kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsmail Acar'dan resim dersleri
İsmail Acar'dan resim dersleri

47 ülkede müze, galeri ve koleksiyonlarda çeşitli eserleri bulunan ünlü ressam İsmail Acar, Aralık Derneği'nin Teşvikiye'deki binasında resim dersleri veriyor. hafta süren kurslar 15 kişilik gruplarla yapılıyor
Adını yurtdışına duyurmayı başaran ressamlarımızdan biri olan İsmail Acar, yeteneği, bilgi birikimi ve tecrübelerini resim meraklılarıyla paylaşıyor. Aralık Derneği'ndeki 8 haftalık resim dersleri veren Acar, ilk kez kurs verdiğini ve bunu sosyal bir proje olarak değerlendirdiğini söylüyor. 1993 yılından beri profesyonel olarak resimle uğraşan Acar'ın, bugüne kadar açtığı 55 kişisel serginin yanı sıra 47 ülkede müze, koleksiyon ve galerilerde eserleri bulunuyor. Hakkında yurtiçi ve yurtdışında bin 500'den fazla makale, yazı ve röportaj yayınlanan sanatçı, 2000 yılından bu yana sergi gelirlerinin bir kısmını sosyal yardım amaçlı çalışan vakıf ve kuruluşlara bırakıyor. İsmail Acar, Aralık Derneği'nde resim derslerini de sosyal proje olarak değerlendiriyor. Geçen yıl kurulan ve farklı dallarda kurslar düzenleyen Aralık Derneği'nde İsmail Acar'ın verdiği "Bir Desen Atölyesi" adlı resim kursunun şu anda ikincisi yapılıyor. 8 hafta sürecek olan kurta 15 öğrenci bulunuyor. Tamamı kadın olan öğrencilerin arasında üniversitelerin grafik ve güzel sanatlar bölümlerinden mezun olanlar da var.

DERSLER ÇOK KEYİFLİ
Kurslar Salı günleri 11.00-13.00 saatleri arasında derneğin Teşvikiye'deki binasında yapılıyor. Çok keyifli bir ortamda yapılan kursta, öğrenciler bir taraftan İsmail Acar'ın bilgi birikimi ve tecrübelerinden faydalanırken bir taraftan da çaylarını, kahvelerini yudumluyor. Acar, 8 haftada her bireyin kendi mevcut yetenek ve becerisini öne çıkartmaya yönelik farklı metot ve yöntemleri öğretmeye çalışıyor. Kursiyerler, tuval üzeri yağlıboya, akrilik, pistole, duvar boyama teknikleri, malzeme kullanımı gibi çeşitli konularda Acar'dan tüyolar öğreniyorlar. Kurs, ev ödevleri ve onlar üzerine yapılan yorum ve kritiklerle de daha keyifli bir hale geliyor. Acar, ayrıca dersler sürecinde kursiyerlere sözlü tartışma ortamları yaratıp onlara bugünkü sanat ve sanat tarihi hakkında bilgiler de veriyor. Üniversitede okurken de ders verdiğini ama profesyonel olarak ilk kez kurs verdiğini belirten İsmail Acar, yaptığı işin keyifli ama bir o kadar da zor olduğunu söylüyor; "Ben buraya gelen insanların resmi hobi olarak değil biraz ötesine götürmelerini istiyorum. O yüzden de onları heyecanlandırmaya çalışıyorum. Onlarda eksik olanları kazandırmayı amaçlıyorum. Bu yüzden de kursu kolay ve basit birşey olarak göremiyorum."

YETENEK YETERLİ DEĞİL
Kursta, resmin ne olduğunu anlatmaya çalıştığını vurgulayan Acar, neler öğrettiğini de şöyle özetliyor: "Kendi tecrübelerimle resmin nasıl olması, nasıl yapılması gerektiğini anlatıyorum. Bir figür çizerken haftalarca, aylarca zorlandıktan sonra keşfettiğim çok basit kuralı onlara öğretiyorum. Ya da renk konusunda bize kimsenin öğretmediği ama çok kolay yollarının olduğunu onlara gösteriyorum. Bunun gibi onlarca birikmiş tecrübemi aktarıyorum. Günde 18 saat çalışan bir insan olarak bugüne kadar ne tecrübem, ne bilgi birikimin varsa hepsini komplekssiz bir şekilde onların kullanımına açıyorum. Ama ne kadar aktarabiliyorum, bilmiyorum." Kursiyerlerin çoğunun kendisi için geldiğini ve bunun da çok hoşuna gittiğini söyleyen sanatçı, resmin sadece yetenekle yapılamayacağını savunuyor. "Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne yedek listeden girdim, sekizinci yedektim. Ama fakülteyi birincilikle bitirdim, masterı birincilikle bitirdim. Yetenekliydim de sınavda puan mı alamadım? Hayır. Metodunu bilmiyordum. Çünkü ben bir model çizmiştim, kaşını gözünü çizdim, altını bıraktım. Sandalye de önemliymiş, ayakkabıları da önemliymiş. Bunlara dikkat etmemiştim. Yetenek doğru yönlendirilir, bilgiyle desteklenirse o zaman yetenek ortaya çıkıyor. Yani sadece yetenek yetmiyor. Yeteneği olan insanları bulup çıkartmak gerek. İşte biz burada bunu yapmaya çalışıyoruz. Acar, Aralık Derneği'ndeki 8 haftalık kursu iyi takip edenlerin, ressam olma yolunda yürüyebileceğini söylüyor ama "Bu kurs sanatçı yetiştirmeyi değil de her bireyin kendi içindeki mevcut sanat enerjisini ve becerisini açığa çıkarmayı amaçlıyor" uyarısını da bulunuyor.

ÖĞRENCİLERE İNDİRİM VAR
Hiçbir beklentisi olmadan bilgi ve tecrübesini paylaşan İsmail Acar, "Sosyal sorumluluk anlamında bu projeyi çok önemsiyorum. Bildiklerimizi ülkemizin insanlarıyla paylaşmalıyız, onlara öğretmeliyiz. Londra'da 500 bin kayıtlı kişi resim yapıyormuş, bu rakam ülkemizde 20 bin kişi. Demek ki, birşeyler yapmamız gerekiyor" diyor. Aralık Derneği'nin başkanı Elif Germiyanlıgil, kursun aylık ücretinin 200 YTL olduğunu ancak burslu ve indirimli öğrenci de kabul ettiklerini söylüyor. "Kursiyerlerin üçte biri burslu. Meraklı, istekli ve maddi durumu uygun olmayanlardan ücret almıyoruz. Ayrıca öğrenci ve emeklilere de yüzde 50 indirim yapıyoruz" diyen Germiyanlıgil, İsmail Acar'ın resim kurslarının devam edeceği müjdesini de veriyor. Aralık Derneği Tel: (0212) 258 69 65

Şerif ERCAN

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Kazansanız da kaybetseniz de eğlence garantisi var
 13'üncü tüp bebek denemesi Alican'ı getirdi
 Dans ve müzikle kendini keşfetti
 Acısı ve tatlısıyla bir yıl daha geride kaldı
 Her renkten müzik
 Listeler ve karışık kasetler
 En anlamlı hediye
 Objektiflerin arkasında bir manken var
 2006'ya Merhaba Partileri
 Restoran ve Kulüpler
 Ufacık tefecik içi huzur dolu yogicik
 Miniklere özel parti
 Dışarı çıkmadan önce
 Genç kızların at tutkusu yedi birincilik getirdi
 Ünlüler lezzeti nerelerde arıyor?
 Bestelerimde düğünle ölümün yolu kesişti
 30 yaş kadını başkadır
 Yarım saatte kurabiye yapmayı öğrenin
 Sağlıklı yaşam faşizmi
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Son mesaileri ölüm getirdi
Son mesaileri ölüm getirdi
Bursa'da bir yatak fabrikasında çıkan yangında mesaiye kalan beş...
Kapkaçta 'taş' devri!
Kapkaçta 'taş' devri!
Seyir halindeki otomobilin camına taş atan kapkaççılar, paniğe...
Gün ola Köşk'e çıka!
Başbakan Erdoğan, Siyaset Meydanı'nda, geçmişte kestirip attığı...
Rektör Aşkın'a 76 gün sonra tahliye kararı
Cumhuriyet Savcısı'nın Aşkın hakkında yurtdışına çıkış yasağı konması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.