kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Bayrama doğru kıl ve kılçık sivriliği

Eskişehir'den gelen, camiden 'sakal-ı şerif'in çalındığına ilişkin bir haber, içindeki özel bir ibare ile insanı tahrik ediyor:
- Maddi değeri önemli değil ama manevi değeri büyük!
Bayramın eşiğinde, yaygın ' dinsi fetiş bağımlılığı'mız açısından ibret verici bir ifade! Haber yazanımız, yani belli eğitim düzeyindeki insanımız bile ' kıl kadarcık madde' için 'manevi değer büyük' hükmünü basabiliyor.
Şüphesiz bu değer verişin ' Peygamber'e sevgi ve saygı' ile açıklandığını, dolayısıyla mantıklı göründüğünü biliyorum. Ancak sap ile samanı, daha doğrusu kıl ile eşyayı karıştırınca saygısızlık etmiş oluyoruz.
Elbette kişinin en yüce insan olarak inandığı Allah Elçisi'nden gelebilecek her türlü hatıra karşısında heyecan duyması doğaldır, hatta içtenliği ölçüsünde sevgi ve saygı ifadesidir. Baba veya annemizden kalan bir yeleğe, bir şala -o nesneleri değil de- ebeveynimizi sevip saydığımız için hatıra olarak değer verip özenle koruduğumuz gibi, mesela Peygamber'in hırkasını ' mukaddes emanet' diye bağrımıza basabiliyoruz. Fakat hakikaten Peygamberimizin sakalından da gelse, kılı kutsamayı sağlıklı bir davranış sayamayız.
Yalnız burada bir ayırıma daha vurgu yapmam şart: Böyle davranışlara toptan şirk (=Allah'a ortak koşma hali) olarak hüküm biçenlere pek katılmam. Zira çok derin dini bilgiye sahip olmasa da, sade vatandaşın bu gibi nesnelere ve ayrıca yatır mekanlarına gösterdiği ilginin, doğrudan tapınmacı bir duygu ve düşünce içerdiği kanaatinde değilim. Daha açıkçası; yığınlarda dini algılayışının mutlak rafine bir idrak olamayacağını, ister istemez bu tür somut nesnelerin de inancın anlamına katılabileceğini, Allah'ın da onları hoş görebileceğini düşünüyorum.
Mevlana'nın da anlattığı hikayedeki gibi: Hazret-i Musa, tıfıl bir çobanın 'Ey Allah'ım ne olur bana görün... Eğer bana görünürsen sana keçilerimden sağdığım en iyi sütü verir, saçlarını tarar, bitlerini ayıklarım'
diye dua ettiğini görünce haşlar:
- Sen ne yaptığını sanıyorsun. Allah senin çobanlık arkadaşın mı?
Bunun üzerine vahiy gelir ve Hazret-i Musa uyarılır:
- O çocuk bana ulaşabilmek için kendince bir yol bulmaya çalışıyordu, neden gönlünü yıktın?
Hasılı; dini bilgi ve erginlik açısından iddiası olmayan insanların inançlarını yaşamak için şurada-burada elle tutulabilir nesnelere de manevi anlamlar yüklemelerini en büyük günahlardan biri saymak, pek insaflı bir yaklaşım değil... Ancak ' sakal-ı şerif' tutkusu bu sınırları aşıyor. Zira bu ilgi ' kesilmiş kılların kutsallığına inanmak' gibi, sadece dini açıdan değil, ruh sağlığı açısından da sorun yaratmaktadır. Bir kere, birçok yerde ' sakal-ı şerif' bulunduğunu varsaymak, insan zihnini, haşa Peygamber'in sakalından kestiği kılları birer kutsal emanet gibi insanlara dağıttırdığı veya yakınındaki aziz arkadaşlarından birilerinin böyle yaptırdığı hükmüne götürebilir. Bu şekilde bir sevgi ve saygının doğrusu putperestçe bir renk içermesi kaçınılmaz.
Konunun bir de tam karşıt cepheden algılanışı var. Orada gözümüzü açacak acı ve güncel bir örnekle karşı karşıyayız: Mekke'de çöken binanın altında ölenler arasındaki iki Türk hemşire, Suudi Arabistan'ın sözde dinci yönetimini biçimlendiren Vahabi sapkınlığına göre nişanesiz gömülecekler. (Hürriyet'in internet sitesindeki haberin metninde ' Hac'da ölenler şehit sayılıyor, bu yüzden mezarları olmayacak' denmesi de ayrıca acıklı bir çarpıklık.) Vahabi kafası mezar ziyaretini, ölüye tapınmak gibi görüyor. Zaten Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizler bu kaba inanışa dayanarak propagandalarını ' Osmanlılar yatırlara tapınıyorlar' yalanına oturttukları için bir kısım Arap vahşilerinin 'arkadan vurucu' kesilmeleri hiç de zor olmamıştı.
Kısacası bu faslın iki ucu da berbat! Bir yanda bizdeki kıl kutsayan kaba incelik, öbür yanda insan cesedine kılçık muamelesi yapan duyarlılık! İslam'ın orta yoluna selam!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sanal ve banal misillemeler   / 06-01-2006
 Siyasette nefretî makamı   / 05-01-2006
 Devletin uçkur ölçütü var mı?   / 03-01-2006
 Akıllı Petro'nun bombası   / 02-01-2006
 TSK'ya sövme özgürlüğü   / 30-12-2005
 Futbol ve adalet   / 29-12-2005
 2006'da seçim var mı?   / 27-12-2005
 Küresel minibüsçü kuralları   / 26-12-2005
 Bölücü mafya tekeli   / 23-12-2005
 Barajın düşürülmesi   / 22-12-2005
ÖMER LÜTFİ METE
Bayrama doğru kıl ve kılçık sivriliği
Eskişehir'den...
UMUR TALU
Mesele kapatılmıştı!
Günlerden 11 Kasım Cuma idi;...
ERDAL ŞAFAK
Real Madrid ve Barselona
Başlık sizi yanıltmasın;...
MEHMET ALTAN
Başbakanla...
Fehmi Koru'nun, başbakanın da katıldığı...
Dünyanın başının 7 belası
Amerikan Eurasia danışmanlık şirketi bu yıl dünyada gerginlik...
Putin'in imajını Rock kurtaracak
Komşularına gaz akışını kesen Rusya yapılan eleştirilerin ardından...
Gökhan bombası
Gökhan bombası
Beşiktaş, Gaziantep'ten Gökhan Güleç için bastırıyor... Transfer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu