kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bestelerimde düğünle ölümün yolu kesişti
Bestelerimde düğünle ölümün yolu kesişti
Attila İlhan'a veda
Bir efsaneye benzetildim

Bestelerimde düğünle ölümün yolu kesişti

"Hayat uzun metrajlı bir film gibi'' diyen Anjelika Akbar'ın yeni albümü "Bir Yudum Su''daki eserleri de kendi yaşadığı filmin izlerini taşıyor; aşk var, sevgi var, ayrılık var, barışa çağrı var
- Albümlerinize seçtiğiniz isimler "Hayatın özü sudur" felsefesini hatırlatıyor. "Su"dan sonra şimdi de "Bir Yudum Su" geldi. Su ile ilişkiniz eserlere nasıl yansıyor?
- Su hayatın özü, evet. Su elementinin rengi, şekli yok. Her renge her forma girer ama özünü hiçbir zaman kaybetmez. Ben suyun bu özelliklerini insana benzetirim. Çünkü insan da her renge forma, her renge, her olumlu ya da olumsuz olaya girebilir ama özünü kaybetmez. Er ya da geç o temiz öz her zaman çıkıyor ve kazanıyor. Vücudumuzun da büyük bölümü su, gezegenimiz de öyle... Evrende suyun bulunduğu yerlerde hayat belirtisi olduğu biliniyor. Büyük sırlardan biri bu... Masaru Emoto adlı bir Japon araştırmacı da 'Su Kristalleri' adlı kitabında, suya bir sözcük söylendikten ya da müzik dinletildikten sonra özel şartlarda dondurulunca ortaya çıkan kristaller araştırılıyor. Olumlu ya da olumsuz sözcüklerin su üzerinde ne tür şekiller oluşturduğu inceleniyor. Onun için duygu ve düşüncelerimizde çok dikkatli olmalıyız, çünkü içimiz suyla dolu... Birbirimize söyleyeceğimiz her şey izler bırakıyor. İçimizi ya deforme ediyor ya da güzelleştiriyor. Konserlerde de herkes bana terapi gibi olduğunu, temizlendiklerini hissettiklerini söylüyor... Demek ki o müzikte bir şey var.

'ANILAR' DÜĞÜN HEDİYESİ
- "Bu albümdeki her eser sanki bir filmi anlatıyor, dinleyenler de kendi filmlerini çekebilir'' diyorsunuz. Sizinle ilgili hangi filmler akıyor bu albümde?
- Her biri benim yaşadığım filmlerin izlerini de taşıyor. Çünkü hayatımızı uzun metrajlı film olarak düşünürsek her saniye kısa metrajlı bir film... Bu albümdeki eserlerde de sevgi var, aşk var, ayrılık bile var... Savaşa protesto var. 'Çağrı' eserim, barışa çağrı... Kosova olayları zamanında bestelendi. 'Okyanusun Derinliklerinde' eserimde, ben onu bestelerken kendimi birden bire okyanusun dibinde yürürken buldum. Hatta ben dalmayan bir insanım, ama dalanlar 'Sen de mi dalıyorsun' diye sordu. Hayır, dalmıyorum ama o duyguyu hissettim. 'Anılar' adlı eser de aslında arkadaşım Tayyibe Gülek'e düğün hediyesi olarak bestelendi. Gülek ailesi benim için çok değerli bir ailedir. Bu eseri Tayyibe Gülek'e düğününde hediye olarak çaldım. "Kar Tanesi'' beni direk olarak Rusya'ya götürüyor. Ben bu eseri kısa bir süre önce ölen Rus besteci Sviridove'un tarzında besteledim. Çağdaş bir besteci ama çok da romantik eserler yapıyordu. Rusya'nın karlı havası, dönen kar taneleri karşımıza çıkıyor bu eserde de...
- Albümde Ortaçağ'da lavta ile çalınan ve anonim bir beste olan 'Masal' adını verdiğiniz eser dışında hepsi sizin besteleriniz. Nasıl girdi lavta ezgileri albüme? - Bu eser yıllar önce benim hayatıma girdi. Rusya'da keşfedilen ve aşağı yukarı 20 yıl önce bir filmde ve bir şarkıda da kullanıldı, çok sevildi. O eseri yıllarca yanımda taşıdım, Türkiye'ye de getirdim. Tarz olarak bu albüme çok uygun olacağını hissettiğim için kendime göre uyarlayıp albüme ekledim. İçinde masalsı bir anlatım olduğu için adına da 'Masal' koydum. Bu eseri ilk başta nasılsa lavtacıyı bulamam diye gitar için yapacaktım. Kerim Selçuk 'Anjelika ben sana bulurum lavta sanatçısını' dedi. Böylece lavtayı Halit Süha Çelikkıran çaldı. Ben de çok mutlu oldum.
- Albüm kapağında Erkan Oğur'a da teşekkür ediyorsunuz... Siz müziğin klasik ve new age tarafında o ise daha etnik formlarda gezinirken yollarınız nasıl buluştu? - Erkan Bey'le artık öyle bir ilişkimiz var ki bir şey yaptığımda kendisiyle paylaşıyorum. O da klasik müzik eğitimi aldı sonuçta... Zaten dünya insanı ve dünya müzisyeni... O seviyede olunca artık bir ayrım yok. Etnik, klasik ya da new age farketmez. Orada başka birtakım kriterler çalışıyor ve Erkan Bey de oralarda...
- Ortak çalışma yapmak istediğiniz müzisyenler var mı? - Hintli müzisyen Ravi Shankar'la çalmak isterim... Aslında Hintli müzik grubu Batha Charya ile Erkan Oğur, Ercan Irmak, Mısırlı Ahmet ve ben bir kayıt yaptık. Tamamen doğaçlama, çok güzel bir şey çıktı... Birkaç tane CD çıkabilir.

Figen Yanık

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Kazansanız da kaybetseniz de eğlence garantisi var
 13'üncü tüp bebek denemesi Alican'ı getirdi
 Dans ve müzikle kendini keşfetti
 Acısı ve tatlısıyla bir yıl daha geride kaldı
 Her renkten müzik
 Listeler ve karışık kasetler
 En anlamlı hediye
 Objektiflerin arkasında bir manken var
 2006'ya Merhaba Partileri
 Restoran ve Kulüpler
 Ufacık tefecik içi huzur dolu yogicik
 Miniklere özel parti
 Dışarı çıkmadan önce
 İsmail Acar'dan resim dersleri
 Genç kızların at tutkusu yedi birincilik getirdi
 Ünlüler lezzeti nerelerde arıyor?
 30 yaş kadını başkadır
 Yarım saatte kurabiye yapmayı öğrenin
 Sağlıklı yaşam faşizmi
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Son mesaileri ölüm getirdi
Son mesaileri ölüm getirdi
Bursa'da bir yatak fabrikasında çıkan yangında mesaiye kalan beş...
Kapkaçta 'taş' devri!
Kapkaçta 'taş' devri!
Seyir halindeki otomobilin camına taş atan kapkaççılar, paniğe...
Gün ola Köşk'e çıka!
Başbakan Erdoğan, Siyaset Meydanı'nda, geçmişte kestirip attığı...
Rektör Aşkın'a 76 gün sonra tahliye kararı
Cumhuriyet Savcısı'nın Aşkın hakkında yurtdışına çıkış yasağı konması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.