kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2 Astsubay Tutuklu... Şemdinlide 9 Kasımda bir kitapevine bomba atılmış, olaydan sonra halk kaçan iki kişiyi yakalamıştı. Yakalananların astsubay olduğu belirlenmişti.
Şemdinli patlamalarına JİT ve MİT savunması
JİTEM JİT oldu

MİT ve JİT'ten Şemdinli raporu

MİT ve Jandarma İstihbarat Dairesi JİT, Meclis Araştırma Komisyonu'na Şemdinli olaylarıyla ilgili rapor verdi. JİT'in raporunda "Hakkâri-Yüksekova-Şemdinli üçgenindeki bombalamalar PKK'nın işi. İki astsubayın bombayla ilgisi yok. Orada görevliydiler" denildi.


Şemdinli patlamalarına JİT ve MİT savunması

Jandarma İstihbarat Dairesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı, Şemdinli Komisyonu'na rapor verdi. Tutuklu astsubayların savunulduğu raporlar, Emniyetin Başbakan'a sunduğu bilgi notuyla çelişiyor.

SABAH Meclis "Şemdinli Araştırma Komisyonu"na Jandarma İstihbarat Dairesi (JİT) Başkanı Tuğgeneral Mehmet Çörten tarafından verilen 25 sayfalık istihbarat raporunun ayrıntılarını ele geçirdi. Raporda, PKK'nın büyük kentlerde Fransa benzeri sokak eylemelerine hazırlandığı belirtilerek "Hakkari, Şemdinli, Yüksekova üçgenindeki yaptıkları bombalama ve sokak eylemleri buna hazırlık amacı taşımaktadır" denildi. Raporda, tutuklu astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in de Şemdinli'de Umut Kitapevi'nin bombalanması sırasında orada bulunmalarının "tesadüf" olduğu savunuldu. Ancak Jandarma tarafından komisyona sunulan rapor, Başbakan Tayyip Erdoğan'a ve hükümete sunulan bilgi notuyla çelişiyor. Hükümete daha önce sunulan istihbarat notunda Şemdinli'deki eylemin Astsubay Ali Kaya ve Astsubay Özcan İldeniz tarafından organize edildiği vurgulanmış ve "devlet içinde çete" diye tanımlanan bu ekibin Şemdinli bölgesinde daha önce gerçekleşen patlamalardan da sorumlu olabileceği iddia edilmişti. Jandarma tarafından komisyona sunulan rapor ise PKK'nın son dönemdeki faaliyetlerine dikkat çekerek olayın PKK tarafından işlenmiş olabileceği aktarılıyor.

İKİ MİLLETVEKİLİNE JİT'İ ANLATTI
JİT'in raporunu Meclis'e bizzat Jandarma İstihbarat Dairesi (JİT) Başkanı Tuğgeneral Mehmet Çörten getirdi. Geçen hafta Perşembe günü Meclis'e gelen Çörten, "Şemdinli Araştırma Komisyonu" Başkanı AK Partili Musa Sıvacıoğlu ve Komisyon Sözcüsü Ayhan Sefer Üstün'e raporu verdi. Tuğgeneral Çörten AK Parti çevrelerinde büyük rahatsızlık kaynağı olan JİT'in yapısı hakkında vekillere bilgi verdi. Raporda, Şemdinli'deki 9 Kasım'daki patlamanın yanı sıra PKK'nın 2005 yılında bölgedeki genel stratejisi anlatıldı ve istatiksel bilgilere yer verildi. İşte rapordan bazı çarpıcı bölümler:

* PATLAMALAR ÖRGÜT İŞİ: Hakkari-Şemdinli ve Yüksekova bölgelerinde 1 Haziran 2005 tarihinden bu yana yaşanan patlamalar örgütün stratejisidir. Bu bölgede 1 Haziran-9 Kasım 2005 tarihleri arasında toplam 47 patlama gerçekleşmiştir.

* FRANSA'YI ÖRNEK ALDILAR: Amaçları buradaki huzursuzluk ve rahatsızlığı büyük kentlere kaydırılmasıdır. PKK'nın bir kolu olarak faaliyet gösteren TAK'ın (Teyre Bazen Azadiye Kurdistan) PKK'ya bağlı tüm birimlere gönderdiği mesajlarda, Türkiye'de büyük şehirlerde Fransa benzeri eylemlere girişilmesi konusunda açık direktifler verilmiştir.

* TERÖRİST SAYISI: Hakkari-Şemdinli-Yüksekova üçgeninde bulunan 250 kişilik terörist grup İran ve Irak'taki kamplarda bombalama eğitimi aldı.

* ORADA BULUNMALARI TESADÜF: Şemdinli'deki Umut Kitapevi'ndeki patlama, sahibi Seferi Yılmaz tarafından örgütlenmiştir. Yılmaz'ın, PKK'nın dağ kadrolarından bir grubun komutanı olan Sabri kod adlı kişi ile maddi çıkar ilişkisi vardır. Yılmaz, gelirinin çok üzerinde para harcamaktadır. Astsubayların orada oluşu tamamen tesadüftür.

* GÖREVLİYDİLER: Olaya karıştığı ileri sürülen Astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya, olay saatinde bombalanan yerin 100-150 metre kadar uzağında alaydan görevli olarak bulunmaktadır. Her iki astsubay, PKK ile direkt ilişkisi bulunan Seferi Yılmaz'a gelecek bir paketin peşindedir.

MİT'İN RAPORU
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) de Şemdinli Araştırma Komisyonu'na 2 sayfalık bir rapor gönderdi. Raporda, bölgede son dönemde 16 patlama olduğu belirtilerek, kronolojik olarak bilgi verildi ve bombalardan PKK sorumlu tutuldu.

Fatih ERTÜRK / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Çürük raporu' şebekesi suçüstünde yakalandı
 AB'de ilk savaş senaryosu Kıbrıs
 Amiral'e 4 ağır suçlama
 Rüşvet yerine ateşli öpücük
 Ankara'da yüksek yargı zirvesi
 Soğuk hava dört can aldı
 'Çocuk çetesi' yakalandı
 Sigara yasağında geri adım atıldı
 169 aydın Pamuk bildirisi yayınladı
 Hurşit Tolon: Başörtü fabrikaları kapanırdı
 YÖK'ten imam hatip davası
 Van Valisi'ne suikast hazırlığı iddiası
 Okmeydanı'nda hastane virüsü
 Tüp bebek merkezinde hırsızlık
 Sahte pasaport bulunduran 6 Türk Fas'ta tutuklandı
 Yelkenin duayenine son veda
 Boğazına ip dolanan bebek öldü
 Dalmaz'dan eşi ve oğluna karşı dava
YILMAZ ÖZDİL
2005...
Yıl bitiyor.
Adettendir...
Yılın...
ALİ KIRCA
Peynir gemisi...
Aslında o sözün nasıl ve hangi...
ÖMER LÜTFİ METE
2006'da seçim var mı?
Melih Meriç'in HABER TÜRK...
UMUR TALU
Alerjik durumlar
Ertuğrul Günay CHP'den neden...
FATİH ALTAYLI
Aklıselim kazandı
Geçen hafta Başbakan ile TÜSİAD...
ERDAL ŞAFAK
Sokaktaki tehlike
Üç gündür evinde dinlenen Başbakan...
Bush out, Rice in
Başkan Bush ve hükümetinin üyelerine olan halk desteği hızla düşüyor,...
Suudi "Sex and the City" kitabına ölüm fetvası
ABD'nin New York kentinde kariyer sahibi ve başarılı dört kadın...
Sorun değil çözüm oluruz
Sorun değil çözüm oluruz
Mehmet Ali Yılmaz, Türk futbolunu kaostan çıkaracak tek ismin kendisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu