kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni yılda yeni bir başlangıç
Yeni yılda yeni bir başlangıç

Yılın ilk günü tertemiz bir sayfa açmayı kim istemez! Memnun olmadığımız özelliklerimizi değiştirmek; bizi rahatsız eden olaylardan, kişilerden uzaklaşmak için en iyi zamandır, yeni yıl... Umudunuzu yeşertin, değişim imkansız değil.

Pazar SABAH'taki yazılarıma başlarken belirtmiştim, "Bazen okuduğumuz bir cümle bile kendimizden kopuk, huzursuz yaşam tarzımızı değiştirmek için bizi motive edebilir." Bu sebeple mutsuz olduğuna inanan, hiçbir şeye enerjisi ve motivasyonu olmayanlar, değişmek isteyip de adım atamayanlar veya sürekli yanlış adımı atanlar için "Hayatla Mücadeleden Yaşamaya Geçiş" kitabımın son bölümü olan "Yeni Bir Başlangıç için"i sizlere aktarmak istiyorum. "Hayat şartlarınızla tüm benliğinizle mücadele etmenin yerine, hayatı daha dolu ve bilerek yaşayabilmeniz için farkındalığın önemini unutmayın... İlk adım nefesi tanımakla başlar. Çünkü kendimize dönüyoruz. Kendimizi tanıdıkça gerçekten ne istediğimiz ortaya çıkıyor ve değişim için seçeneklerimizi daha net görüyoruz. İstediğiniz değişikliğin gerçek sebebini anlayamadığınız sürece, hedefleriniz veya alternatifleriniz sağlıksız bir durumdan başka bir sağlıksız duruma geçerek kısır bir döngü oluşturacak ve bu durumda sizi huzursuzluğa daha çok esir edecek. Mesela, vermek istediğiniz karar işinizi değiştirmek veya ilişkinizi bitirmekse, sebebi kendi içinizdeki isteksizlik, doyumsuzluktan mı kaynaklanıyor, yoksa gerçekten sağlıksız, kimliğinizi yok eden bir ortamdan kurtulmak istediğiniz için mi? Değişimi başardığınız zaman sonuç ne olacak? Kendinizin ve çevrenizdekilerin hayatı nasıl etkilenecek? Bu sonuç size yardımcı olacak mı? Gerçekten olması gereken bir öncelik mi? Eskiyi bitirip, yeniye başlayacağınız yol, paniğe kapılmadan ilerleyeceğiniz, dengenizi bozmayacağınız bir yol mu? Hayatınızda yapacağınız büyük değişikliklere özenle yaklaşın. En istediğiniz şey bile size önceden görülmemiş çok başka sonuçlar getirebilir. Hem kendinizin, hem de sevdiklerinizin hayatını alt üst edecek bir değişiklik yapıp sonuçta yanıltıcı bir uğraş olduğunu görmek sizi daha da mutsuz eder. Değişmeye niyetliyseniz, istemediğiniz alışkanlıklardan kurtulup yerine sağlıklısını başlatmak için çaba göstermeniz ve bir plan yapmanız gerekiyor. Korkudan, hırstan, asılsızlıktan sizi kurtarmayacak bir değişim, tatmin etmez.

DEĞİŞİM AMA NASIL?
Ayrıca değişim kendinize ve başkalarına daha şefkatli yaklaşmanıza yol açmıyorsa sadece enerji kaybıdır. Alışkanlıklarınızdan kurtulmak istiyorsanız hayat tarzınızı değiştirmenize ihtiyacınız var. Mesela sigarayı bırakmak istiyorsanız, sigara içilen ortamdan uzaklaşmanız gerekir. Kararınızı gerçekleştirmeniz için çevreniz, programınız, sorumluluğunuz her üçü birbirini desteklemeli. Önce küçük adımlar! Büyük hayat değişikliği bir anda olmaz. Değişim kolay değil! Çocukluğumuzda eğitim sisteminde düşünceyi izlemekle ilgili pratikler öğretilseydi, düşüncelerimizi kendi kimliğimiz olarak görmememiz gerektiğini kavrayabilseydik belki hayat daha kolay olurdu! Nefesin iyileştiren gücünü, nefesi sadece izleyerek nasıl sakinleşebileceğimizi öğrenseydik, belki şimdi daha huzurluyduk. Bir kimliğimiz olduğunu hissetmek için her zaman bir şeyler yapmamız ve rekabet etmemiz gerekmediğini bilseydik, belki otomatik pilotta yaşamaya bu kadar alışmazdık. Çocukken bu mesajları almamış olabiliriz. Ancak geç değil. Hayatınızı değiştirmek için karar verdiğiniz zaman doğru zamandır. Her dakika bundan sonraki hayatınızın ilk dakikasıdır. Bu an, yaşamanız gereken tek zaman. Bu an attığınız her adım geleceğinizin yönünü belirleyecek. O zaman nasıl bu anı yaşamadan geleceği düşünebilirsiniz?

BU ANA ODAKLANIN
Yürürken, konuşurken, dinlerken, yerken, çalışırken, farkındalığı yakalayabilirsiniz. Ruh halinizi, duygularınızı ve vücudunuzun duyarlılığını izleyebilirsiniz. Hem kendinizin hem başkalarının davranışlarını; davranışların sonuçlarını izleyebilirsiniz veya havanın teninizdeki etkisini, doğanın seslerini, renklerini fark edebilirsiniz. Tüm bunlar için gereken tek şey, dikkatinizi "bu an"a getirmeyi istemeniz ve hatırlamanız. Öncelikle nefesinizi an be an hissederek işe başlayın, dengeli bir yaşantının kapısı açılacaktır. John Lennon ve Paul McCartney'nin meşhur şarkısındaki sözler gibi bütün söylemek istediğim, 'sadece huzura bir şans verin'..." Şartlarınız her ne olursa olsun, her sabah kendinizle barış içinde uyanacağınız bir yaşam diliyorum.

Elvan Demirkan

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Büyükelçinin hayatını kurtaran zırh
 Avrupa'yı titreten adam: Miller
 Herge 99 Tenten ve Milu 77 yaşında
 Truvalı Helen şimdi bir opera sanatçısı
 Tarihi salon yıkıldı herkesin dili açıldı
 İSKİ bozdu Marmaray kurtaracak
 Sosyetenin yaptığı takılar sınıfta kaldı
 Huzur dağıtan kadınlar
 Cinayet günü 21 büyük saksı almıştı
 Konuşulmayanların kitabı
 Sayemizde Türkiye'de sorunu olan insan kalmadı
 Radyo Günleri'nin kahramanı
 Bomba patlayınca seçim olacak zannediyorlardı
 Piri Reis haritasının esrarı yok
 Ünlü Saray Sineması tam anlamıyla tarih oldu
 Pesto sos ve Belluci İstanbul'da
 Gerçeğin tanığı gazetecinin içimize işleyen fotoğrafları
 820 Ali işte, 134 Zeynep sokakta
 Oğlanlar okula kızlar işe
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Karlık
Batman'dan İstanbul'a her geldiğimde iki eli...
REFİK DURBAŞ
Herkesin içinde bir aymazoğlu
Sürekli olarak yangınların...
Alkolle çalışan uçak geliyor
Alkolle çalışan uçak geliyor
Embraer'in geliştirdiği etanolle çalışan uçak EMB Ipanema 202 deneme...
Yelken fırsatını kaçırmayın
Yelken fırsatını kaçırmayın
Yelken, her mevsim ve ailece yapılabilecek bir spor. Henüz...
Başkalarının hayatını yaşamayın
Çevremizdekilerin bize uygun gördüğü hayatı yaşamaya çalışmaktan,...
Botoksun Fransız kralı
Hollywood yıldızlarından Avrupa jet sosyetesine pek çok ünlü isim...
Soros'dan sonra meclis de zeytini keşfetti
Aziz milletimiz zeytinyağını seviyor mu? Hadi sevdi, alabiliyor mu? İşte işin...
Mutfakları şenlendiren yemek kitapları
Anı kitapları, yeme içme kültürümüze ışık tutmaya başladı. Güzel tarifler ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.