kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

En tehlikeli silah

Rusya-Ukrayna krizini, enerjide doğalgaza, doğalgazda da Rusya'ya bağımlılığı tehlikeli boyutlara yaklaşan Türkiye yakından izlemeli. En azından Ukrayna'nın durumuna düşme olasılığına karşı seçenekler üretmeye kafa yorması için. Çünkü Rusya enerjiyi jeostratejik hedeflerinin tek silahı yaptı.

Gaz, eski Yunanca'daki "kaos"tan geliyor. Tanımı şöyle: "Moleküllerin, bir cismin biçimsiz hale gelmesine yol açan kaotik hareketlerine imkan veren ortam..."
Tam da tanımın yüklediği misyona uygun olarak, doğalgaz "kaos"ların ebesi olmaya aday. Ya da en azından nükleer bombadan da tehlikeli ve caydırıcı silaha dönüşmeye.
Tarihe bu silahın kullanılmasının ilk örneği olarak geçecek Rusya ile Ukrayna arasında dün sabah vanaların kapatılmasına kadar varan krizi yakından izlemekte fayda var.
Vladimir Putin 6 yıl önce hasta ve alkolik Boris Yeltsin'den liderliği devralırken yemin etti: "Rusya'yı Sovyetler'in çöküşünden sonra yuvarlandığı utanç çukurundan çıkaracağım. Onu yeniden dünyanın en güçlü ülkelerinden yapacağım." Sonra kurmaylarıyla bu hedefe götürecek araçları tartıştı. Sonuç:
"Petrol ve de özellikle doğalgaz silahıyla yakın çevreden başlayarak dünyayı dize getirebiliriz. Ancak..."
"Ne demek ancak" diye sordu Putin. Yanıtladılar: "Gaz boru hatları Sovyet coğrafyasına göre döşendiği için bazı sıkıntılar var." Doğruydu. Sovyetler Birliği bir federasyondu ve sonsuza kadar yaşayacağına inanılıyordu. O nedenle boru hatları, sistemin çökeceği akla gelmeden döşenmişti. Düşünün; sadece Ukrayna'da hepsi Sovyetler zamanında döşenmiş 4 bin kilometreden fazla gaz boru hattı ağı var.
Kurmayların uyardıkları tehlike, 2004 sonunda Ukrayna'da "Turuncu Devrim"le gerçekleşti: Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihraç yolunun kaderi Moskova'dan kopup Brüksel ve Washington'a yelken açan Viktor Yuşçenko'nun ellerine geçti.
Putin tekrar kurmaylarını topladı. Çözüm: Sovyetler'in dağılmasıyla elden çıkan boru hatlarının mülkiyetini Rusya'ya kazandırmak . Bunun için de bin metreküp doğalgazı 50 dolara alan eski ve yoksul "yoldaşlar"a kapitalist dünya koşullarını dayatmak.
Uygulama alanı olarak elbette Ukrayna seçildi. Rus doğalgaz tekeli Gazprom, 6 ay önce Yuşçenko'ya "1 Ocak 2006'dan itibaren doğalgazın bin metreküpünü 160 dolara çıkaracağız" haberi gönderdi. Ukrayna umursamadı. İşin ciddiyetini anladığında geç kalmıştı. Gazprom, "Koşullar değişti, yeni fiyat bin metreküp için 230 dolar !" dedi.
Özellikle son 15 günde yoğunlaşan pazarlıklarda iki taraf da birbirlerinin önerilerini reddetti. Ukrayna biraz da Türkmenistan'la imzaladığı yıllık 40 milyar metreküp doğalgaz anlaşmasına güveniyordu. Gazprom, tüm Türkmen gazını alıp o kapıyı da kapatınca iş bitti.

Mavi
Akım'ın geleceği ne?
Şimdi Rus gazı kesilen (yılda 25 milyar metreküp geliyordu; ihtiyacının üçte biri) Ukrayna panikte: Fabrikalara enerji kısıntısına karşı önlem almaları uyarısında bulunuyor, termik santrallere "Kömüre dönün" talimatları yağdırıyor.
Bu kriz Ukrayna'daki boru hatlarının ilk sahibine, yani Gazprom'a dönmesini sağlar mı, göreceğiz. Ancak Gürcistan faturada indirim karşılığı boru hatlarının mülkiyetini devretmeye ve Batı'ya aşkını soğutmaya söz verdiğine göre...
Krizden Türkiye'nin de çıkaracağı ders var: Bu yıl 35.7 milyar metreküp doğalgazın 22 milyar metreküpünü Rusya'dan alacağız. Uzmanlara göre yakında 30 milyar metreküp ithalatla Rus gazına bağımlılık oranı üçte ikiye çıkacak.
Hatırlar mısınız; birkaç ay önce Rusya, Mavi Akım'a pompaladığı gazı, İsrail'e Türkiye'ye daha ucuza satmayı önerince, Ankara "Bize de indirim yap" dedi, Moskova reddetti.
Bağımlılık üçte ikiye varınca, neler olabileceğini siz düşünün. Akdeniz'e kadar uzatılmış Mavi Akım'ın mülkiyetini isterler mi acaba? Ya da başka ödünler?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kurnaz Tilki'yle vals   / 01-01-2006
 Çeltiksuyu'nda hayat   / 31-12-2005
 Çankaya'ya giden yol   / 30-12-2005
 Yılın adamı!   / 29-12-2005
 Demokratik sabır   / 28-12-2005
 Sokaktaki tehlike   / 27-12-2005
 İkiyüzlü vicdanlar   / 26-12-2005
 Türkiye'ye benzemek!   / 25-12-2005
 İstikrarın ödülü   / 24-12-2005
 AB kim, biz kim   / 23-12-2005
UMUR TALU
Arayan Mevlasını da, manasını da
Derler ki, ölümsüzlüğe...
ERDAL ŞAFAK
En tehlikeli silah
Rusya-Ukrayna krizini, enerjide...
MEHMET ALTAN
Siyasal milliyetçilik ve liberal demokrasi
Geçen yılın...
ÖMER LÜTFİ METE
Akıllı Petro'nun bombası
Yeni bir yılın başında iyimser...
Hedef Tahran
İsrail Jerusalem Post gazetesinin iddiasına göre İran'a saldırı...
Dünyadan 2006'ya merhaba!
İngilizler'in yılbaşı için her sene toplandığı başkent Londra'daki...
Katar'a gitmem
Katar'a gitmem
F.Bahçe'nin "yıldız transfer" olarak düşündüğü Roberto Carlos,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu