kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filiz Akin @ SABAH
 

Kaderinizi siz yönlendirin!

Güzel başlık. Ama şartlar her zaman mümkün kılmıyor ki! Bazen sağlık elvermiyor. Bazen aile baskısı, bazen ekonomik zorluklar, bazen şizofren insanlar kıskıvrak bağlayıp insanları istemediği şartlara hapsediyor. Şans lazım şansNeyse yine de kendini olumsuzluklara bırakmamak, mücadele ruhunu kaybetmemek için bu cümleyi unutmamak lazım. Sağlık konusunu ele alalım. Kötüleri bırakıp iyileri hayatımıza geçirmeye çalışalım. Aşırı yağlı, şekerli, tuzlu yememek, daha çok beyaz et, sebze, meyve, tahıl tüketmek, hayvansal yağ yerine az zeytinyağı kullanmak. Bir veya iki keyif kadehi kırmızı şarap hariç alkol almamak, sigaraya son vermek, haftada birkaç kere düzenli spor yapmak gibi şeylerUyku ve de STRES çok önemli. Sanki bilmiyorsunuz! Şu ara kalp doktorlarıyla çok beraber oldum da! Bütün hekimler öyle diyor

STRES KANSER YAPAR
Hep bu köşede zihin, beden, ruh dengesinde bozukluk, hastalık olarak çıkıyor diye yazmaya çalışıyorum. İyi yaşam gurularının uydurduğu bir şey gibi görünen bu olgu bilimsel olarak inceleniyordu. Pozitif bir bakış, neşeli olmayı seçiş, zihindeki negatif egemenliği değiştirdiği için bedendeki salgılar değişiyor. Dopamin, serotonin, endorfin salgılarının artmasıyla bağışıklık sistemimiz güçleniyor, en zor hastalıkların bile iyileşmesi mümkün oluyor. Avusturalya'da Sydney Garvan Enstitüsü'ndeki araştırmalar sonucu duygusal planda yaşanan stresin vücutta Neuropeptide adlı hormonun aşırı salgılanmasıyla bağışıklık sistemine darbe vurduğu, gripten kansere kadar hastalıklara yol açtığı ispatlanmış.

TEFLON TİPLER
Gazetelerden not almışım. Bazen fiziksel, bazen manevi şiddet uygulayan erkek tiplerini yazmış bir psikolog. 1. Teflon tipler: Kendi yanmaz, içindekini yakarmış. Asla yaptıklarından acı çekmez, pişmanlık duymazmış. Hatta laf aramızda, karşı tarafın üzülüp acı çekmesinden haz alırmış. 2. Modern magandalar: Güller döküp, hediyelerle, abartılı aşk gösterileri yaparlar, hatta güzel ve güçlü kadınları tercih ederlermiş. Ama koşulsuz itaatte kusur edilince şiddet uygulamaktan çekinmezlermiş. 3. Gizli depresifler: Başlarda belli olmayan ama birden şiddet yanı çıkan erkeklerHastalıkları nüksedince canavarlaşıp tedavi edilince sakinleşen tiplermiş. Türk kadını, koca, baba, ağabey olarak bir şekilde rastlıyor sanki birinden birineİyiliği ve evliliği çok idealize ederek büyütülüyoruz. Sonra da kötü söze ne cevap verileceğini, kendimizi nasıl koruyacağımızı bilmediğimiz gibi ilişkilerde de çok hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu konuyla ne kadar ilgili bilmem ama Ayşegül Kalem'in "Hayata Hazır Gençler Yetiştirmek" kitabını aratıyorum kitapçıma hem bir arkadaşıma hediye etmek, hem kendim okumak için.

TURP, ASFALTI DELDİ!
Bir de resmini görseniz muhteşem kocaman bir beyaz turp! Öyle bir yaşama azmiyle dolu ki! Asfaltı delmiş bütün güzelliğiyle çıkmış ortayaJaponya'da Aioi kentinde verdiği mücadele nedeniyle kahraman ilan edilmiş. Ancak "Cesur Turp" ortadan ikiye biçilince TV programında takip eden hayranları çok ağlamışlar. Canlanıp çiçek vermesi için belediye binasında yoğun bakıma alınmış. Kötü günler yaşayıp cesareti kırılan insanlara, bu turpun yaşama azmi ve isteği ne güzel bir örnek. Not: Bizim kattan aşağıdakine sular bastığı için eve tamirata gelen bey bana çoluk çocuk muamelesi yaptığı gibi bütün gün söylendi durdu. Ev battı çıktı, pis kokular içinde kaldım. Giderken bir selam çaktı. "Afedersin tanıyamadım. Ama bütün pislikleri temizledim borudan, artık hastalanmazsın" dedi gülerek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kaderinizi siz yönlendirin!   / 17-12-2005
 Dereden tepeden   / 10-12-2005
 Hayatın provası yoktur   / 03-12-2005
 Bazen yanlış anlaşılıyor   / 26-11-2005
 Acı yok kazanç da   / 19-11-2005
 Annemin çocuğu ve kediler   / 12-11-2005
 Film gibi bayram ziyareti   / 05-11-2005
 Bazen ağlamak iyi gelir mi?   / 29-10-2005
 Ramazan paketleri   / 22-10-2005
 Gerçekten Türkler çılgın mı?   / 15-10-2005
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Unutulan güzellikler
Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve...
SUNAY AKIN
O en kuvvetli insan...
O'nunla karşılaştığında sekiz...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Bağışıklık sisteminiz ne derecede etkin?
Bir yeriniz...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çağan Irmak'ın babasıyla ilişkisi bence çok...
Meyhane kültürünü yaşatıyorlar
67 yıldır Kumkapı'da hizmet veren Kör Agop Meyhanesi, balık çorbası...
Menü lokantanın aynasıdır
Türkiye'nin en büyük yemek ve ziyafet menüleri koleksiyoncusu Muhtar...
Cindy'nin protestosu sahnede
Oğlu Casey Irak Savaşı'nda öldüğü için Bush'un çiftliğinin önünde kamp kurup...
118 kadın içindeki tek erkek
Kadın girişimcileri desteklemek amacıyla işkadınları tarafından kurulan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.