kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Özelleştirme gelirlerini borçlara kullanacağız'
'Özelleştirme gelirlerini borçlara kullanacağız'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özelleştirme gelirlerinin, Türkiye'nin borçlarının yapılandırılmasında kullanılacağını söyledi..

TBMM Genel Kurulu'nda, 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmelere, 13. maddeden devam edildi. Tasarının maddelerinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Unakıtan, AK Parti hükümetleri öncesi

Türkiye'nin iç ve dış borç stokunun çevrilemez duruma geldiğini söyledi. İktidarları döneminde faizlerin düştüğünü ve Hazine'nin daha uzun vadeli borçlanmaya başladığını ifade eden Unakıtan, bütçe açığını düşürdüklerini de kaydetti. Unakıtan, ''Lafla peynir gemisi yürümüyor.

Her
türlü savurganlığı önler, yolsuzlukların üzerine gidersen, bütçe açıkları düşer. Biz bu neticeyi gösterdik'' dedi. Unakıtan, iktidarı devraldıkları dönemdeki faizlerle bugüne gelinmiş olunsaydı, Türkiye'nin bugün hiç altından kalkılamayacak borç yüküne sahip olacağını anlatarak, ''Yani torununun torunu altından kalkamazdı. Borç yükü 90-100 katrilyon liranın üzerinde olurdu. Ne bütçeyle ne başka bir şeyle kalkardı bu borçlar. Bir takım şeyler söylerken, hesap yaparak konuşmak lazım'' diye konuştu.

Özelleştirmenin ''yapısal bir reform'' olduğunu belirten Unakıtan, geçmiş dönemlerde Türkiye'yi yönetenlerin, özelleştirmeyi ''ağızlarında sakız yaptıklarını ve yüzlerine gözlerine bulaştırdıklarını'' öne sürdü.

''TÜRKİYE TARİHİNDE GÖRÜLMEDİ''

Kemal Unakıtan, özelleştirme uygulamaları dolayısıyla ''aslı astarı olmayan iddialarla karşı karşıya kaldıklarını'' belirterek, Hükümet'in, 3 yılda 33 milyar dolara yakın özelleştirme yaptığını söyledi. Unakıtan, ''Bu, Türkiye tarihinde görülmemiş bir özelleştirmedir.

Özeleştirme gelirlerini, Türkiye'nin borçlarının yapılandırılmasında kullanacağız. Bu parayı alıp da bütçenin giderleri kısmına koymuyoruz'' dedi. CHP grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, kullanılmayan bütçe ödeneklerinin gelecek yıla devri konusunda TürkiyeBilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'na sağlanan kolaylıkların üniversitelere de tanınmasını istedi. Kepenek, ''Hükümet'in üniversitelere üvey evlat muamelesi yaptığını, düşmanca bir tavırla yaklaştığını'' öne sürdü.

''ŞİDDETE KARŞI ASKERDE EĞİTİM'' ÖNERİSİ

Anavatan Partisi Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir ise Hükümet'in,işsizlik sorununun çözümüne yönelik projeler üretemediğini ileri sürdü.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin, toplumsal ve aile içi şiddet olayları olduğunu belirten Akdemir, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) er ve erbaşlara, şiddetle mücadele yöntemlerinin öğretilmesi gerektiğini, bu konuyu Milli Savunma Bakanlığı'nın değerlendirmesinin yerinde olacağını kaydetti.

CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay, ''içki yasağı''na ilişkin eski ve yeni genelgeler arasında bir fark olmadığını, ancak yaklaşım ve uygulamada ''fark'' olduğunu savundu. İçki yasağı dolayısıyla kapatılan bir yer olmadığı yönündeki açıklamaları eleştiren Özay, ''Türkiye muz cumhuriyeti değil... Niyetiniz önemli, alınan kararlar önemli'' diye konuştu.

Özay, bütçeden il özel idarelerine ve büyükşehir belediyeleri ile Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi'ne (KÖYDES) yapılacak Hazine yardımlarını, ''erken seçimin işareti'' olarak değerlendirdi.

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan, Hükümet'in ''toz pembe bir bütçe'' sunduğunu, gerçeğin ise tam tersi olduğunu savunarak, Maliye Bakanı Unakıtan'ı, ''sanayi çarşılarında siftah yapamayan esnafı ziyaret etmeye'' çağırdı.

Yurtdışında para toplanan ve ''yeşil sermaye'' diye adlandırılan holdinglerle ilgili iddialara değinen Özcan, kendisine gelen bir mağdurun, ''eskiden kapatılan RP içinde olan, şimdi AK Parti'de bulunan bir milletvekilinin, il müftüsüyle Almanya'ya giderek para topladığını söylediğini'' iddia etti. Özcan, ''Siyasetçi, neden il müftüsünü alıp gidiyor'' diye konuştu.

Şahsı adına konuşan AK Parti Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz, KÖYDES Projesi'ne yaklaşık 2 katrilyon lira aktarıldığını belirterek, bunun da bütçenin sosyal boyutunun olduğunu göstermeye yeterli olduğunu söyledi.

Genel Kurul'da, 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 2 maddesi daha kabul edildi. Genel Kurul'da, 15. madde üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Eylül'de işsizlik %9.7 oldu
 Açlık sınırı 542.95 YTL'ye yükseldi
 Kredi kartı yasası uygun olmazsa Meclis'ten çıkamaz
 İslami listeye Türk damgası
 Güneydoğu turizmine AB'den 1 milyon avro
 TL geçerliliğini kaybedecek
 Borsanın ilk İslami fonu Ocak'ta geliyor
 İnşaat şirketleri eleman avına çıktı
 Memura ev almak artık hayal
 Bilgi fildişi kule olmasın diye uğraştık
 THY ucuz markayı ne yapacak?
 Bütçede sona gelindi ipler gerildi
 Vodafone 'üçüncü nesile' göz dikti
 Dubaililer teknoparka da talip oldu
GAZİ ERÇEL
Hem istikrar hem güçlü temsil
TÜSİAD'ın geçen hafta...
GÜNTAY ŞİMŞEK
AK Parti, TÜSİAD ve yolsuzluk
Patronlarla hükümetin...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
20 yılın sonunda, kapitalizmin kalesi artık bir devlet...
Antalya'ya yıldız yağacak
Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde Antalya'daki oteller,...
Seri katili cep mesajı ele verdi
Üç ay içinde dört kişiyi öldüren katil zanlısını sevgilisinin cep...
Burun farkıyla kurtardı
Burun farkıyla kurtardı
Önceki gece Kars-İstanbul uçağında, elektronik sistemlerin dahi...
Ankara bu ara casus kaynıyor
Ankara bu ara casus kaynıyor
Emekli Büyükelçi Kaya Toperi "Ne zaman Türkiye'de kavga çıkar,...
IMKB
E: 39.139 D:% 0,56
DOLAR
S: 1,348 D:% -0,111
EURO
S: 1,598 D:% -0,094
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu