kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dev projede Türk imzası

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Filistin halkının ekonomik olarak da kendi ayakları üzerinde durması ve kendi sosyal problemlerini çözebilmesinin çok önemli olduğunu bildirdi.

Bakan Gül, Filistin Ulusal Yönetimi Başbakanlık Binası'nda, Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Nasır El Kıdva ile bir araya geldi. Burada Erez sanayi bölgesi projesi için Türkiye ile Filistin arasında mutabakat zaptına imza atan Gül, törenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ziyaretinin amacının, Filistin serbest sanayi bölgesinin
faaliyete geçirilmesiyle ilgili imzaları atmak ve resmi işleri tamamlamak olduğunu belirtti.

Gül, ''Biraz önce, sizin de huzurunuzda bu protokolleri imzaladık. Yarın da İsrail tarafında imzalayacağız ve en kısa sürede Filistin serbest sanayi bölgesinin inşaatına başlayacağız'' dedi.

Siyasi süreç devam ederken, ekonomik ve sosyal içerikli meselelerin de bulunduğunun altını çizen Gül, şöyle konuştu: ''Türkiye, kuvvetli bir şekilde, başından beri Filistin'in en yakın dostu olmuştur. Filistinlilerin haklı davalarında daima yanlarında olmuştur.

Siyasi konularda Filistin'in kendi toprakları üzerinde kendi devletini kurmaya verilen destek devam ederken, ekonomik olarak da Filistin halkının kendi ayakları üzerinde durması ve kendi sosyal problemlerini çözebilmesi çok önemlidir.

Bugün Sayın Bakan (El Kıdva) ile beraber imzaladığımız bu protokol aslında buna yöneliktir. İnanıyorum ki kısa sürede bunun adımları fiilen de atılacaktır ve Gazze bölgesinde binlerce insana iş imkanı yaratan ve milyonlarca dolarlık ihracat yapabilen büyük bir endüstri bölgesi ortaya çıkacaktır.''

Bu konunun, Ankara Forumu diye adlandırılan, Filistin, İsrail ve Türkiye odalar ve borsalar birliğinin teşebbüsüyle bir araya gelen işadamlarının ortaya çıkardığı somut bir proje olduğunu kaydeden Gül, herkes, barış sürecinin en iyi şekilde neticelenmesi ve siyasi sorunların çözümüyle uğraşırken, bu konulara yeterince önem verilmediğine, Filistin halkının ekonomik ve sosyal durumuyla ilgili gerçeklerin yeterince göz önüne alınmadığını ifade etti.

Gül, ''İşte bu proje uluslararası planda atılan ilk somut projedir. İnanıyorum ki bunu takip edenler olacaktır ve bu şekilde Gazze'deki Filistinlilere yeni iş imkanları, yeni gelir kaynakları çıkacaktır. Bir taraftan da Filistin ekonomisinin güçlenmesi ve kuvvetli hale gelmesi temin edilecektir'' dedi.

Gül, sanayi bölgesine sadece Türkiye, İsrail ve Filistin'den değil dünyanın dört bir köşesinden, Avrupa'dan, ABD'den, Japonya'dan, Arap dünyasının diğer kesimlerinden yatırımcıların davet edileceğini belirtti.

Filistin ve İsrail yönetimlerinin projenin bu noktaya gelmesindeki desteklerine dikkat çeken Gül, ''Ama bu işi ısrarla takip eden bir kesim daha var ki o da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve sayın başkanıdır, o bakımdan onları da tebrik etmek istiyorum'' diye konuştu.

Gül, bu hayırlı adımı atmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ilgili tüm yetkililere teşekkür etti. Dışişleri Bakanı Gül, bir soru üzerine, El Kıdva ile görüşmesinde siyasi konuları da gözden geçirdiklerini söyledi. Barış sürecinin devam etmesinin, sadece Gazze'den çekilmek demek olmadığını belirten Gül, bu süreçte yapılması gerekenleri konuştuklarını ifade etti. Gül, şöyle konuştu:

''Ayrıca tabii ki bu süreci baltalamak isteyenler çok olacak, provokasyonlar olacak, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk. Türkiye olarak biz Filistinlerin kendi topraklarında, yaşayabilir, bağımsız devletlerini kurmalarını başından beri destekliyoruz.

Bu konudaki desteğimiz gayet açıktır. Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkileri bu problemlerin çözümünde fayda temin etmektedir. Bunları da konuştuk. Yarın İsrail tarafına da ziyaretler yapacağım. Bir taraftan bu protokolün diğer ayağını imzalarken, siyasi konuları da ele alacağım. Biz barış sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için üstümüze düşenleri yapmaya devam edeceğiz.''

Erez sanayi bölgesinin yeniden canlandırılması projesi, Türk, Filistin ve İsrail iş dünyası kuruluşlarıyla TOBB, Filistin ticaret sanayi ve tarım odaları birliği ve İsrail imalatçılar birliği tarafından oluşturulan Ankara Forumu'nun 8 Haziran 2005 tarihinde Kudüs'te yapılan 2'inci toplantısında oluşturulmuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Rusya ve Ukrayna doğalgazda anlaştı
 Borsa rekor kırdı
 ADSL protestosu
 Tesco Kipa'dan 100 milyon sterlinlik yatırım
 Çiftçilerin prim kuyruğu
 Bakan Güler'den acı itiraf
 Dördüncü yılda da hedef tuttu
 Petrol fiyatı artmazsa 2006 sorun olmaz
 Yabancı tatilden döndü, 40 bin kırıldı
 Başbakan talimat verdi, kurumlar vergisine 'Hyundai' ayarı...
 'Galataport için bazı konularda değişiklik yetkisi almak...
 "Putin'le aramız iyi sorun olmaz"
 DaimlerChrysler'i İstanbul doğumlu başkan kurtaracak
 Prim borçlarına 60 ay vade
 Petrol yine 60 doları aştı
 'Oger Telecom için lehte düzenleme yok'
 FT 500'de GE yine lider oldu
 TMSF, Rus Gelin'i sattı
 Maaşlar 6 Ocak'ta ödenecek
 Kamuda emeklilik rezaleti
 Ülker: 2005 cirosu 4.5 milyar dolar olur
ŞELALE KADAK
Emeklilik hediyesi için dört yıl bekledi!
Asım Kocabıyık...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dış dopingle tasarruf sahipleri 2005'te altın bir yıl...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Türkiye by pass ülkesi olmamalı
Rusya ile Ukrayna...
'Altın kalpli' ama o kabul etmiyor
Pervez Müşerref'i ağlatan mektubu yazanın Mustafa adlı ilkokul...
Derinliklerdeki tarih koruma altına giriyor
Türkiye'nin ilk sualtı milli parkı Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası...
Tek kurşun atmadan gaza basıp kurtuldular
Tek kurşun atmadan gaza basıp kurtuldular
1- Çapraz ateş olmadı, sadece soldan ateş açıldı. Kurşunları...
Adalete hiçbir zaman güvenmedim
Adalete hiçbir zaman güvenmedim
Kayıp Kalaşnikof davasında yargılanan Savcı Mustafa Turhan, "Mesleğin...
IMKB
E: 41.362 D:% 1,71
DOLAR
S: 1,338 D:% -0,779
EURO
S: 1,614 D:% 0,217
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu