kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Halkın ekmeği sosyeteye girdi
Halkın ekmeği sosyeteye girdi
Gıda mühendisleri çalışıyor

Halkın ekmeği sosyeteye girdi

İstanbul'un dört bir yanında hizmet veren Halk Ekmek'in sarı büfeleri yüz değiştiriyor. Yeni tasarımlarıyla lüks semtlerde de yerini almaya başlayan Halk Ekmek'in artık organik buğdayla yapılanından ayçekirdeklisine kadar 22 çeşidi var.

Günün belli saatleri önünde kuyrukların oluştuğu ve çoğu zaman "fakirin ekmeği" olarak bilinen Halk Ekmek, hedef büyütüyor. Artık gelir düzeyi yüksek ailelerin yaşadığı Zekeriyaköy ve Ulus gibi yerlerde de bu sarı büfelerden görmek mümkün olacak. Hem de yeni haliyle. Bunun nedeni ise Halk Ekmek'in hemen her kesimin aradığı bir lezzet haline gelmesi. Bu nedenle yıl sonuna kadar 750 noktadan satış yapılacak.

GÜNDE 2 MİLYON EKMEK
Halk Ekmek fabrikalarında günde yaklaşık 2 milyon tane ekmek üretiliyor. "Bu kadar ekmek nereye gidiyor?" diye düşünmeyin. Çünkü üretilenlerin yüzde doksanından fazlası satılıyor. Yani aslında her altı kişiden biri Halk Ekmek'in ürünlerini tüketiyor. Ancak Halk Ekmek deyince hemen aklınıza 150 kuruşa satılan normal beyaz ekmekler gelmesin. Aslında 22 tane ekmek çeşitleri var. Zaten "lüks" semtlerde de bu farklı çeşitler ilgi görüyor. Bunlar kepekli ekmek, tuzsuz ekmek, tost ekmeği, light ekmek, hamburger ekmeği, mısır ekmeği, çavdarlı ekmek, yeditahıl ekmeği, ayçekirdekli ekmek, Alman ekmeği, patatesli ekmek, soyalı ekmek, glutensiz ekmek, grissini, dayanıklı ekmek, light kepekli ekmek ve sandviç ekmeği. Fiyatları ise 1 yeni liraya kadar çıkıyor. Bunun yanı sıra ağustos ayından beri tam organik buğday ekmeği üretimi de yapılıyor. Organik Tarım Projesi adı verilen çalışmada Artvin, Ağrı, Bingöl, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Kars, Muş, Sivas gibi illerde üretilen organik buğdayla ekmek yapılıyor. Halk Ekmek Genel Müdürü Ömer Bilgiseven, projenin tüm Türkiye'ye yayılmasını amaçladıklarını söylüyor: "Üretici Birlikleri vasıtasıyla oluşturulan ve güçlü bir sivil toplum desteğini de alan Sözleşmeli Organik Tarım Projesi bir sosyal dönüşüm projesidir. Temel amacımız İstanbullulara kimyasal katkılardan arındırılmış ve doğal mineraller bakımından zengin, vitamini bol ekmek hizmeti sunmanın yanında doğudan batıya göçü de durdurmak." Türkiye'ye sürekli ithal edilen glutensiz unu da ilk kez Halk Ekmek üretti. Glutensiz ekmek de çölyak ve fenilketonuri hastaları için üretilen ürün yelpazesinde yerini aldı. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal doku projesi çerçevesinde 55 bin aileye kupon karşılığında günde 4 adet ekmek veriliyor. Halk Ekmek ürünlerinin en fazla satıldığı ilçeler ise Gazi Osman Paşa, Fatih, Küçük Çekmece, Ümraniye, Kartal ve Üsküdar.

TOST EKMEĞİ SEVİLİYOR
Halk Ekmek ürünleri arasında en çok satılan tabii ki normal francala ekmeği. İkinci sırada kepek ekmeği yer alıyor. Ancak Bilgiseven'e göre yapılan anketlere ve kamuoyu yoklamalarına bakılırsa en sevilen ekmek, tost ekmeği başta olmak üzere grissini- galeta çeşidi, organik tam buğday ekmeği ve ayçekirdekli ekmek. Bu nedenle de üst gelir gruplarına da hitap etmek istediklerini anlatıyor: "Tüketici tercihleri hızla değişiyor. Üst gelir grupları beyaz ekmeği terk ediyor. Çeşit ekmeğe yöneliyor. Dolayısıyla bu gelişen talep karşılanmalıdır. Ayrıca üst gelir grupları ekmeklerimizin kalite ve hijyenine güveniyor. Biz de yeni satış ve pazarlama yapısı geliştirdik. Kısa zamanda tüm satış noktalarımız değişecek. Yeni büfeler şehrin genel yapısına ve çağdaş görünümüne de ters düşmeyecek bir tasarımla dizayn edildi. Satış noktalarımızda artık eskisi gibi kuyruklar oluşmayacak. En önemlisi buralarda eğitimli kişiler çalışacak. Yani artık üst gelir grupları da hedef kitlemiz arasında. Kısa bir süre içinde internet sitemizde on-line satış bile yapılacak." 1978'den bu yana üretim yapan Halk Ekmek fabrikalarında her şey makineler aracılığıyla yapılıyor. Gittiğimizde panolarda 47 derece olarak gözüken merkez fabrikanın fırınında öncelikle büyük kazanlarda hamur hazırlanıyor. Bu hamur yine makineler tarafından 200'er gram halinde kesiliyor ve tartılıyor. Yuvarlandıktan sonra mayalanma işlemine tabi tutuluyor. Mayadan çıkınca ortasına bıçak atılıyor. Bu aşamada insan faktörü devreye giriyor ve hatalı olanlar ayıklanıyor. Daha sonra fırına girerek pişiyorlar ve helezondan bir alt kata inerek kasalarda toplanıyorlar. İstanbul'in dört bir yanına dağılmak üzere...

Ece KOÇAL

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kadınların varis korkusuna neşter
 Beni en çok üzen hayalimin tam bir kabusa dönüşmesi
 Engel tanımayan iş kadınları
 Akan ve yanan gözleri evde tedavi edebilirsiniz
 Soğuk algınlığına karşı soğan
 İç mimari ve moda el ele
 Yılbaşında özel bir makyaj
 Balla gelen güzellik
 Büyük ve gösterişli saat takın
 Stil
 Kızımın ilk banyo macerası!
 'Sevdiğimiz şarkıları söylüyoruz'
 Bebeğinizi emzirin siz de çabuk iyileşin
 Ya anne baba hastalanırsa!
 Çocuğun ödevini yapmayın, bilgiye ulaşmayı öğretin
 Nerede ne var?
 Astım hastaları deniz kenarında yaşamalı
 Ailemizin ilk tatili
 En iyi kadın şarkıcı ödülünü kimselere kaptırmadı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Unutulan güzellikler
Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve...
SUNAY AKIN
O en kuvvetli insan...
O'nunla karşılaştığında sekiz...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Bağışıklık sisteminiz ne derecede etkin?
Bir yeriniz...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çağan Irmak'ın babasıyla ilişkisi bence çok...
Meyhane kültürünü yaşatıyorlar
67 yıldır Kumkapı'da hizmet veren Kör Agop Meyhanesi, balık çorbası...
Menü lokantanın aynasıdır
Türkiye'nin en büyük yemek ve ziyafet menüleri koleksiyoncusu Muhtar...
Cindy'nin protestosu sahnede
Oğlu Casey Irak Savaşı'nda öldüğü için Bush'un çiftliğinin önünde kamp kurup...
118 kadın içindeki tek erkek
Kadın girişimcileri desteklemek amacıyla işkadınları tarafından kurulan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.