kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Peynirdeki diş izi hırsızı ele verdi
Peynirdeki diş izi hırsızı ele verdi

Bursa'da bir süpermarkete giren hırsız nefsine hakim olamayınca polisten kaçamadı. İşte bu yılın en ilginç hırsızlık öyküsü.

İşyerinden 16 adet av tüfeği ve 17 adet kuru sıkı tabanca çalınmıştı. Hırsızlar radikal İslamcı teröristler olabilirdi

Zanlı suç ortaklarını saklıyordu ama deliller karşısında hepsinin adını vermekten başka çaresi kalmamıştı

2005 yılının şubat ayında bir grup hırsız, gece yarısı işyerlerini talan etmek için görev başındaydı. Bursa'da Şehreküstü Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bir av tüfeği mağazasını soydular. Silah dükkanının sahibi Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Bürosu polislerine mağazasının soyulduğunu belirterek araştırma yapılmasını istedi ve dedektifler hemen soruşturmaya başladı. Bursa'da böyle bir hırsızlık ilk defa yapılıyordu. Daha önce hırsızlar bir silah mağazasını soymamışlardı. Soruşturmayı yürüten dedektiflere göre bu tehlikeli bir durumdu. Çünkü Bursa ve çevresinde radikal İslamcı teröristlerin sayısı hızla artıyordu. Ve eğer bu hırsızlığı onlar yaptıysa çaldıkları silahları bir terör eyleminde kullanabilirlerdi.

YÜZ KİŞİNİN PARMAK İZİ
Hırsızlar işyerinden 16 adet av tüfeği ve 17 adet kuru sıkı tabanca ile çok sayıda fişek çalıp kaçmışlardı. Hırsızlık bürosu polislerinden Murat, mağazanın içinde inceleme yaparken hırsızların girdiği yeri keşfetti. Zanlılar mağazanın içine girebilmek için yan tarafta bulunan süpermarketin duvarını delerek silahlara ulaşmışlardı. Bu da hırsızların önce süpermarkete girdiğini gösteriyordu. Dedektif Murat, kriminal şube dedektiflerinin olay yerine gelmesini isteyerek kanıt aramaya başladı. Silah deposunun içinde işyeri çalışanlarının dışında yabancı parmak izi bulunamadı. Polislerin bir diğer umudu, süpermarketten parmak çıkmasıydı. Ancak oradan da çıkan parmak izleri yüzden fazlaydı. Bu da bir gün önceki muhtemelen süpermarkete alışveriş yapmaya gelen müşterilerin parmak iziydi. Ancak polis yine de bulduğu bu yüz parmak izini araştırmak istiyordu. Ve dedektif Murat yardımcılarından birisine bu görevi vererek soruşturmaya kaldığı yerden devam etti. Dedektif süpermarketin içinde kendisini hırsızlara götürecek bir ipucu ararken birden gözüne tezgah üzerinde duran kaşar peyniri takıldı. Mağaza çalışanlarıyla konuşan dedektif, kaşar peyniri çalışanların bırakmadığını öğrenince aradığı delili bulduğunu düşünüyordu. Dedektifin tahminine göre hırsızlar silah mağazasını soymak için girdikleri süpermarkette önce karınlarını doyurmuştu. Marketin buzdolabını açmışlar içinden aldıkları kaşar peyniri yemişlerdi. Kriminal polisler hemen kaşar peynirinde oluşan diş izlerinin fotoğraflarını çekti ve üzerindeki tükürükten de DNA örnekleri aldı. Polis için artık bir numaralı delil vardı, o da kaşar peyniriydi.

YİNE BİR SÜPERMARKET
Hırsızlık masası dedektifleri bu ilginç hırsızlık olayının üzerinden altı saat geçtikten sonra ikinci bir hırsızlık ihbarıyla karşılaştılar. Bu kez adres Nilüfer ilçesindeki bir süpermarketti fakat polisler ilk olaya göre biraz daha şanslıydı. Çünkü olay yerinde daha öncesinden hırsızlık suçundan yakalanmış üç zanlıyı, hemen marketin yakınında yakalamışlardı. Şüpheli olarak gözaltına alınan üç zanlı, ikinci marketin soyulması olayıyla ilgilerinin bulunup bulunmadığının araştırılması için asayiş şube müdürlüğüne götürüldü. Marketin güvenlik kameralarını inceleyen polisler üç zanlının da marketin içine girmeye çalışırken çekilmiş görüntüleriyle karşılaştılar. Fakat marketten bir şey çalınmadığı için olay, suç kayıtlarına hırsızlığa teşebbüs olarak geçti. Ve üç zanlı da marketin kapılarını hırsızlık amaçlı açmadıklarını söyledi; yoruldukları için kapılara yaslandıklarını ve alarmın çalmasıyla birlikte korkup kaçtıklarını anlattılar. Bu, polislere pek inandırıcı gelmedi. Ancak yapacak başka bir şey olmadığından zanlılar ertesi gün çıkartıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldılar.

DNA SONUCA GÖTÜRÜR MÜ?
Birinci soygunun gerçekleştiği süpermarketten alınan yüz parmak izinin hiçbiri daha önceden sabıkalı bir kişiyle örtüşmüyordu. Bu da tahminlere göre müşterilerin parmak izinin olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyordu. Polislerin en önemli kanıtlarından kaşar peynirinden alınan diş izlerinin profili ise çıkartılmıştı. Kriminal polis, peynirin üzerindeki izleri, yaptığı yapay diş ile karşılaştırarak zanlının ağız yapısını ve dişlerinin yapısını belirlemişti. Buna göre kaşarı ısıran kişinin köpek dişinin olmadığı ve ön dişlerinin tamamıyla yamuk olduğu tespit edildi. Ayrıca raporda peynirden alınan DNA örnekleri de aranan zanlının bir erkek olduğunu gösteriyordu. Şimdi polislerin aradıkları kişinin özellikleri ortaya çıkmıştı. Dedektif Murat'ın birden aklına dün yakalanan hırsızlardan biri geldi. Oral B. adındaki sabıkalı hırsızın dişlerinden biri eksikti. Ve ön dişlerinin tamamı da yamuktu. Acaba aradığı hırsız bu olabilir miydi? Dedektif bu sorunun yanıtını bulmak için bilimden yararlanması gerektiğini çok iyi biliyordu. Ama içindeki ses de üstünü çizmesi gereken kişinin kesinlikle Oral B. olduğunu söylüyordu. Hırsızlık masası polisleri zanlının yakalanması için Bursa'da köşe kapmaca oynamaya başladı. Zanlının gidebileceği evler tek tek arandı. Ancak bir türlü izine rastlanmadı. Sabıkalı Oral B.'yi, serbest kaldıktan sonra kimse görmemişti. Hırsızlık masası polisleri zanlıyı tanıyan herkese polise haber vermeleri için uyarıda bulunmuştu. Ve bu yöntem sonuç verdi. Zanlının arkadaşları Oral B.'nin üç gündür Kültürpark'ta saklandığını söyledi. Bunun üzerine harekete geçen polis, zanlıyı kıskıvrak yakaladı. Kriminal polisler zanlının diş ve tükürük örneklerini aldı. Alınan örnekler Kriminal Şube Müdürlüğü Biyoloji Bölümü'nde karakteristik izler ve genetik inceleme yöntemleriyle karşılaştırıldı. Polis aradığı kanıtı artık bulmuştu. Oral B. yakalandı. Zanlının olay gecesi yanında bulunan suç ortakları da yakalanmalıydı. Zanlı Oral B. deliller karşısında suskunluğunu daha fazla koruyamadı ve olay gecesi önce süpermarketten sigara, alkol çaldığını; sonra da karnı acıktığı için buzdolabının içinde bulunan kaşar peynirden bir miktar ısırdığını söyledi. Ardından da arkadaşları Sabri A. ve Aziz I. ile birlikte marketin duvarını delerek yandaki av tüfeği bayisine girdiklerini itiraf etti. Hırsızlık masası polisleri çalınan silahlarla birlikte iki zanlıyı da yakalayarak gözaltına aldı. Üç zanlı çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Böylece Türkiye'de ilk defa diş izi ve kaşar peynirindeki DNA, delil olarak kullanılarak soruşturma dosyasındaki yerini aldı.

EMRULLAH ERDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sayemizde Türkiye'de sorunu olan insan kalmadı
 Radyo Günleri'nin kahramanı
 Bomba patlayınca seçim olacak zannediyorlardı
 Piri Reis haritasının esrarı yok
 Ünlü Saray Sineması tam anlamıyla tarih oldu
 Yeni yılda yeni bir başlangıç
 Pesto sos ve Belluci İstanbul'da
 Gerçeğin tanığı gazetecinin içimize işleyen fotoğrafları
 820 Ali işte, 134 Zeynep sokakta
 Oğlanlar okula kızlar işe
 İki gözüm iki çeşme
 Ünlüler Kendi Yeni Yıllarını Anlatıyor
 Piri Reis Haritası'nın esrarı
 İçtihatta ayıp olmaz!
 Enver'in hırsı faciayı yarattı
 Tarihimizde duygusal bir boşluk olduğunu gördüm
 Japonya'da 115 yıllık Türk izleri
 Cumhuriyet Cumhuriyet'i tartışıyor
 Arka bahçeden gelen 'gürültü' Hugo Chavez
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Zira, susatan zevk, o dudaklardaki tuzdur
Oktay Rifat...
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuk ve nefret yan yana olmaz
Bir yılı daha devirdik.
KAZIM KANAT
Babasız bir yılbaşı daha!
Size komik gelecek ama 30...
REFİK DURBAŞ
Yeni yıla alfabe
AKŞAM körfezin zehirli sularına bir...
ÖNCEL ÖZİÇER
Debelenmeye devam!
Sizin de bildiğiniz gibi bu sabah...
Gökyüzünde iş fırsatı
Gökyüzünde iş fırsatı
Yeni yılda siz de havacı olabilirsiniz. Havayolları pilot, teknik ve...
Mavi kanlı bir spor otomobil
Mavi kanlı bir spor otomobil
Aslına bakarsanız, İtalyan "Egzotik" otomobillerinin en "Mavi...
Ziyafetin tadı ertesi gün çıkar
Yılbaşı eğlence gecesidir, öyle tumturaklı sofralara oturacak ne vakit vardır,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.