kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öldüren ihmal üç can aldı
Hasta sayısı 13'e yükseldi
Erdoğan: Panik havası yanlış
THY'de tavuk ikramına devam
'Önlem ve teşhiste geç kalındı'
'Seyahat iptali abartılı olur'

Ölümcül gecikme

Kuş gribinde ağır faturanın nedeni: 24 saatte tespit edilebilen virüs, ilk ihbardan 12 gün sonra anlaşıldı.

SABAH'ın Tarım ve Sağlık bakanlıkları ile bölgedeki personel nezdinde yaptığı araştırma, kuş gribinde korkunç ihmali ortaya çıkardı... Bölgede ekim ayında baş gösteren tavuk ölümlerinde ilk kuş gribi ihbarı Iğdır'ın Aralık ilçesinden geldi.

ERZURUM'DAN İZMİR'E YOLLANDI
Tarih 15 Aralık'tı... O gün Aralık ilçesinde ölen kaz ve tavuklardan alınan numuneler Erzurum Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Erzurum'dan da İzmir'deki "referans" laboratuvarına yollandı. Zaman Erzurum-İzmir-Ankara üçgenindeki bürokraside kaybedildi...

BUNUN SORUMLUSU KİM?
Kuş gribi tanısı 12 gün sonra 27 Aralık'ta kesinleşti. Ve yerel açıklamayla geçiştirildi... Oysa uzmanlara göre kuş gribi 24 saatte sonuç veren iki testle anlaşılıyor... Şimdi şu sorunun yanıtı aranıyor: Tanıyı kim geciktirdi?


Öldüren ihmal üç can aldı

15 Aralık'ta kanatlı hayvan ölümü ihbarı yapıldı. Kuş gribi tanısı, ihbardan 12 gün sonra ilan edildi. Kamuoyu, 27 Aralık'ta tespit edilen virüsün neden daha açık bir şekilde duyurulmadığını tartışıyor.

Türkiye'yi kasıp kavuran "kuş gribi" vakalarında fitilin ateşlendiği Iğdır'dan yapılan ihbarlar "ihmal tartışmaları"nı alevlendirdi. Kamuoyunda krizin miladı, 3 Ocak'ta Koçyiğit ailesinde kuş gribi tanısının yapılması olarak anılıyor. Oysa Tarım Bakanlığı, 15 Aralık'tan itibaren kuş gribi şüphesi taşıyor, 27 Aralık'tan itibaren Iğdır ve Doğubeyazıt'ta kuş gribi olduğunu resmen biliyor. Ancak Türkiye kuş gribi vakalarına bundan tam bir hafta sonra, 3 Ocak'ta Koçyiğit ailesinin bir üyesinin ölümüyle uyandı. Tarım Bakanlığı, 27 Aralık'ta Iğdır'da kuş gribi vakası bulunduğunu "tüm dünyaya duyurduğunu" söylüyor. Sağlık Bakanı Akdağ da 27 Aralık'ta kuş gribi virüsünün bu bölgedeki kuşlarda bulunduğundan haberdar edildiğini doğruluyor. Ancak şimdi tartışılan, 27 Aralık'ta tespit edilen kuş gribinin neden daha yüksek sesle kamuoyuna duyurulmadığı ve normalde 24 saatte tespit edilebilen virüs örneklerinin neden 15 Aralık'tan 27 Aralık'a kadar bir türlü teşhis edilemediği...

BÜROKRASİYE Mİ TAKILDI?
Bölgedeki tarım ve sağlık personelinin ciddi şüphelerine rağmen teşhis 27 Aralık'ta konuldu. Bu tarihten sonra Tarım Bakanlığı bir açıklamayla virüsü "tüm dünyaya duyurduğunu" iddia ediyor. Ancak Tarım Bakanı'nın 27 Aralık'ta bakanlık internet sitesinde kuş gribi konusunda bir açıklaması ve basın toplantısı yok. SABAH'ın Tarım ve Sağlık Bakanlıkları ve bölgedeki personelleri nezdinde yaptığı araştırma, Iğdır'ın Aralık İlçesi'nden 15 Aralık'ta gelen ilk ihbardan sonra "kuş gribi" tanısı konulmasına kadar geçen 12 günlük sürenin "Iğdır-Erzurum-İzmir- Ankara" hattındaki uzun bürokratik işlemlerle kaybolduğunu ortaya çıkardı. Bürokrasiye takılan bölümün ise neden 12 günlük bir gecikmeye yol açtığı hala net değil. Örneğin Aralık İlçesi'nden ilk numunenin gönderildiği Erzurum'un Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, "Kuş gribi olayları bana gelmez. Çünkü, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Laboratuarı'na gider. Onlar da doğrudan Tarım Bakanlığı'na bağlı. Benim haberim olmaz" diyerek topu üzerinden attı. Ankara tarafında da netlik yok. Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak'ın yerine, mahkeme kararıyla Hüseyin Sungur oturdu. Sungur, 19 Aralık'ta göreve başladığını ve kuş gribi olaylarına son anda dahil olduğunu söyledi.

BAKAN EKER TEPKİ GÖSTERDİ
Tarım Bakanı Mehdi Eker ise "ihmal" iddialarına tepki gösterdi. SABAH'a değerlendirmelerde bulunan Eker, Iğdır'dan 15 Aralık 2005 tarihinde, ilk ihbarın yapıldığını ve bakanlığın, bölgede karantina çalışmaları başlattığını söyledi. İlk numunenin İzmir'deki Referans Enstitüsü'ne gönderildiğini anlatan Eker, "Kesin sonuç çıktığı anda biz, 27 Aralık tarihinde tüm dünyaya deklare ettik. Her şey şeffaf biçimde gerçekleşiyor. Nasıl ihmal olabilir?" dedi. Eker'in "ilan ettik" sözüne karşın kuş gribi 3 Ocak'a kadar kamuoyunda yankı bulmadı. SABAH dahil bazı gazetelerde ufak haberler yer aldı. Ancak hükümetin yüksek sesli bir açıklama yapmamış oluşu olayın "salgın" ya da ciddi bir tehlike olarak algılanmasına engel oldu.

AA'YA TEK SATIR SÖYLEMEDİ
İhmal tartışmaları, Tarım Bakanı Eker'in, Aralık İlçesi'nde yaşanan kuş gribi vakalarından kamuoyunu yeterince aydınlatmadığı gerekçesiyle hız kazandı. Tarım Bakanlığı yetkilileri, 27 Aralık'ta dünyaya "kuş gribi virüsünün " pozitif çıkmasıyla ilgili resmi ilan yaptığını söylediler. Ancak Bakan Eker, bu tarihten bir gün önce AA'ya verdiği demeçte, kuş gribine ilişkin tek satır söylemedi. Kurban Bayramı ve kurbanlıklarla ilgili uzun uzun açıklama yapan Eker'in, demecinin sadece bir bölümünde, "bulaşıcı hayvan hastalıkları" tanımını kullanması dikkati çekti. 27 Aralık'ta ise Iğdır'daki yerel muhabirler, "kuş gribi" tanısını duyurdu. Resmi açıklamanın varlığı ise Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün, kuş gribinden ölüm olaylarının yaşanması sonrası, 4, 8 ve 9 Ocak'taki uyarı içerikli duyurularında ortaya çıktı. Bu açıklamalarda, kuş gribi tanısının 27 Aralık'ta kesinleştiği ifadesi dikkati çekti. Bakanlığın, 8 Ocak 2006 tarihli açıklamasında ise "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 26 Aralık tarihinde Aralık İlçesi'nde kuş gribi vakasının görülmesinin hemen ardından harekete geçmiş ve virüsün kontrol altına alınabilmesi için gerekli her tedbiri uygulamıştır" denildi.

HÜLYA KARABAĞLI


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 En acı bayramın tesellisi Hasan Ali
 Titiz doktorlar yüzlerce hastayı kurtardı
 'Ağca'nın tahliyesine toplum tepki göstermeli'
 Biz bu filmi seyrettik
 Camiler doldu taştı
 Minik Salih daha fazla dayanamadı
 Keşmir'i Kızılay yaşatıyor
 İstanbul'a afetler için 100 robot alınacak
 Yüksekova Belediye Başkanı'na ölüm tehdidi
UMUR TALU
Yarım hikâye
Şöyle bir şey oldu: Büyük büyük...
ERDAL ŞAFAK
İki saatli bomba
Ne belalı coğrafyada yaşıyoruz! Biz kuş...
'Kimliğimizi koruyup bütünleşebilmeliyiz'
Henüz 23 yaşında... Fransa'daki Müslüman Konseyi'nin Limosin Bölge...
El Kaideci Türk yakalandı
İspanya'da radikal dincilere karşı düzenlenen operasyonda biri...
Ve harekat başladı
Ve harekat başladı
F.Bahçe'nin asbaşkanları Uslu ve Özaydınlı, yakın çevrelerine göre...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu