kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Horlayan çocuk dil ve zekâ testlerinde başarısız oluyor
Çocuk gece uyurken sesi kayda alınıyor
Bademcik alınınca başarı artar

Horlayan çocuk dil ve zekâ testlerinde başarısız oluyor

Horlayan çocuklarda ciddi problemler olmayacağı düşünülür. Halbuki böyle çocukların okul başarıları akranlarından daha azdır. Özellikle dil ve zekâ testlerinde bu fark daha da artar. Bu çocuklarda davranış bozukluklarına da horlamayan çocuklardan daha sık rastlanır

Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Anıl Güngör, horlayan çocukların tedavisine ilişkin sorularımızı yanıtladı:

* Çocukların horlaması normal mi?
Pek çok çocuk hayatının bir döneminde horlar. Okul öncesi çocukların yüzde 3 ile 12'sinin düzenli olarak; yaklaşık yüzde 20'sinin de aralıklı olarak horladıkları tahmin ediliyor. Bu çocukların büyük kısmı tamamen normal ve sağlıklıdır. Uyku yapısı, akciğer havalanması veya alınan oksijen miktarları değişmemiştir. Horlama mekanizma olarak uykuda, nefes alma sırasında ağzın gerisinden geçen havanın akışında tıkanma olmasıyla ortaya çıkar. Solunum yolunun açılıp kapanması; boğazdaki dokuların titreşimine neden olur. Horlama şiddeti, bu titreşimin hızına ve ne kadar hava geçtiğine bağlıdır.

OKULDA BAŞARISIZLIK
* Normal çocuklarda horlama görülür mü?
Normal şartlarda sağlıklı çocuklarda horlama görülmemesi gerekir. Horlama bazen üst solunum yolu enfeksiyonu, alerji ve burun tıkanıklığı belirtisi, bazen de obstrüktif uyku apnesi (OUA) gibi çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisidir. Önceleri sadece horlayan çocuklarda önemli problemler olmayacağı düşünülürdü. Halbuki uyku apnesi olmadan, sadece horlayan çocukların okul başarılarının akranlarından daha az olduğu, özellikle dil ve zekâ testlerinde bu farkın arttığı gözlemlendi. Bu çocuklardaki davranış bozukluklarına da horlamayan çocuklardan daha sıklıkla rastlanır. 2-6 yaşlar arasında horlayan çocuklar da ortaokula geldiklerinde; davranış ve entellektüel problemleri, horlamayan çocuklara göre 3 kez artmış sıklıkta olur. Zaman zaman ortaya çıkan ve geçici olarak rahatsızlık veren horlamalarla, sürekli horlayan ve solunum sıkıntısı çeken çocukları mutlaka ayırt etmek gereklidir. Çocuklarda uyku apnesi sık görülen, yeterince tanınamayan, bu sebeple teşhisi eksik, geç kalabilen ve tedavi edilmediği takdirde ileri derecede ağır hastalıklara neden olabilen bir durumdur. Uyku apneli çocuklarda geceleri sürekli ve yüksek sesle horlama, soluk almada kesilme, durma, garip sesler çıkarma, yatakta dönüp durma, başını yukarı pozisyonlarda boyun uzatılarak alınan yatış pozisyonları, aşırı terleme ve yatak ıslatma olabilir. Gündüz hiperaktivite, davranış bozuklukları, sinirlilik, uyumsuzluk, okul başarısında düşme, zor uykudan uyanma, özellikle sabahları olan baş ağrısı, burun tıkanıklığı, genizden konuşma gibi arazlar gözlemlenebilir. Bazı çocuklarda uykululuk hali de olabilir. Yüksek tansiyon, aşırı kilo alma veya normal yemeye rağmen kilo alamama önemli bulgularındandır. Sabahları kalktıklarında baş ağrıları ve konfüzyon vardır. Geceleri nefes almak için çabalama ve boğulma hissi vardır. Aşırı terleme olabilir. Özellikle geceleri çok fazla korkulu rüya görme veya uyurgezerlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Çok genç çocuklar ve bebeklerde ise göğüs kafesinin ileri derecede içeriye çekildiği görülmektedir.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
* Aileler nelere dikkat etmeli?
Pek çok anne baba, çocuklarını horlaması sebebi ile doktora getirirler. Buna rağmen ciddi obstrüktif uyku apnesi, horlama olmadan da oluşabilir. Sadece horlayan çocukların, ancak küçük bir kısmında obstrüktif uyku apnesi vardır. Tek başına horlama, ciddi problem olduğunu göstermez ve uyku apnesi için de tanısal değere sahip değildir. Çocukların nasıl ve ne şiddette horladıkları ile uyku apnesinin varlığı veya yokluğu arasında ilişki yoktur. Erken dönemde teşhis ve tedavi ile problem çözümlenebilir.

* Çocuk nasıl muayene edilir?
Normalde çocuklar uyanıkken muayene edilirler. Çocukta geniz eti büyümesinin verdiği bir yüz ifadesi ve ağızdan soluma gözlemlenebilir. Çocuklarda aşırı şişmanlık veya büyüme-gelişme geriliği tespit edilmelidir. Bademciklerin büyüklükleri ve pozisyonları, yumuşak damağın uzunluğu mutlaka tespit edilmelidir. Sert damağın genişliği ve yüksekliği, dilin büyüklüğü ve pozisyonu mutlaka gözlemlenmelidir. Çene büyüklüğü ve pozisyonu da tespit edilmelidir. Hastaların kalp muayenelerinin de yapılmasında fayda vardır. İleri vakalarda hipertansiyonun yol açtığı, kalp seslerinde değişimler tespit edilebilir. Çoğu çocukta OUA; bademcik ve geniz eti büyümesi nedeniyle ortaya çıkar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Horlayan Çocuk Dil Ve Zekâ Testlerinde Başarısız Oluyor
 Horlama Sesi Yükseldikçe Ameliyatın Büyüklüğü De Artar
 Stres Bir Gün Uyurken İp Üstünde Yürümenize Yol Açabilir
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
 İki Aydan Fazla Süren Uyku Sorunu Artık Bir Hastalıktır
 Eşi Vajinismus İse Erkek İktidarsız Oluyor
 Beyin Piliyle Hareket Ediyorlar
 Vajinismusa Botox'lu Çözüm
 Sorununuzu Seks Terapisiyle Çözün
 Annelik Vajinismusu Sonlandırmıyor
 Vajinismusta Tek Tedavi Yolu Terapi
 Üniversite Üç Hafta Sonunda Vajinismusu Tamamen Siliyor!
 Tek Seansta 3 Bin Euro'ya Vajinismus Tedavisi!
 Grip Virüsü Bir Odada 3 Gün Bekleyebilir
M.Ali Erbil: Ben 15 milyonluk adamım
M.Ali Erbil: Ben 15 milyonluk adamım
Hababam Sınıfı Üç Buçuk'un önceki akşam yapılan gala gösteriminde...
Bezmen'den yeni bir kitap daha
Bezmen'den yeni bir kitap daha
İlk kez 1991 yılında 'Kurt Seyt&Shura' adlı bir roman çıkaran Nermin...
Şaşaalı yaşam sona erdi 'ekonomik dönem' başladı
Şaşaalı yaşam sona erdi 'ekonomik dönem' başladı
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal'ın şaşaalı...
Okan'ın sevgilisi muhafazakâr çıktı
Okan'ın sevgilisi muhafazakâr çıktı
Geçtiğimiz aylarda Ferhan Şensoy ile birlikte 'komünist' olduğunu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.