kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sözünü sakınmayanların festivali
Sözünü sakınmayanların festivali
Hiphop'un Hakan Şükür'ü
Rap'in Samsun temsilcileri

Sözünü sakınmayanların festivali

2. İstanbul Hiphop Festivali 8 Ocak'ta tüm rap'çileri bir araya getiriyor. Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde gerçekleşecek olan festivalde Türkiye'nin en ünlü rapçilerinden Ceza ve kız kardeşi Ayben'in yanı sıra Almanya'dan Killa Hakan ve Massive Töne gibi ünlü isimler de sahne alıyor
Türkiye'nin dört bir yanındaki rap müziğine gönül vermiş gençler bu hafta sonu İstanbul'da buluşuyor. Pazar günü ikincisi düzenlenecek olan İstanbul Hiphop Festivali'nde, ilkinden farklı olarak pek çok yabancı isim sahne alacak. Öğlen saatlerinden gece yarısına kadar sürecek olan festivalde Ceza, Ayben, DJ Funky C gibi isimlerin ve Derin Darbe grubunun yanı sıra Almanya'dan Killa Hakan, Massive Töne, Afrob, Dean Dawson gibi sanatçılar da katılıyor. Festivalde break dans, free style battle şovları da dikkat çekiyor. Çoğunlukla yerde vücudun belli uzuvları üzerinde dönülerek yapılan bu dans türleri, hiphop kültürünün rap müzik kadar önemli öğelerinden biri olarak da biliniyor. 2. İstanbul Hiphop Festivali bu yıl Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Programda yer alan isimler arasında ülkemizde en çok tanınanı ise 21.30'da sahne alacak olan Ceza. Med Cezir ve Rapstar adında iki tane solo albümü bulunan Ceza, Candan Erçetin ve Ebru Yaşar'la birer düetin yanı sıra Mercan Dede ile de ortak bir çalışma yaptı. 29 yaşındaki rap'çi, Fatih Akın'ın "İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek" adlı belgeselinde tanıtılan müzisyenlerden biri. Şu an üçüncü albümünün hazırlık aşamasında olan Ceza'nın rap müziğe olan ilgisi ilkokul yıllarında sıra arkadaşından ödünç aldığı kasetlerle başlamış. Aslında ailesinin tüm bireyleri müzikle yakın ilişki içinde. Üsküdarlı olan ünlü rap'çinin kız kardeşi Ayben de bir MC (açılımı microphone controller ve rap müzik söyleyen kişiye verilen ad). Festivalde sahne alacak tek kadın MC olma özelliğine sahip olan Ayben, tıpkı ağabeyi Ceza gibi, babasının dinlediği Led Zeppelin, Scorpions ve benzeri rock efsaneleriyle büyümüş.

FESTİVALİN TEK KADINI
23 yaşındaki Ayben, şimdilerde ilk albümünün hazırlığı içinde. Açık Öğretim İşletme Bölümü öğrencisi, ancak tüm zamanını stüdyoda kayıt yaparak veya konserden konsere koşarak geçiriyor. Ayben hayatının bu şekli almasında ağabeyinin büyük etkisi olduğunu söylüyor. "Ağabeyim sayesinde rap müzikle çok erken tanıştım. Gene onun sayesinde rap'in Türkçe yapılabileceğini görünce ben de bir şeyler karalamaya başladım. Bir gün artık yaptıklarımı ona dinletmek istedim. Çok beğendi ve 'Hadi artık bunu stüdyoda oku' dedi. O zamanlar 15 yaşındaydım ve Nefret'in 'Meclis-i Ala' albümünde yer aldım." Daha sonra Ayben Ceza'nın "Rapstar" ve Aylin Aslım'ın "Gülyabani" adlı albümüne de katkıda bulundu.

DİLİM UZUNDUR
Her ne kadar son zamanlarda rap müzik Türkiye'de daha çok ilgi uyandırmaya başlasa da, kadınların yer almayı tercih ettiği bir alan değil. Ayben bunun sebebi olarak kadınların yeterince cesur olmamalarını gösteriyor. "Bu işe yönelmek için biraz da cesaret etmek gerekiyor. Çünkü bu erkek piyasası olarak görülüyor. 'Orada kendime yer edinebilir miyim?' korkusu oluyor. Bende hiç öyle bir korku olmadı. Bunun yanı sıra agresif bir tarzı olduğu için rap müzik bir dönem hiç kabul edilmedi. Kadınlar bu nedenle de girmek istemiyor olabilir. Rap dinleyen insanların kıyafetlerine bile kötü bakıldı. Artık böyle şeylerle karşılaşmıyoruz." Yine de Ayben erkeklerin hakimiyet kurduğu bu alandaki tek kadın MC olarak kalmak istemiyor. Ama kadınlar bu işle geçici bir heves olarak ilgilendiğinden iyi rap yapan bir kadın olmadığını söylüyor. Şimdiye kadar yurt içinde ve yurt dışında pek çok yerde sahne alan Ayben, tam bir hiphop'çı gibi yaşasa da, agresif biri değil. Bunu sahnedeki tavrından da anlamak mümkün. Zaten kendisi de sahnede çok fazla küfür etmeyi tercih etmediğini söylüyor: "Her insan sinirlendiğinde küfreder. Çok kibarsa en azından içinden geçirir. Ama benim dilim biraz fazla uzun. Yine de çok fazla küfür etmenize de gerek kalmıyor. Çünkü küfür etmeden her şeyi anlatabiliyorum. Küfür etmekten beter edebilirim. Yine de ağzımdan ufak tefek şeyler kaçıyor." Şarkılarında en çok karşı çıktığı konulardan birinin ise televizyondaki programlar olduğunu anlatıyor. "Biz şarkılarımızda g.t dediğimizde sansür yiyoruz ama televizyonu açtığınızda her yerde bir g.t görüyorsunuz. Buna çok kızıyorum. Bunun yanı sıra sokakta erkeklerin kadınlara karşı olan tavırlarından çok rahatsız oluyorum. Laf yemek yolda giderken her bayanın başına gelebilecek bir olaydır. Bir şarkımda bunu eleştirdim." Ayben festivalde saat 18.20'de sahne alacak.

İLK ALMAN RAP'İNİ YAPTILAR
Festivale Almanya'nın Stuttgart şehrinden katılacak olan Massive Töne, dünyaca tanınmış rap gruplarından. 1991'de, Berlin'de daha Almanca rap'in esamisinin okunmadığı bir dönemde Almanya'da bu müzik türünü yaymaya çalıştılar. İlk albümleri "Kopfnicker" 1996'da yayınlandı. Bu albümün başarısını Almanya'da çok az insan yakalayabildi ve albüm Alman rap'inin kilometre taşları arasında yerini aldı. Aynı zamanda 50- Cent, Missy Elliot, Mc Lyte gibi isimlerin konserlerinde de sahne aldılar. Grup en büyük başarısını 2002'de yayınladıkları üçüncü albümleriyle elde etti. Massive Töne'u İstanbul Hiphop Festivali'nde dinlemek isteyenler 20.40'da yerini almayı unutmasın. Festivalin bir diğer ünlü konuğu ise Almanya'nın en karizmatik MC'lerinden biri olarak değerlendirilen Afrob. Ayrıca The Spezializtz, DJ Desue, Da Fource ya da The Ventura Brothers ile olan çalışmalarıyla Almanya'da "sokak rap'i" tarzına yön verdiğini söylemek mümkün. Yaklaşık bir yıl önce çıkardığı "Hammer" adlı albümüyle ise şimdilerde müzik hayatının en olgun dönemini yaşıyor. Albümde coşkulu ve duygu yüklü şarkılar eşit ağırlıkta dikkati çekiyor. Afrob festivalde 19.00'da sahne alacak.

Ece KOÇAL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Diplomalı balıkçılar mahalleye taze balık getirdi
 Kışın da yelkenler fora
 Mektebi Sultani'nin öğrencileri birlikte
 Üç boyutlu mesajlar
 Bu filmlerde binlerce kişi çalıştı
 Kış sofrası
 İçindeki Ahmedinecad çıksın ortaya!
 Bir yaşam hediye edin
 Demir Kilise Haliç'e kayıyor
 Kilise için bağış konserleri düzenlendi
 2006'da daha çok seyirci daha çok oyun olsun
 Doğal tatlarla yılbaşı
 2006'da burçları neler bekliyor?
 Kürek çekerek okyanusu geçiyor
 Anneanne rolüne gelene kadar oyuncu kalacağım
 Anadolu yakası AKM'sine kavuştu
 Masanızdan kalkmadan en güzel hediyeyi seçebilirsiniz
 Yuvalara baba şefkati girdi
 En 'trendy' etkinlik
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
MEHMET TEZ
Gereksiz bilgileri seviyorum
Diyelim ki Çin'de Ömer...
DAVID SELIM SAYERS
İstanbul'da bir İngiliz
Taksim'den İstiklal'e inerken...
AYŞE BRAV
Rus pasaportu çıkart
Arkadaşlar birçok kere söylememe ve...
Bayraklı karşılama
Bayraklı karşılama
İpekçi cinayeti ve Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminden hüküm...
'Doğubayazıt özel mi seçildi?'
'Doğubayazıt özel mi seçildi?'
"Kuş gribini göçmen kuşlar yayıyorsa neden yalnız Türkiye'de görüldü"...
Kriz masada değil telefonla yönetilir
Başbakan, kuş gribi kriz masasının başında olmadığı yönündeki...
Baykal: Sınavı kaldıracağız
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin artık seçim ortamına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.