kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'de en çok golden retriever var
Türkiye'de en çok golden retriever var

Türkiye'de ilk defa kurulan Köpek Bilimleri Derneği'ne göre 35 bin safkan köpek var. Dernek hayvanlara secere verecek, cinslerin belirlenmesine önayak olacak.

Yedi ay önce kurulan Kinoloji (Köpek Bilimleri) Derneği, Türkiye'deki safkan köpeklerin seceresini çıkarıyor. Derneğin bugüne kadar yaptığı çalışmada 11 bin safkan, 69 ırk köpek olduğu tespit edildi. Kinoloji Derneği'nin bugüne kadar kaydettiği safkan köpeklerde başı Bin 500 sayısıyla golden retriever ırkı köpekler çekiyor. Golden Retreiver'i ikinci sırada Alman Çoban Köpeği, üçüncü sırada ise Rotweiller ırkı köpekler izliyor. Ancak Türk köpeği olmasına rağmen Kangal ırkı köpeğin henüz kaydı yok. Bu nedenle safkan köpeği olduğunu düşünen köpek sahiplerine çağrıda bulunan dernek yetkilileri, 2006 Mart ayına kadar safkan köpekleri ücretsiz olarak kayıt altına alacaklarını duyuruyor. Dernek yetkilileri, Türkiye'de 35 bin safkan köpek olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca Türkiye'deki tüm safkan köpeklerin kayıt altına alınması halinde de Kangal ırkı köpeklerin birinci sırada yer alacağını söylüyor. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek kurulan Kinoloji (Köpek Bilimleri) Derneği, yurt dışında olduğu gibi köpeğinize uluslararası secere belgesi veriyor. Derneğin köpeklere verdiği secere bir anlamda köpeğin kimliği oluyor. Secere de köpeğin adı, anne, babasının ismi, sahibinin adı, cinsi, adresi yer alıyor. Bu sistemle köpeklerin safkan oldukları tescilleniyor ve eşleşme döneminde safkan bir eş kolaylıkla bulunuyor.

11 BİN KÖPEK KAYDEDİLDİ
Bugüne kadar yaklaşık 11 bin safkan köpeği kaydettiklerini ve secerelendirdiklerinin altını çizen Kinoloji Derneği Başkanı Ahmet Gaffar Savguç, "Safkan köpek ırklarını kayıt altına alma ve secerelendirme işlemi Mart 2006'ya kadar yetkilendirdikleri veterinerler aracılığıyla tamamlanacağını" söylüyor. "Tarım Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaptıklarını" belirten Savguç, "Derneği kurarken özellikle safkan ve ırk köpeklerinin birarada toplanmasını istedik. Çünkü herkes 'safkan köpeğim var' demesine rağmen bunu hiçbir şekilde belgelendiremediklerini" vurguluyor. "İlk olarak geçici secere belgesi verdiklerini" kaydeden Savguç, Veterinerlerin köpeğin safkan olup olmadığını söyleme yetkisi yok. Asıl belgeyi ise Kinoloji Federasyonu verdiğini" belirtiyor. Hakemler, köpeğin kalçasından kuyruk uzunluğuna, dişlerinden yumurtalıklarına kadar inceleyerek ırkının saf olup olmadığına karar veriyor. Şu an Türkiye'de hakem olmadığı için kaydedilen köpekleri yurt dışından gelen hakemler onaylıyor. "Köpeklerin safkan olup olmadıklarını belirlemek için hakemlerin yanı sıra DNA testlerinin de yapıldığına" dikkat çeken Solakoğlu, "Şu an Türkiye'de bu testi yapacak laboratuvar henüz yok ama bunu için de çalışmalar yapıyoruz" diyor.

AMAÇ SOKAK KÖPEKLERİ
Secerelendirme sisteminin 1800'lü yıllarda İtalya'da başladığını söyleyen Savguç, şöyle devam ediyor: "Amaç sokak köpeklerinin ortadan kalkması. Sokak köpekleri daha kolay belirlenecek ve kısırlaştırılacak. Böylece soylarının devamı gelmeyecek ve sokaklarda köpek kalmayacak. Biz datayı tutuyoruz. Bu köpeklerin kayıt altına alınmasını sağlıyor. Örneğin köpeğinizi safkan ve köpeğinizi safkan bir köpekle çiftleştirmek istiyorsunuz. Köpeğinizi derneğimize kayıtlı ve secere belgeniz de varsa size en uygun köpeği buluyoruz."

Pınar ŞENGÜL HABER MERKEZİ Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir yıl böyle geçti
 Gazeteci yazarların gözünden geçtiğimiz yılın analizi
 Bu yıl neleri sevdim?
 Aklı fikri yönetmenlikte
 Kapatma sanatı
 Kozmetikte yeni trend çok işlevli yağlar
 Gençleşmek için serumlardan yararlanın
 Peki ya ertesi gün?
 Safkan ırklar konusunda eğitim veriliyor
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Mutlu yıllar
 Cindy'nin protestosu sahnede
 118 kadın içindeki tek erkek
 Kuş meraklıları bayılacak
 Bir Noel'in düşündürdükleri
 Fatih Ürek olmak isteyenler var ama kimse Bülent Ersoy...
 177 bin dolarlık arşiv hangarda bekliyor
 Harvard'a giden yol yardımseverlikten geçiyor
 Tavlada dünyanın bileğini büktü
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kedi şizofreni yapar mı?
Bence yapmaz. Ama doktor...
ALİ POYRAZOĞLU
24 saatlik melekler...
Bu akşam vur patlasın çal...
Nerede o eski yılbaşı baloları
Vefa Zat servis sektörünün en kıdemlilerinden. Yiyecek içecek, bar ve servis...
Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
"Çilingir Sofrasında Dem Muhabbetleri", "Çilingir Sofrasında Rakı" ve "Çilingir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.