kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kahraman Türk'e teşekkür ziyareti
76 yaşındaki pilot: Gözümü kırpmam yine yaparım
Önce musiki sonra origami

İşte o pilot

Japonya, 215 vatandaşını ölümden kurtaran pilot Ali Özdemir'i unutmadı. Başbakan Koizumi bugün ona bizzat teşekkür edecek.

Yıl 1985... Irak-İran savaşında Saddam Tahran'ı vuruyor. Ve yeni saldırı için süre veriyor... Japonya, vatandaşlarına "İran'ı terk edin" çağrısı yapıyor. Şanslı 235 Japon kaçıyor. Uçaklarda yer bulamayan 215'i ise alanda mahsur kalıyor...

Japonlar'ın kahramanı
Umutların tükendiği o anda Tahran'a bir THY uçağı iniyor... Japonlar'ı alıp saldırıya 3 saat kala havalanıyor. Uçağı, pilot Ali Özdemir kullanıyor. Japonya, "Yüzyılın Kurtarma Operasyonu" diye alkışlıyor... Ve Özdemir'i hiç unutmuyor...

Bugün olsa yine giderim
Ve o minnet bugün dile geliyor... Japonya Başbakanı Koizumi, Özdemir'e Çırağan Sarayı'nda teşekkür edecek... Özdemir heyecanlı ve gururlu: "Bugün olsa yine giderdim. Çünkü hayatları tehlikedeydi..."


Kahraman Türk'e teşekkür ziyareti

Japonya, 21 yıl önce Irak'ın bombaladığı Tahran'da mahsur kalan 215 Japon'u kurtaran Türk pilot Özdemir'e teşekkür ediyor. Japonya Başbakanı, bugün Özdemir'le buluşacak.

Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi, İran-Irak Savaşı sırasında Tahran'da mahsur kalan 215 Japon'u kurtararak tarihe geçen Türk pilot Ali Özdemir'e bugün ülkesi adına 'teşekkür' edecek. Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen konuk Başbakan, 21 yıl önce yaşanan olayın kahramanını unutmadı. 21 yıl once, takvimler 1985 yılının Mart ayını gösteriyordu; tarihin karanlık sayfalarından biri daha açıldı. Irak, bir gece yarısı İran'a bombardımana başladı, yıllarca kan ve gözyaşının süreceği korkunç savaş başladı. Tahran'a düşen ilk bomba İran'ın kalbini vurdu, tüm dünyayı sarstı. Japonların kalbi ise bir başka sarsıldı. İran'da çeşitli Japon şirketlerinde çalışan 450 Japon yaşıyordu. 235 şanslı Japon ilk anda uçaklara binip ülkelerine dönmeyi başardı.

SADDAM TEHDİT ETTİ: VURURUM
Ancak, Saddam sivil uçakları da vuracağı tehdidi savurunca, Tahran'a tüm uçuşlar durdu. 215 Japon, bombardımanın gölgesinde Tahran Havalimanı'nda umutsuz bir bekleyişe girdiler. Japon Hükümeti diplomatik bir trafik başlattı; ancak diğer devletler gibi, Japonya'daki uçuş şirketleri bile Tahran'a gitmeyi göze alamayacağını bildirdi. Tahran'daki Japonya Büyükelçisi Yutaka Nomura, tüm Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi İsmet Birsel'den yardım istedi: "Türk Hava Yolları, Tahran'a özel sefer yapabilirÖzalın pek çok gezisinde kaptanlık yapan Özdemir, yüzyılın operasyonunu da Özalın emriyle gerçekleştirdi.mi?" Büyükelçi Birsel, konuyu dönemin Başbakanı Turgut Özal'a iletti. Özal tehlike nedeniyle tereddüt yaşadı. Ancak eski dostu olan İtoçu firmasının Türkiye şubesinde çalışan Takaşi Morinaga da aynı ricayı tekrarlayınca, Özal kararını verdi ve "kurtarma operasyonu" için düğmeye basıldı.

JAPONLAR ALKIŞLADI: KAHRAMAN
Ankara'dan Tahran'a gidecek ve Japonlar'ı alıp Ankara'ya getirecek kurtarma operasyonunun kaptanlığına Pilot Ali Özdemir seçildi. Özdemir'e, THY'nin özel seferinde Pilot Koray Gökberk ile 8 kişilik uçuş ekibi eşlik edecekti. Uçak, Geceyarısı tüm hazırlıklarını tamamlayan ekip, 15 Mart 1985'te, günün ilk ışıklarıyla, Amerikalılar'ın Japonlar için tasarladığı DC 10 Tipi uçakla yola çıktı. Van'ı geçtikten kısa süre sonra Tahran Havalimanı'nın kapatıldığı bildirildi. Kaptan Pilot Özdemir, geri dönmek için harekete geçerken ikinci bir haberle havalimanının açıldığı bildirildi. Tahran'a yönelen uçak, Saddam'ın "sivil uçakları vurma" tehdidine rağmen Tahran Havalimanı'na ulaştı. Kapısı açılır açılmaz, çocuk çocuk 215 Japon uçağa doluştular. İran Kulesi'nin yönlendirmesiyle, THY uçağı 15 dakika sonra kalktı ve 9.5 saat süren yolculuğun ardından Ankara'ya indi. Pilot'un "Welcome to Turkey" anonsu üzerine, Japonlar sevinç çığlıkları attılar.

ERCAN SARIKAYA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Liselere ücretsiz kitap müjdesi
 'Af ciddi problem'
 Ucuz özel okul için top Meclis'te
MAHMUT ÖVÜR
Milletvekilleri aramadı Bakan aradı!
Yurtdışında yaşayan...
YAVUZ DONAT
Kıskaç
Makro ekonomik iyileşme... Büyüyen...
Sanat Vakfı'nın boğazında kaldı
Kültür ve Sanat Vakfı, satmak istediği boğaza nazır dairenin...
'Birinci olacağımı zaten biliyordum'
1987 üniversite sınavı birincisi Tacettin Köprülü bugün TSK Vakfı'na...
'Susurluk kamyonu bana çarptı'
'Susurluk kamyonu bana çarptı'
Susurluk, Nesim Malki, Türkbank ve İBDA-C gibi büyük davalara bakan...
Virüs var, belirtiler hafif!
Virüs var, belirtiler hafif!
Ankara'da tedavi gören üç kuş gribi vakasında virüs tespit edilmesine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu