kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eşi vajinismus ise erkek iktidarsız oluyor
Vajinismus bir haftada bile geçebilir

Eşi vajinismus ise erkek iktidarsız oluyor

Vajinismus olan eşiyle cinsel ilişkiye girmeye hazırlanan erkek, genellikle başarılı olup olamayacağı kaygısını taşıyor. Bu tedirginlik ve başarısız olacağı korkusunun heyecanıyla erkekte sertleşme olmuyor. Kadının vajinismusu tedavi edilip iyileştirilse de, bazen erkekteki sertleşme sorunu devam edebiliyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, eşleri vajinismus sorunu yaşayan erkeklerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili soruları yanıtladı.

Eşi vajinismus olan erkeklerde bu durumdan etkilenerek bir sertleşme sorunu ortaya çıkabilir mi?
Kesinlikle, eşinin bu durumuyla karşı karşıya gelen erkekte de bir süre sonra psikolojik etkiyle sertleşme sorunu veya cinsellikten uzak durma eğilimi başlar ve hem kadının hem de erkeğin tedavi edilmesi gereken bir sürece neden olur. Özellikle hastalarımızda gözlemlediğimiz şöyle bir süreç oluyor: Kadından kaynaklanan bir sorunla ilişki olmadığı sırada erkeğin hiçbir problemi yok. Ne zaman ki kadın tedavi oluyor ve ilişkiye hazır hale geliyor, o zaman erkekte sorun başlıyor. Erkekte genellikle başarılı olup olamayacağı kaygısı başlıyor. O güne kadar hiçbir sertleşme sorunu olmayan erkeklerde dahi, bu tedirginlik ve başarısızlık korkusu (performans anksiyetesi) yaşanıyor, bu heyecanla birlikte sertleşme de sağlayamıyor. Erkek artık kadın iyileştiğine göre kendini ispatlamak zorunda hissediyor ve bu yoğun stres altında başarısızlıklar da yaşanabilir. Bu durum devamında bir cinsel stres haline gelebilir. Tam da bu noktada tedavi görmüş eşinin veya çevrenin olumsuz etkisi, beklentilerin karşılanmadığı hissiyle özgüvenini de yitirmesine sebep olur ve kısır döngüye girerek, aylar boyu sertleşme sağlayamıyor.

İKİ TARAFTA DA TEDİRGİNLİK
Çiftler ilişkiye giremiyorsa ne zaman doktora başvurmalı?
Sıklıkla görülen bir durum; çiftlerin bazen bu olumsuzluğu kabullenip hiç doktora başvurmamasıdır. İlk girişimdeki başarısızlıktan sonra her çift, genellikle sorunun geçici olduğunu ve çözüleceğini düşünür. Daha sonraki girişimlerde de ilişki gerçekleşmeyince kadında sıkıntı, gerginlik ve kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılmaya başlar. Bu nedenle uzmanların önerisi; en azından 1 hafta kadar bekleyip, sorunu kendi başlarına çözemezlerse profesyonel yardım almalarıdır.

Vajinismus tedavisi için önerinizleriniz nelerdir?
Kadınlarda görülen korkuyu iki tipte görüyoruz. O güne kadar hiç ilişkide bulunmamış genç kız, ilk ilişkide canının acıyacağı ve bir kanama olacağı korkusuyla gerdeğe girer. Bu kaygı ve korku nedeniyle de kendisini kasmaya ve ilişkiye izin vermemeye başlar. Burada önemli nokta bilginin olmaması. Yani öncelikle bilgi eksikliğini tamamlamak lazım, sonra diğer faktörleri incelemek gerekir. Diğer bir tip hasta ise cinsellikle ilgili bilgisi var, ama keyif almıyor. Yani ilişkiye girmelerine rağmen acı var. Bu durumda 'hormonal ve anatomik nedenler var mı' diye bakılması da uygun olur. Yani kadının erektil dokusunda bir hassasiyet ve ilişkiyi önleyecek bir lokal sebep var mı? Her iki tipte de androlog, jinekolog ve psikoloğun bir ekip çalışması ile hastaya uygun tedavinin verilmesi taraftarıyız. Hormonal ve organik sebepleri ortadan kaldırınca, başarılı bir terapi süreciyle artık mutlak tedavi mümkün oluyor. Tedavide kadınla erkeğin beraberce ele alınması da çok önemlidir. Erkeğin cinselliğe bakış açısı, anatomik bilgisi nedir? Kadını negatif etkiyen faktörler midir? Bunlarında tedavide büyük rolü vardır.

POZİTİF YAKLAŞIM GEREKLİ
Terapi ile vajinismus tedavisine inanıyor musunuz?
Terapi kesinlikle kadın cinselliğinin tedavisinde çok önemli bir faktör. Bunun önemi, cinsel ilişkiye pozitif bir yaklaşım sağlaması, bilgi eksikliğinde yardımcı olurken diğer taraftan uyarılmaya yönelik davranışsal tedavi ile uyarılmayı öğretmesi. Hasta her ödevden keyif alarak, ilişkiye hazır oluyor yavaş yavaş. Yani kendi vücuduna dokunmak veya aynada kendine bakmak dahi istemezken, vücudunu tanımaya başlıyor, uyarılardan keyif almayı öğreniyor ve böylece ilişkiye girme imkanı buluyor. İkna edilmeden, bilme ve keyif alma gerçekleşmeden oluşan bir ilişki uzun vadede yine aynı sorunları büyüyerek ortaya getirir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
 İki Aydan Fazla Süren Uyku Sorunu Artık Bir Hastalıktır
 Eşi Vajinismus İse Erkek İktidarsız Oluyor
 Beyin Piliyle Hareket Ediyorlar
 Vajinismusa Botox'lu Çözüm
 Sorununuzu Seks Terapisiyle Çözün
 Annelik Vajinismusu Sonlandırmıyor
 Vajinismusta Tek Tedavi Yolu Terapi
 Üniversite Üç Hafta Sonunda Vajinismusu Tamamen Siliyor!
 Tek Seansta 3 Bin Euro'ya Vajinismus Tedavisi!
 Grip Virüsü Bir Odada 3 Gün Bekleyebilir
 Ağzı Kokan Da Dişi Ağrıyan Da Okumalı
 Minik Çocuğunuzun Gribini İlaçla Tedavi Edemezsiniz
 Uykuyla Yaşlanmayı Durdurun
Baldızın yıldızı dışarıda parladı
Baldızın yıldızı dışarıda parladı
Berna Öztürk, önümüzdeki yaz Münih'te yapılacak Dünya Kupası'nda...
Ruslar, Türk pop müziğine doyacak
Ruslar, Türk pop müziğine doyacak
Korsan Türk pop müziği albümlerinin Rusya'da satış rekorları kırması...
Muradına eriyor!
Muradına eriyor!
Bir dönem İstanbul gecelerinde fırtına gibi esen, güzelliğiyle...
Yeni evlilerin ilk fotoğrafı
Yeni evlilerin ilk fotoğrafı
Bir dönemin unutulmaz mankenleri arasında yer alan Deniz Genç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.