kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ankara'da 3 kişide kuş gribine rastlandı

Başkent'te ikisi çocuk üç kişide, kuş gribi vakasına rastlandığı bildirildi.

Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara'da kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan üç kişi üzerinde yapılan testlerde sonuçların pozitif çıktığını söyledi. Önal, Beypazarı'ndan getirilen iki çocuğun Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bir kişinin ise Numune Hastanesi'nde tedavi gördüğünü kaydetti.

Keçiören Araştırma ve Eğitim Hastanesi Başhekimi Metin Doğan, hastanelerinde tedavi altına alınan Muharrem Çanal ile İskender Çanal'ın test sonuçlarının pozitif çıktığını, 8'i çocuk, 16 kişinin de kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındığını
bildirdi.

Doğan, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, sonuçları pozitif çıkan Muharrem Çanal(5) ve İskender Çanal'ın (2) Beypazarı'ndan getirildiğini söyledi. Bu çocukların yaban ördekleriyle yakın temas içinde olduklarının belirlendiğini kaydeden Doğan, bu çocukların anne ve babalarının test sonuçlarının ise ''negatif çıktığını'' kaydetti.

Metin Doğan, Hıdırlıktepe ve Hüseyin Gazi'den hastanelerine gelen iki kişinin kanatlı hayvanlarla temasının bulunup bulunmadığının ise henüz belli olmadığını söyledi. Doğan, tedavi altına alınan tüm hastaların genel sağlık durumlarının iyi olduğunu, solunum cihazına bağlanan hasta bulunmadığını bildirdi. Çocuk hastaların ilk muayenesinin Doktor Sami Ulus Hastanesi'nde yapıldığını anlatan Doğan ''şüpheli'' tanısı konulan hastaların hastanelerinde tedavilerinin sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

5 KİŞİNİN H5N1 VİRÜSÜ PCR TESTİ İLE ''POZİTİF'' BULUNDU

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, bugün saat 14.00 itibariyle Refik Saydam Hıfzıssıhha Viroloji Laboratuvarında 28 numunenin tetkikinin sonuçlandığını, bu tetkiklerden 2'si Van'da, 3'ü de Ankara'da olmak üzere 5 kişinin, h5N1 virüsü PCR testi ile ''pozitif'' bulunduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Erzurum'dan Van'a giderken, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün Saat 14.00 itibariyle Refik Saydam Hıfzıssıhha Viroloji Laboratuarında 28 numunenin tetkikinin sonuçlandığını söyledi. Buzgan, bu tetkiklerden 2'si Van'da, 3'ü de Ankara'da olmak üzere 5 kişinin, h5N1 virüsü PCR testi ile ''pozitif'' bulunduğunu bildirdi.

ÇORUM'DA KUŞ GRİBİ TEŞHİSİ KONAN ÇOCUK ÇANKIRI DEVLET HASTANESİ'NDE TEDAVİ ALTINA ALINDI

Çorum'un Sungurlu İlçesi'ne bağlı Çayyaka Köyü'nde rahatsızlanan ve kuş gribi teşhisi konulan 5 yaşındaki Mürşit Üyecıdır, Çankırı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Çankırı Sağlık Müdürü Abdullah Kama, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mürşit Üyecıdır'ı, özel bir odaya alarak gerekli tedavileri başlattıklarını söyledi. Çocuğun, yüksek olan ateşini düşürdüklerini, şu anda sağlık
durumunun iyi olduğunu ifade eden Kama, ''Küçük Mürşit hastanemiz doktorları tarafından 24 saat gözlem altında tutulmaktadır. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri aldık. Elimizde yeterli sayıda kuş gribi ilacı bulunmaktadır'' dedi. Kama, Çankırı'da şu ana kadar kuş gribi vakası görülmediğini kaydetti.

YOZGAT VE ZONGULDAK'TA KUŞ GRİBİ

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, ''Çaycuma İlçesi'nin Çomranlı ve Akyamaç köylerinde kuş gribine rastlanıldı'' dedi.

Erkmen, dün bir ihbarı değerlendiren İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin telef olan 7-8 tavuğu tahlil için İstanbul'a gönderdiğini, laboratuvar sonuçlarında bazı hayvanlarda kuş gribi görüldüğünün tespit edildiğini söyledi. Çomranlı ve Akyamaç köylerinde tavukların kuş gribinden öldüğünün belirlenmesi üzerine gerekli önlemleri aldıklarını belirten Erkmen, şöyle konuştu:

''Kümes sahiplerinin hiçbir sağlık problemi olmamasına karşın koruyucu sağlık tedavilerine başladık. 4 kişiye gerekli ilaçlar verildi. Virüsün insanlara geçtiğine dair herhangi belirti yok. Ancak, hayvanlarda kuş gribi görülmesi bizi sağlık önlemi almaya sevk etti. Köylerdeki kümes hayvanlarını tespit ederek itlaf işlemelerini başlatıyoruz. Çomranlı'da yaklaşık 1000 hayvan, Akyamaç Köyü'nde de 500 civarında kümes hayvanı itlaf edilecek. Şu anda insanlara bulaşma yok.''

YOZGAT'TA KANATLILARDAN ALINAN NUMUNELER POZİTİF

Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı Altılızaim Geçidi Köyü'nde ölen kanatlılardan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları pozitif çıktı.

Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı 4 köy dışında ciddi bir durumun bulunmadığını söyledi. Sözer, ''Altılızaim Geçidi Köyü'nde ölen kanatlılardan almış olduğumuz numunelerin laboratuvar sonuçları
pozitif olarak geldi. Bu köyümüzde kanatlı ölümlerine kuş gribinin neden olduğu belirlendi'' dedi.

Altılızaim Geçidi Köyü'ne komşu Kuşlu Kaçağı, Uzak Çay ve Çardak köylerinde ölen kanatlılardan alınan numunelerin laboratuvar sonuçlarının henüz gelmediğini belirten Vali Sözer, şöyle konuştu: ''Altılızaim Geçidi Köyü'nde, kanatlı ölümleri üzerine bu köyümüzde, kuş gribi varmış gibi gerekli önlemleri aldık, köyde bulunan tüm kanatlılar itlaf edildi, dezenfekte çalışması yapıldı. Bu köyümüze yakın olan 3 köyümüzde daha kanatlı ölümleri görüldü. Bu köylerimizde de gerekli çalışma yapılarak, kanatlılar itlaf edilip, dezenfekte çalışması yapıldı.''

''DİĞER İLÇELERDEN İHBAR GELİYOR''

Vali Sözer, Akdağmadeni İlçesi dışındaki ilçe merkezleri ve bağlı köylerinden de çeşitli ihbarlar aldıklarını bildirdi. Sözer, ''Eğer bir yerleşim biriminde birden fazla kümeste kanatlı ölüm olayı meydana gelmişse, orada karantina uyguluyoruz, ama şu ana kadar böyle bir şey yok. Gelen ihbarlar değerlendiriliyor, sadece ölüm olayının olduğu kümeste itlaf çalışmasıyla dezenfekte yapılıyor'' dedi.

''KANATLILAR TESPİT EDİLİYOR''

İl genelinde bulunan tüm kanatlıların tespit çalışmasının yapıldığını da belirten Sözer, ''İlerde bir sorun yaşamamak için ilimiz genelinde yaşayan tüm kanatlıların tespiti yapılıyor. Bununla birlikte köy muhtarlıkları ve kümes sahibi vatandaşlar uyarılıyor'' diye konuştu.

İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ise köy muhtarları ve kümes sahibi vatandaşlara, kanatlıları kümeslerinden çıkarmamaları, hastalanan kanatlıları kesmemeleri, dokunmamaları ve yememeleri, hastalanan kanatlıyla ilgili İlçe Tarım Müdürlüklerine derhal haber vermesi çağrısında bulundu.

''3 KİŞİNİN SAĞLIK DURUMU İYİ''

Sözer, Altılızaim Köyü'nde rahatsızlanarak, Akdağmadeni Devlet Hastanesi'ne başvuran ve ''soğuk algınlığı'' teşhisi konularak, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen 3 vatandaşın sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti. Akdağmadeni İlçesi'nde kanatlıların giriş ve çıkışları Kaymakamlık tarafından yasaklanarak, halk konudan haberdar edildi. Güvenlik birimlerine de yol kontrollerinde kanatlıların geçişini engellemesi uyarısında bulunuldu.

ZONGULDAK'TA VİRÜS TAŞIDIĞI BELİRLENEN HAYVANLARLA
TEMAS EDEN İNSANLARIMIZDA ŞU AN İÇİN HASTALIK SÖZ
KONUSU DEĞİL''


Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, ''Kuş gribinin görüldüğü Çomranlı ve Akyamaç köylerinde, virüs taşıdığı belirlenen hayvanlarla temas eden insanlarımızda şu an için hastalık söz konusu değil'' dedi.

İlikhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çaycuma'nın Çomranlı ve Akyamaç köylerinden gelen ihbar üzerine burada telef olan kanatlıların toplandığını, bunlardan alınan numunelerin incelenmek üzere İstanbul'a gönderildiğini söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerinin de bu köylerde yaptıkları incelemelerde sağlık konusunda herhangi bir sorun bulunmadığını belirlediğini ifade eden İlikhan, şöyle devam etti:

''İstanbul'a gönderilen numunelerin yapılan erken teşhis sonuçlarında, telef olan kanatlıların virüs taşıdığı belirlendi. Biz ekiplerimizle birlikte tekrar bu köylere giderek telef olan hayvanlarla teması olan aileleri ziyaret ettik, konu hakkında kendilerini bilgilendirdik. Ayrıca, muhtarlar ve tarım teşkilatlarıyla birlikte koruyucu önlemlerimizi aldık. Kuş gribinin görüldüğü Çomranlı ve Akyamaç köylerinde, virüs taşıdığı belirlenen hayvanlarla temas eden insanlarımızda şu an için hastalık söz konusu değil. Olası durumda ise hastanelerimizde gerekli önlemleri aldık. Tedavileri için ilaçlarımız var. Şayet bu konuda tespit olduğunda kişiye ilacını verip tedaviye alıyoruz. Semptomlara yönelik tedavi uygulanıyor.''
İlikhan, ''Ama özellikle şunu vurgulamak lazım, Tarım Müdürlüğü tarafından karantinaya alınan ve virüs taşıdığı tespit edilen telef olan hayvanlarla teması olan insanlarda eğer grip belirtileri olursa biz bunu kuş gribi olası vakası olarak değerlendirip tedaviye başlıyoruz. Çünkü normal griple bunun belirtileri hemen hemen aynı'' diye konuştu.

BATMAN'DAN 5 KİŞİ KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ İLE DİYARBAKIR'A SEVK EDİLDİ

Batman'ın Kozluk İlçesi'nden 5 kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır'a sevk edildi. Alınan bilgiye göre, Değirmendere Mahallesi'nde Saliha Acet (12)
ve Neslihan Acet (11) akrabaları Halime Çelik (28) ile henüz ismi öğrenilemeyen 2 kişi olmak üzere toplam 5 kişi, kuş gribi şüphesiyle Kozluk Devlet Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan ilk kontrollerin ardından 5 kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Van dışında kesinlik kazanmış vaka yok
 İstanbul'da kuş gribi şüphesi
 İdamlıklar Koğuşu'nda bir rektörün cezaevi güncesi
 Türkiye boydan boya kuş gribiyle savaşıyor
 'Kuş gribi değil' dedi ve hacca uçtu
 Raporlara ne demeli!
 Korcan Karar'a İtalya'dan 'nişan'
 Tabip Odası'ndan kurbanlık alarmı
 Sağlık Bakanı: Salgın riski yok
 Mutasyonu anlamak için zaman lazım
YILMAZ ÖZDİL
Memleketin adı "Turkey..." Memleketin başına gelene...
UMUR TALU
Kuşlar dile gelse...
Haksızlık mı yapıyoruz?...
FATİH ALTAYLI
Besle kargayı oysun gözünü
Türkiye'ye 66 küsür milyon...
ERDAL ŞAFAK
Bilgi ve korku
Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı...
ABD direnişçilerle masaya oturdu
New York Times gazetesi: ABD yönetimi, Irak'taki direnişçilerle...
Bugün uyanacak mı?
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, geçtiğimiz cuma günü geçirdiği üçüncü...
Bu fırsat kaçmaz
Bu fırsat kaçmaz
Şişli Belediye Başkanı ve Galatasaray eski yöneticisi Mustafa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu