kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Engelleri aşıp sahneye adım attılar
Engelleri aşıp sahneye adım attılar
Proje yazan gençlere

Engelleri aşıp sahneye adım attılar

Trabzonlu gençler tarafından oluşturulan "Limitsizsiniz" projesi kapsamında işitme engelli 20 lise öğrencisi bir tiyatro oyunu sahneliyor. "Hayata Artı" gençlik fonu kapsamında gerçekleştirilen proje, engelli gençlerin sosyal hayata katılımını hedefliyor.

Trabzon'da bir tiyatro salonu... Sahnede işitme engelli 20 lise öğrencisi... Onlar ne duyabiliyor, ne de konuşabiliyor. Ama 500 kişinin karşısında, tıpkı profesyonel çocuk oyuncular gibi hareketleri ve mimikleri ile rol yapıyorlar, perde kalktığı zaman sanki onların da engelleri ortadan kalkıyor... Oyuncular duymadığı için oyunda hiç müzik yok sadece fonda duyulan deniz sesi eşlik ediyor gençlere... Trabzonlu gençler tarafından oluşturulan "Limitsizsiniz" projesi kapsamında, üç ay boyunca profesyonel tiyatroculardan drama eğitimi alarak, sahneye adım atan beşi kız 20 işitme engelli lise öğrencisi, 40 dakikalık oyunlarını böyle bir atmosferde sahneliyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca - Cola Türkiye tarafından oluşturulan, Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği ile yürütülen "Hayata Artı" Gençlik Fonu kapsamında gerçekleştirilen proje, engelli gençleri sosyal hayata kazandırmayı hedefliyor. Proje "Hayata Artı" gençlik fonundan 11 bin dolar katkı sağlıyor.

ÖYKÜ KARADENİZ
Geçtiğimiz gün Trabzon'da ilk kez sahne alan gençler, Trabzon'un ardından Rize ve Ordu'ya turneye gidecek ve okullarda sahne alacak. Oyunlardan elde edilecek gelir ise işitme engelli gençlere verilecek. İşitme engelli bir gencin toplumdan dışlanması ile başından geçen olayların anlatıldığı "Denizi Getiren" isimli oyunda, tüm öykü replikler olmaksızın, mimik ve jestlerle anlatılıyor. Öykü bir balıkçı köyünde geçiyor. Karadeniz'in dokusunun işlendiği öyküsü ile dikkat çeken oyun, gerek kostümleri gerekse oyun boyunca fonda duyulan deniz sesiyle de Karadeniz'i anlatıyor. Sessiz gemi isimli kayığa binerek balığa çıkan gençler, yeri geldiğinde deniz oluyor, yeri geldiğinde balıkçı. Oyunun sonunda ise gençler horon teperek veda ediyor izleyicilere...

MİMİK KULLANIYORLAR
İşitme engelli gençlerin pek çoğu bu oyundan sonra da tiyatroya devam etmek istiyor. Üç aydır hem evlerinde hem de provalarda büyük bir azimle çalışan gençler, artık mimiklerini kullanabildiklerini ve kendilerini daha kolay ifade edebildiklerini anlatıyorlar el kol hareketleriyle... Başrolü oynayan Kahraman Deniz, şöyle ifade ediyor duygularını: "Ben oyunda da işitme engelli birini canlandırıyorum. Ama çevresi tarafından dışlanan bir genç. Bunlar zaman zaman bizim gibi engellilerin başına geliyor. Tiyatroyu çok seviyorum. Provalarda yüz hareketlerimi kontrol etmeyi öğrendim. Ailemde beni destekliyor." Kızı Ayşegül Aksuoğlu'nu sahnede görmekten gurur duyduğunu gözleri dolarak anlatan anne Gönül Aksuoğlu ise şunları söylüyor: "Ayşegül'ün her zaman böyle bir isteği olmuştur. Bazen evde aynanın karşısına geçip kendine birşeyler yapmaya çalışırdı. Şimdi kızım sahneye çıkıyor ve onlarca kişi onu izliyor." İki genç tiyatro sanatçısı Zeynep Ekin Öner ve Sinem Şahin tarafından yazılan oyunun en önemli özelliği, işitme engelli gençlerin özel durumları, istek ve ihtiyaçları gözetilerek yazılmış olması. Daha önce pek çok tiyatro çalışmasında görev aldığını belirten Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu ve Trabzon Devlet Tiyatrosu stajyer sanatçısı Sinem Şahin, "Bu teklif bana geldiğinde önce çok korkmuştum çünkü daha önce hiçbir işitme engelli kişiyle iletişimim olmamıştı. Ama işin içine girdikten sonra benim gözümdeki bütün engeller de ortadan kalktı" diyor.

"İŞARET DİLİNİ ÖĞRENDİK"
Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü mezunu ve Trabzon Devlet Tiyatrosu stajyer sanatçısı Zeynep Ekin Öner ise "Aslında biz hayata artı katarken birbirimize de artı kattık. Çalışmalar sırasında onlar grupla çalışma bilincini, biz ise işaret dilini konuşmayı öğrendik. Çalışmalara sırasında hiç zorlanmadık. 'Limitsizsiniz' projesinde görev alan üniversite öğrencisi arkadaşlarımız da bize çok destek oldu" diye konuşuyor.

SEDA ÇAKIR

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Miniklerden Keloğlan'a tam not
 Yeni Rakı Fasıl Ekibi yine yollarda
 Bir torpilim bile yok!
 En büyük televizyon şovu atv'de
 Versace'den seramik kayışlı saat
 Derique için Brezilyalı model
 Türkiye'nin en popüler yazarı Orhan Pamuk
 Bu romanla çocukluğa döneceğiz
 Gazi Paşa tarih ve aşk kokuyor
 Bayram çikolataları Mövenpick'te
 Lacivert'ten nefis köy kahvaltısı
 Alternatif bir lezzet durağı
 Lezzete 'Yelken' açmak için!
 Aşkla tanışmayanlar!
 Bu kadınlar kışın üşümüyor mu?
 Herkeste bir perçem merakı!
 Sol kulağını beğenmiyor yetenekli erkek seviyor
 Gucci tasarımları onun!
 Pitt ile ortaklık da bitti
REHA MUHTAR
Yeni yılın in mekânları...
Yılbaşı gecesi belli oldu...
AYŞE TÜTER
Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
4...
Şarkıları Amsterdam ve Los Angeles'ta çalınıyor
Şarkıları Amsterdam ve Los Angeles'ta çalınıyor
Üç yıl önce ilk albümünü çıkaran Ayşe Hatun Önal, bu ayki 'Harpers...
Bu bayram kayak moda!
Bu bayram kayak moda!
10 günlük bayram tatilinde herkes kısa da olsa tatil programını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.