kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Ölüm nedeni kuş gribi değil"
"Hastalık 10 gün önce hasta tavukları kesip yememizle başladı"
"Kuş Gribi"nin belirtileri

"Ölüm nedeni kuş gribi değil"

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, kuş gribi şüphesiyle kaldırıldığı hastanede ölen çocuk ile birlikte 4 şüpheliden alınan numunelerde yapılan testlerin negatif çıktığını bildirdi. Buzgan, ''Hastalık, kuş gribi veya herhangi bir grip virüsünden kaynaklı değil'' dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Van'da kuş gribi şüphesiyle kaldırıldığı hastanede ölen çocuğun da bulunduğu 4 kişiden alınan örneklerde kuş gribi virüsüne rastlanmadığını bildirdi.

Buzgan,
kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 kardeşle ilgili Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda yapılan testlerin negatif çıktığını belirtti. Buzgan, ''Yapılan testler sonucu, bu numunelerde ne kuş gribi ne de başka bir grip virüsüne rastlandı'' dedi.

Turan Buzgan, hastalığın neden kaynaklandığına ilişkin çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Turan Aslan da hafta sonunda vakalardan gelen örnekler üzerinde çalıştıklarını, aralarında ölen çocuğun da bulunduğu 4 numunede yapılan ilk testlerin negatif çıktığını bildirdi.

Tek bir yönteme bağlı kalmadıklarını, numuneler üzerinde 3 ayrı yöntemle çalıştıklarını belirten Aslan, numunelere ''Hızlı Test'', ''Elisa'' ve ''PCR'' yöntemiyle üç test uygulandığını, bunların sonuçlarının negatif olduğunu söyledi.

Aslan, laboratuvar ortamında özel hücrelerle çalışılan bir başka yöntemin çalışmalarının da halen sürdüğünü kaydetti. Aslan, ''Bundan sonra artık başka virüs veya bakteri var mı, onun üzerinde çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.

Bu arada, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan başkanlığında, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Hıfzıssıhha Merkezi'nden Doç. Dr. Nezihe Yılmaz, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri'nden Şube müdürleri Ramazan Uzun, Şehnaz Tümay ve Yıldırım Beyazıt'tan oluşan 7 kişilik ekip, Van'a hareket etti.Bu ekibe, Erzurum ve Diyarbakır'dan birer uzmanın daha katılacağı bildirildi.

YYÜ TIP FAKÜLTESİ BAŞHEKİMİ'NİN AÇIKLAMALARI

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nden gelen 6 hastadan alınarak Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderilen numunelere ilişkin sonuçların, bu hastaların şüpheye mahal vermeyecek şekilde kuş gribi hastası olmadıklarını gösterdiğini söyledi.

Başhekimlikte gazetecilere açıklama yapan Şahin, Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nden kuş gribi şüphesi ile 6 hastanın hastaneye müracaat ederek tedavi altına alındığını hatırlattı.

Hastalardan alınan numunelerin incelenmek üzere Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderildiğini dile getiren Şahin, şunları söyledi:

''Sonuçlar bugün elimize ulaştı. Alınan sonuçlar negatif çıktı. Bunun anlamı bu hastalarda kuş gribi şüphesine mahal vermeyecek şekilde net olarak kuş gribi hastası olmadıklarını gösteriyor. Bizim izlediğimiz hastalar kuş gribi değildir. Buna illa da kuş gribi olarakbakmamak lazım.''

Doğubayazıt İlçesi'nden gelen hastaların akciğer enfeksiyonu şikayetleri ile geldiklerini ve geldikleri zaman durumlarının ağır olduğunu kaydeden Şahin, bu hastalara, hastaneye gelmeden önce de müdahale yapıldığını vurguladı.

Şahin, dün akşam hastalardan birinin öldüğünü hatırlatarak, bunun akciğer enfeksiyonunun seyri içerisinde beklenen bir durum olduğunu belirtti.

Hastalardan durumu kritik olan bir diğerinin yoğun bakımda olduğunu söyleyen Şahin, bu hastaya gerekli müdahalelere devam edildiğini, ancak şu aşamada olumlu bir gelişme görülmediğini sözlerine ekledi.


PROF.DR.ÖZKAN: İLK BULGU ÇOCUKTA HEPATİT VİRÜSÜ BULUNDU

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nden, kuş gribi şüphesiyle Erzurum'a gönderilen çocuktaki ilk bulguların hepatit virüsü yönünde olduğu belirtildi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behsat Özkan, yaptığı açıklamada, Doğubayazıt İlçesi'nden kuş gribi şüphesiyle gönderilen Davut Polat'ı (2), tedavi altına aldıklarını belirtti.

Yapılan ilk incelemede çocukta kuş gribi virüsüne rastlanmadığını belirten Özkan, ''İlk bulgularımız çocukta hepatit virüsü olduğunu gösteriyor. Ancak tetkiklerimiz devam ediyor'' dedi.

Prof. Dr. Özkan, ilçede değişik enfeksiyon hastalıklarına yakalanan çocukların bile kuş gribi endişesiyle bölgedeki hastanelere sevk edildiklerini ifade ederek, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini kaydetti.


(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ziyaretlerin şifresi
 Bombacılara müebbet istemi
 Roj TV mektubuna inceleme
 Fransa'ya tazminat davası
 Doğubayazıt'ta kuş gribi şüphesi:1ölü
 Şarap gibi aile
 İlk eylem öğretmenlerden
 Cezaevlerinde görüş sevinci
 Kızaktan fena düştü
 Karnında unutulan pensle 40 gün yaşadı
 Yücel Yener'e 6 ay hapis cezası
 Uçuşlar sise takıldı
 Tarihi cami hoparlörsüz
UMUR TALU
Arayan Mevlasını da, manasını da
Derler ki, ölümsüzlüğe...
ERDAL ŞAFAK
En tehlikeli silah
Rusya-Ukrayna krizini, enerjide...
MEHMET ALTAN
Siyasal milliyetçilik ve liberal demokrasi
Geçen yılın...
ÖMER LÜTFİ METE
Akıllı Petro'nun bombası
Yeni bir yılın başında iyimser...
Hedef Tahran
İsrail Jerusalem Post gazetesinin iddiasına göre İran'a saldırı...
Dünyadan 2006'ya merhaba!
İngilizler'in yılbaşı için her sene toplandığı başkent Londra'daki...
Katar'a gitmem
Katar'a gitmem
F.Bahçe'nin "yıldız transfer" olarak düşündüğü Roberto Carlos,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu