bir Uludağ klasiği!
Uludağ'daki ünlü işletmeler 'kazıklama' politikalarından hâlâ...
NY'ta Osmanlı rüzgârı esecek...
NY'ta Osmanlı rüzgârı esecek...
Dünyaca ünlü modacımız Atıl Kutoğlu, 4 Şubat günü New York'ta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.