kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir yıl böyle geçti
2005'te iz bırakanlar

Sevinçleri, kayıpları, doğal afetleri, spor aktiviteleri, siyasi dalgalanmaları, skandalları ve terör olaylarıyla bir yıl daha bitiyor. İşte Türkiye ve dünyada yaşanan, tarihe geçen en önemli olaylar

Londra kana bulandı
İngiltere 7 Temmuz'da terör saldırılarıyla sarsıldı. 56 kişi öldü.
Merhaba Avrupa
3 Ekim'de Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakereleri başladı.
F1 İstanbul'daydı
İstanbul'da ilk kez düzenlenen Formula 1 yarışları nefes kesti.
Rektör davası
Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın yargılandığı dava çok konuşuldu. Rektör 29 Aralık'ta tahliye edildi.
Yılın skandalı
Manken Gamze Özçelik'e tecavüz ettiği gerekçesiyle eski sevgili Gökhan Demirkol tutuklandı.
Depremin ardından
8 Ekim'de Pakistan'ı vuran depremde binlerce kişi öldü.
Picasso geldi
Sakıp Sabancı Müzesi'nde açılan Picasso sergisi büyük ilgi gördü.
Papa'dan son bakış
Nisan ayında Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 2. Jean Paul yaşama veda etti.



Bir yıl böyle geçti

2005 üzüntüleri sevinçleri, kayıpları doğal afetleri ve başarılarıyla geride kaldı. Dünyayı ve Türkiye'yi etkileyen olayları bir araya getirdik.

01.01.2005 Yüksek enflasyon nedeniyle neredeyse herkesin milyarder olduğu Türkiye'de 1 Ocak itibariyle "kuruşlu" günler yeniden başladı. Artık trilyon ve katrilyonların değil, kuruş ve YTL'nin devri...

14.02.2005 İç savaş sonrası Lübnan ekonomisini düze çıkaran eski başbakan Refik Hariri, Beyrut'ta bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu öldü. Saldırıda aralarında korumaların da bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetti, 100 kişi yaralandı.

02.04.2005 Katolik dünyasının ruhani lideri, 84 yaşındaki Papa 2'nci Jean Paul yaşama veda etti.

06.04.2005 Monaco Prensi Rainier, 81 yaşında öldü. Ülkesini tam 56 yıl boyunca yöneten Rainier, Avrupa'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanına sahipti.

07.04.2005 Bir süredir kanser tedavisi gören ünlü müzik adamı Melih Kibar, 54 yaşında hayata veda etti. Hababam Sınıfı filmlerinin müziği, Eurovision'un sinyal müziği "Çoban Yıldızı" da dahil olmak üzere pek çok hit şarkıya imza atan Kibar, 1983 yılında hayatını kaybeden ünlü söz yazarı Çiğdem Talu ile birlikte 300 dolayında şarkı yapmıştı.

09.04.2005 Camilla Parker Bowless ile tam 35 yıllık bir aşkı paylaşan İngiltere Veliaht Prensi Charles muradına erdi. Fırtınalı aşk hikayelerinin ardından, 21 yaşında gönlünü kaptırdığı Parker ile nikah defterine imzayı attı. Tarihi düğüne Londra'nın yakınlarındaki Windsor kasabası ev sahipliği yaptı.

10.04.2005 Türk futbol kamuoyu, Akçaabat sebat-Kayserispor maçı öncesi Karadeniz ekibinin oyuncularına gelen 'şike' teklifiyle sarsıldı... İkinci yarı başladığından beri, yani 4 aydır tek kuruş para almayan Sebatsporlu futbolcuların bu 'çirkin' teklifi hiç düşünmeden ellerinin tersiyle geri çevirdikleri ortaya çıktı.

15.04.2005 Fransa, Paris'in merkezindeki bir otelde çıkan yangınla sarsıldı. Çıkış nedeni henüz belli olmayan yangında 10'u çocuk yirmi kişi hayatını kaybetti. Çoğu Afrikalı göçmen olmak üzere yabancılarla, sığınmacıların kaldığı altı katlı Paris Opera Oteli'nde 11'inin durumu ağır olmak üzere 50 kişi yaralandı.

17.04.2005 M. Ali Talat, Denktaş'tan sonra KKTC'nin ikinci Cumhurbaşkanı oldu.

19.04.2005 Alman Kardinal Joseph Ratzinger, 1.1 milyar Katolik'in yeni ruhani lideri oldu. Papa'nın adını ve papalık döneminde kullanmak için seçtiği isim ise Joseph Ratzinger, 16'ncı Benedict.

26.04.2005 Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı için Norveçli bayan bakanla finale kalan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, başkanlığa seçildi. Milyarlarca dolarlık fona sahip bu kuruluşun yönetimini dört yıl sürdürecek. (Derviş yeni görevine 1 Ekim'de başladı.)

21.08.2005 Dünyanın en çok izlenen spor organizasyonlarından biri olan Formula 1, İstanbul'da önemli bir iz bırakarak sona erdi. İlk Türkiye Grand Prix'sini McLaren-Mercedes takımının Finli pilotu Kimi Raikkonen kazandı.

21.05.2005 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılan 50'nci Eurovision şarkı yarışmasını Yunanistan kazandı. Türkiye'yi "Rimi Rimi Ley" adlı parçayla temsil eden Gülseren ise 92 oyla 13'üncü oldu. Yunan şarkıcı Helena Paparizou'nun seslendirdiği My Number One isimli parça 230 puanla birinci seçildi.

22.05.2005 Fenerbahçe ligde bitime bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Sarılacivertliler, kupada farklı yenildiği G.Saray'dan rövanşı "Sambacı Nobre" nin 65'inci dakikada attığı golle aldı.

24.05.2005 Türkiye iki doping haberiyle sarsıldı... Halterde Halil Mutlu ve atletizmde Tezeta Dengersa'ya yapılan testlerin numunelerinde doping maddesine rastlandı.

25.05.2005 Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'da oynandı. Kupayı Milan'ı penaltılarla deviren Liverpool aldı.

13.06.2005 Popun kralı Michael Jackson'ın çocuklara taciz iddiası ile yargılandığı dava sonuçlandı. Jackson suçsuz bulundu. Donuk bir ifadeyle kararı dinleyen Jackson mahkeme çıkışında hayranlarına öpücükler yağdırdı.

25.06.2005 Karadeniz müziğinin sevilen sesi Kazım Koyuncu, kanser tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

07.07.2005 İngiltere, b a ş k e n t Londra'yı vuran terör saldırısıyla sarsıldı. Üç metro istasyonunda patlayan bombalar ve bir çift katlı otobüse yönelik intihar saldırısı, başkenti kana buladı. İçlerinde bir Türk'ün de bulunduğu 56 kişi hayatını kaybetti.

11.07.2005 NTV Spor Yayınları Koordinatörü, SABAH Gazetesi yazarı Kenan Onuk kansere yenik düştü.

12.07.2005 MONACO Prensi Albert, babasının ölümünden sonra dün resmen tahta geçti. 81 yaşındaki Prens Rainer'in 6 Nisan'da hayatını kaybetmesinin ardından ülkede 3 ay resmi yas ilan edilmişti.

16.07.2005 Aydın'ın Kuşadası ilçesinde turistlerin de bulunduğu bir minibüste meydana gelen patlamada 5 kişi öldü. Patlamada 13 kişi de yaralandı.

22.07.2005 Mısır'ın başkenti Kahire'ye bağlı Şarm el Şeyh'te üç ayrı yerde peş peşe bombalar patladı. En az 25 kişinin öldüğü patlamalarda 100'ü aşkın kişinin de yaralandığı açıklandı.

08.10.2005 Dünya Sağlık Örgütü'nün milyonlarca kişinin ölmesine yol açabilir uyarısı yaptığı kuş gribi Türkiye'de Manyas'ta görüldü. 2 bin hindinin öldüğü belirlendi. Bölge karantina altına alındı. Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'deki kuş gribi vakalarında görülen virüs tipinin insanlar için ölümcül tehlike taşıyan H5N1 olduğunu açıkladı.

08.10.2005 Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın kuzeyinde olan 7.6 şiddetindeki deprem, Hindistan ve Afganistan'da da hissedildi. 35 bin kişi hayatını kaybetti.

28.07.2005 UĞUR Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok suikastlarının da aralarında olduğu çok sayıda eylemi kapsayan ve 14 Ağustos 2000 tarihinde başlayan 'Umut Davası' sonuçlandı. Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında sanıklardan Ferhan Özmen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay daha önce Ankara DGM'nin 3 idam kararından ikisini ağırlaştırılmış müebbete dönüştürerek onamış, Ferhan Özmen hakkındaki kararı bozmuştu.

30.07.2005 YAZAR Adalet Ağaoğlu'nun "PKK yanlısı politika izliyor" diyerek İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) istifa etmesi tartışmalara neden oldu. Derneğin 98 kurucu üyesinden biri olan Ağaoğlu'nun bu açıklamaları kurucu üyeleri ikiye böldü.

10.08.2005 Terör örgütü El Kaide'nin Türkiye sorumlusu olduğu belirlenen Suriye vatandaşı "Saffet" kod adlı Louia Sakra, nefes kesen bir operasyonla yakalandı. Sakra, MİT, MOSSAD ve CIA'nın Antalya-Diyarbakır- İstanbul hattında ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu "Ekrem Özer" adına düzenlenmiş sahte kimlikle ele geçirildi.

19.08.2005 Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Lemi Bilgin görevden alındı.

09.09.2005 Yapımcı Feraye Tanyolaç ile Kaya Çilingiroğlu arasında ilişkinin ortaya çıkması üzerine Hülya Avşar ile Kaya Çilingiroğlu 8 yıllık evliliklerini resmen bitirdi.

01.10.2005 Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film, Ulaş İnaç'ın yönettiği 'Türev' seçilirken, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü 'Gönül Yarası' adlı filmdeki performansıyla Şener Şen aldı. En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ise Beste Bereket ve Vildan Atasever paylaştı.

01.10.2005 Endonezya'nın turizm cenneti olan Bali Adası'nda, turistlerin yoğun olduğu bölgelere bombalı saldırılar düzenlendi. 32 kişi öldü, 101 kişi yaralandı.

03.10.2005 Nobel Tıp Ödülü'nü, Avustralyalı hekimler Barry J. Marshall ile J. Robin Warren'ın kazandığı açıklandı. İsveç-Stockholm Karolinska Enstitü Nobel Kurulu'nun açıklamasına göre, Marshall (54) ile Warren (68), "gastrit ve ülsere bakterinin yol açtığını belirlemeleriyle" büyük ödüle layık görüldü. Eskiden hayat tarzına, aşırı sinirli olmaya bağlı olduğu zannedilen ülserin antibiyotiklerle kısa tedavi yolunun açılması da, Nobel Kurulu'nun takdirinde baş sırada yer aldı.

03.10.2005 Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakereleri resmen başladı. Hükümetlerarası konferansta ilk sözü alan AB Dönem Başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin kararlılığına ve taahhütlerine inandıklarını belirtti. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Ollie Rehn de, AB'nin Türkiye ile müzakereleri 3 Ekim'de başlatarak verdiği sözü tuttuğunu söyledi. Başbakan R. Tayyip Erdoğan, "Başarı milletindir, hepinize hayırlı olsun" dedi.

11.10.2005 Edebiyat dünyasının bir çınarı daha devrildi. Türk şiirinin büyük ustalarından Attila İlhan İstanbul Kanlıca'daki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. İlhan, şiirden öyküye, romandan senaryoya ve politik analizlere kadar pek çok alanda eser verdi. Bir dönem Türkiye'yi ekran başına bağlayan "Kartallar Yüksek Uçar" adlı televizyon dizisinin senaryosu da Attila İlhan'ın eseriydi. Attila İlhan muhalif kimliğinden dolayı birkaç kez gözaltına alınmış ve yazılarından dolayı hakkında çeşitli davalar açılmıştı.

14.10.2005 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ni 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük yaptığı iddiasıyla 'mevcut delillerin durumu ve delillerin karartılması ihtimaline karşı' tutuklandı. Aşkın hakkında daha önce açılan 6 dosyadan 5'inde görevsizlik kararı verilirken, 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihaleyle ilgili dosyada ise tutuklama

30.08.2005 Amerika tarihinin en şiddetli kasırgalarından biri olan Katrina, ABD'de büyük bir çevre felaketine neden oldu. New Orleans kıyılarını etkisi altına alan kasırga, Mississippi, Louisiana ve Alabama eyaletlerini de yerle bir etti. En büyük can kaybı Mississippi eyaletinde yaşandı. Binden fazla kişi öldü.

26.10.2005 Gazinocular Kralı olarak tanınan Fahrettin Aslan hayatını kaybetti. Zeki Müren'den İbrahim Tatlıses'e, Ajda Pekkan'dan Gönül Yazar'a kadar birçok ünlüye şöhret kapılarını açan 'kral' 73 yıllık yaşamına filmlere konu olabilecek bir hayat sığdırdı.

12.11.2005 Dünya Kupası yolunda İsviçre'ye kötü bir oyunla yenildik (2-0). Fatih Terim yönetiminde İsviçre'ye büyük umutlarla giden millilerimiz hayal kırıklığı yarattı. Soyunma odasına giden Terim'e ve futbolcularımıza ağır küfürler edildi. İsviçreliler'in bu tavırları büyük tepki gördü. 16 Kasım'da Türkiye'de yapılan rövanş maçında ise Dünya Kupası umutlarımız tamamen bitti. İsviçre'yi 4- yendik ama sonuç değişmedi.

15.11.2005 Türkiye Halter Federasyonu'nun süresiz olarak uluslararası yarışmalardan men edilmesiyle ilgili mahkeme, Katar'da yapıldı. Federasyon, aynı kural ihlalinin tekrarlanmayacağını sözünü verince Mayıs 2006'ya kadar müsabakalardan men ve 100 bin dolar para cezası ile kurtuldu.

27.11.2005 Türkiye'ye ilk kez gelen ve 26 Mart'a kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulan Picasso sergisi büyük ilgi gördü.

29.11.2005 Manken Gamze Özçelik'e tecavüz ederek, cep telefonuyla kaydettiği görüntüleri internet sitelerinde yayınladığı ileri sürülen Gökhan Demirkol, tutuklanarak cezaevine konuldu. Ankara Ses Görüntü Data İnceleme Şube Müdürlüğü'nün görüntüler üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, tecavüz görüntülerindeki şahsın Gökhan Demirkol olduğu tespit edildi.

30.11.2005 Fransız doktorlar dünyanın ilk kısmi yüz naklini yaptı. Ülkenin kuzeyindeki Amiens kentinde bulunan bir hastanede hafta sonu yapılan başarılı ameliyatla, yüzü bir köpek tarafından parçalanan 38 yaşındaki kadına burun, dudaklar ve çene nakli yapıldı. Ameliyata katılan doktorlardan Jean-Michel Dubernard, yüz naklinin dünyada ilk olduğunu açıkladı.

13.12.2005 TMSF'nin satışa çıkardığı Telsim'i, canlı yayındaki açık artırmada İngiliz Vodafone şirketi satın aldı. İhalede Kuveytli MTC ile yarışan Vodafone 4 milyar 550 milyon dolarlık teklifle ipi göğüsledi.

14.12.2005 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 sanık, dün Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Savcının tahliye istemine rağmen mahkeme Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. (Aşkın, 29 Aralık'ta tahliye edildi.)

19.12.2005 ABD Başkanı George W. Bush, Irak Savaşı konusunda aldığı bazı kararların "korkunç kayıplara" neden olduğunu söyleyerek ilk kez hatalı olduğunu kabul etti. Irak'ta savaş öncesi aldıkları istihbaratın büyük ölçüde yanlış çıktığını yineleyen Bush, Irak'tan çekilme konusunda takvim vermeyi reddederek, 2 bin 150 ABD askerinin, 30 bin Iraklı sivilin öldüğünü söyledi.

26.12.2005 Yaşar Kemal, Çetin Altan, Fazıl Say ve Adalet Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 169 aydın Orhan Pamuk'un yargılanması sırasında yaşananlar üzerine bir bildiri yayınladı. Bildiride, Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 350'inci maddelerinin düşünce ve ifade özgürlüğünü engellediği iddia edildi. Orhan Pamuk 16 Aralık'ta Türklüğü alenen aşağılamak suçlamasıyla mahkeme karşısına çıkmıştı.

Tamer ÜSTEL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Gazeteci yazarların gözünden geçtiğimiz yılın analizi
 Bu yıl neleri sevdim?
 Aklı fikri yönetmenlikte
 Kapatma sanatı
 Kozmetikte yeni trend çok işlevli yağlar
 Gençleşmek için serumlardan yararlanın
 Peki ya ertesi gün?
 Türkiye'de en çok golden retriever var
 Safkan ırklar konusunda eğitim veriliyor
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Mutlu yıllar
 Cindy'nin protestosu sahnede
 118 kadın içindeki tek erkek
 Kuş meraklıları bayılacak
 Bir Noel'in düşündürdükleri
 Fatih Ürek olmak isteyenler var ama kimse Bülent Ersoy...
 177 bin dolarlık arşiv hangarda bekliyor
 Harvard'a giden yol yardımseverlikten geçiyor
 Tavlada dünyanın bileğini büktü
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kedi şizofreni yapar mı?
Bence yapmaz. Ama doktor...
ALİ POYRAZOĞLU
24 saatlik melekler...
Bu akşam vur patlasın çal...
Nerede o eski yılbaşı baloları
Vefa Zat servis sektörünün en kıdemlilerinden. Yiyecek içecek, bar ve servis...
Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
"Çilingir Sofrasında Dem Muhabbetleri", "Çilingir Sofrasında Rakı" ve "Çilingir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.