kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Devletin uçkur ölçütü var mı?

Biriyle imam nikahlı beraberlik yaşayan memurenin sürgün edilmesi tam da dizi olacak haber! Aşk, kıskançlık, siyaset, ihbar, entrika, ayrılık; hepsi bir arada!
Olayı çarpıcı hale getiren en önemli unsur, 'yüce' makamların müdahil bulunmaları! Cumhurbaşkanlığı, TBMM'de çalışan bir memurenin uçkur vakasına müdahale ederek devreye girince Meclis başkanlığı da gereğini yapmış; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sürmüş! Devlet'in bazı mevkilerinde imam nikahlı memure bulunabilir ama bazılarında bulunamaz' der gibi
Yalnız, aynı işlemi, yanında çalıştığı bakanla birlikteliği olan memure için uygulayabilirler mi; vicdanlarına sorsunlar!
Ayrıca memuremiz düz zina yapsaydı da imam nikahı kıydırmasaydı yüksek tepeleri işgal eden zevat pek müsterih mi olacaklardı? Devlet memuru çalsın, çırpsın, hatta bölücü örgüte çalışsın, uçkurunu dilediği gibi çözsün ama zinhar İslami bir belirti sergilemesin!
Zavallı memure! Sana bir bakan düşmedi mi? Hiç değilse bir milletvekili? Yazık! Bunu başarabilseydin koskoca bir bakanlığın en etkin ismi haline geliverir, dilediğini yükseltir, dilediğini gözden düşürür, icraatın eteğinde iktidar hazzını yaşardın. Oysa sen, emrindeki görevlilerden imam nikahlı ikinci eş edinen bakanları bildiğin için rahattın. Onlara hoş görülen bir ilişki türü senin gibi sade bir memure için niye sorun olsundu?
Lakin burası; herkesin kendinden zayıf olana, onun da daha zayıf olana yüklendiği yer. Dişleri sökülmüş devletin damaklığı seni ısırmayacaktı da kimin canını yakacaktı?


Dindar geçinen bir kısım devletlu, servetlu ve şehvetlu insanların çok eşlilik anahtarı saydıkları imam nikahı halis bir İslami çözüm mü?
Hanefi hukukunda 'nikahın şartlarının icap ve kabulden ibaret olduğu' görüşünü benimseyen otoritelere göre bu sorunun cevabı evettir. Erkek 'benimle evlenir misin' der, kadın da 'evlenirim' diyerek kabul ederse nikah tamamdır. Şahitlerin bulunması ve nikahı kıyacak imamın varlığı ayrıntıdır; yoklukları ile akit gayr-i meşru olmaz.
Bu teorik yaklaşım yüzünden İmam Şafii'nin 'O zaman bu Hanefiler ne diye ve nasıl zina yapabilirler ki' dediği rivayet edilir.
Ne var ki, Hanefilikte gerekten de teorik olarak; neredeyse günümüzdeki 'evlenmeden birlikte yaşama'ya 'nikahlı beraberlik' hukuku kazandıracak bir kolaylık bulunmasına rağmen uygulama farklıdır. Hanefi toplumlarda eşlerin beraberliğini nikahla tescil etme meselesi hayatidir. Yalnız iki kişi arasındaki bir akdin tanığı olmayacağı ve arkasında yaptırım gücü bulunmayacağı için taraflardan birinin öbürüne zulmetmesini kim önleyecektir? Bu yüzden o devirde imam nikahı, yargının denetiminde çiftlerin hukukunun gözetildiği resmi bir işlemdi. Peki ya şimdi vicdanını tatmin için iki tanık, bir hoca bulan kişinin imam nikahı hangi güce emanettir? Böyle bir nikahla evlenen özelliklekadınların hangi hakkı, kimin teminatı altındadır?
Onun için 'günümüzde gerçek dini nikah, resmi nikahtır' deyip duruyorum. Zira dinin bu beraberlikler için öncelikli hedefi bireylerin hukukunu gözetmek, haksızlıkları önlemektir, zamparalığı kolaylaştırmak değil!
Cahilce Şeriat düşmanlığı yapanlara ve korsan fıkıh sayesinde aklınca 'Şeriat'a uygun' zamparalık kılıfı edinen Müslümanlara Konya Şer'iyye sicillerinden 400 yıllık öncesinin kökten ilerici bir uygulamasını hatırlatayım:
Kadıya başvuran hanım der ki:
- Büyüyünce evlenmek üzere beni çocuk yaşta nikahladılar. Fakat şimdi erginlik çağına girdim ve o kişiyle evlenmek istemiyorum.
Kadı bir kalemde o nikahı iptal eder!
Çağdaş Türkiye'de körpe düşkünü sapıkları geçtim, imam nikahı ile kart zamparalara peşkeş çekilen çocukları kim koruyabilmektedir?
Devlet isen, mükemmel olmayan yasalarla dahi azami adalet gözetebilirsin. Yok, devlet işini evcilik oyunu çapında algılıyor ve uyguluyorsan, en mükemmel yasalarla dahi zulme seyirci kalırsın!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Akıllı Petro'nun bombası   / 02-01-2006
 TSK'ya sövme özgürlüğü   / 30-12-2005
 Futbol ve adalet   / 29-12-2005
 2006'da seçim var mı?   / 27-12-2005
 Küresel minibüsçü kuralları   / 26-12-2005
 Bölücü mafya tekeli   / 23-12-2005
 Barajın düşürülmesi   / 22-12-2005
 Çuval çuval derin tercüman   / 20-12-2005
 Pamuktan panikler   / 19-12-2005
 YÖK'e bir zafer daha mı?   / 16-12-2005
YILMAZ ÖZDİL
Gaz'ık...
Dünyanın en uzun borusu Türkiye'ye döşenmişti,...
ÖMER LÜTFİ METE
Devletin uçkur ölçütü var mı?
Biriyle imam...
UMUR TALU
Bir günah çıkarma vesilesi olarak maganda...
FATİH ALTAYLI
Doğalgaz gebeliği
Türkiye'nin "doğalgaz...
ERDAL ŞAFAK
En sabıkalı hat
Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz iki boru...
Hepimiz Alamancıyız!
Ege'de sorun olabilir, ailelere "yabancı damatlar" istenmeyebilir...
Irak'ta Türk Büyükelçi'ye saldırı
Seçim sonrası şiddet olaylarının arttığı Irak'ta Türkiye'nin...
Paralı başkan sevilmez
Paralı başkan sevilmez
G.Saray yönetimine maddi destek sağlayan Ünal Aysal, "Beni para...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu