kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu sinemalara bu korsanlar müstahak
Bu sinemalara bu korsanlar müstahak
En çok bunları sevdik
Top 5 AYŞE
Top 5 HINCAL

Bu sinemalara bu korsanlar müstahak

Sinemaya neden gidersiniz? Ünlüleri seyretmek için mi, hikayenin içinde kaybolmak için mi, popcorn tırtıklayıp vakit öldürmek için mi yoksa karanlıkta sevgilinizle sarmaş dolaş olmak için mi? Sinemaya gitmeyi sevmeyen var mı? İşte size haftanın sohbet konusu... Alaska frigo serbest...

* AYŞE: Yılların Kadıköy Süreyya Sineması kapanıyormuş. Yerine kültür ve sanat merkezi açılacakmış. HINCAL: Ben Süreyya Sineması'nın eski devirlerini biliyorum; çok güzel filmler getirirdi. Bizim paramız yoktu, on kuruş verip üst balkona çıkardık ama filmi seyredemezdik. Çünkü, üst balkonun altında localar vardı. Localara da yörenin delikanlıları sevgililerini atarlardı

* Vaaaayyy. Bugün de pahalı sinemaların localarına sevgili atılıyor tabii. Böyle viskiler, şampanyalar, yemekler geliyor localara. O zaman 'locaya atmak' deyimi vardı. Gençlerin sevgililerini götürecekleri öpecekleri başka yer yoktu. Ankara'da Kuğulu Park'ta el ele yürüyorlar diye adamın biri öldürüldü. Evine götüremezsin; annen baban kıyamet. İkinci ev alacak maddi güç yok! Kızı sıkmanın sarılmanın öpmenin tek yeri sinema.

* Nereden nereye... Bir giderdik ki üst balkona, tüm localar alt alta üst üste. Biz de on dört, on beş yaşındayız hadi bakalım izleyebilirsen filmi izle. Süreyya o bakımdan ünlü bir sinemaydı bizim çağlarımızda.

'KIŞIN DONARDIK..."
*
Şimdi Süreyya'nın kültür merkezine dönüşecek olmasına memnun musunuz? Günümüzde tek sinema devri bitti artık. İnsanlar sinema komplekslerine gidiyorlar. Onun için tek sinemaların kültür merkezlerine dönüşmesi fevkalade yararlı.

* Ben bu sinema komplekslerinden çok memnunum. Girdin mi her şey elinin altında. Yeni sinemaları nasıl buluyorsunuz.? Günümüzde sinemalar teknoloji açısından mukayese edilmeyecek kadar ilerde. Havalandırma, ısıtma, serinletme sistemleri. Eskiden kışın donardık yazın kan ter içinde kalırdık. Ses düzenleri, surround sistemler. Olağanüstü gösterim sistemleri, pırıl pırıl rahat koltuklar.

TEREYAĞLI POPCORN
*
Sinemaya gitmeyi neden bu kadar severiz. Sadece film izlemek için mi? Eskiden sosyal olaylardı. Gala gecelerine insanlar koyu renk elbiselerle giderlerdi.

* Gala derken filmin galası mı, filmin ilk gösterildiği gün mü? İlk gösterildiği gün. Böyle tiyatro gibi programlar hazırlanır, filme girmeden seyirciye dağıtılırdı. Filmin özetini, oyuncularını anlatan...

* Şimdi 'gir internete filmin a'dan z'ye her şeyini öğren' devrindeyiz. Yeni Melek'in ilk geceleri sosyal olay olurdu.

* Biz evden eşofmanla çıktık mı sinemadayız... Şimdi balenin galasına jean'le geliyorlar. İnsanların sanata saygıları kalmadı.

* Ben sinemaya gittiğimde ille de güzel bir patlamış mısır isterim. Sizin sinemada olmazsa olmazlarınız neler? Benim en sevdiğim sinema öncesi; Ankara'daki Amerika Üssü'nün sinemasında yediğimiz hot dog'tu. Oradaki Amerikan usulü hot dog, Türkiye'de hiçbir yerde yok! Mesele ekmeğinde ve sosisinde değil, yanına koyduğun turşusunda, hardalında, sosunda. Bunların hepsi Türkiye'de var ama biz Amerikan hot dog'u yapmayı beceremedik.

* Canım çekti! Başka? Bir de Amerikalılar popcorn'u hafif tereyağ ile patlatırlar, tuz ekerler; o lezzette popcorn yok.

* Bilet fiyatları da çok pahalı bence... Pahalı. Amerika'daki fiyatlara eşit neredeyse. Amerika'daki gelir seviyesi Türkiye'de yok. En azından ucuz günler olması gerekir.

İKİ KİŞİ 100 MİLYON
*
Ben 24 milyona sinema biliyorum. İki kişi 48 milyon! Tamam koltuklar çok güzel, rahat falan da yine de çok fazla. Sinemada bir şeyler yedin içtin, taksiye para verdin, etti 100 milyon...

* Al sana korsan o zaman. 5 milyona, 3 milyona korsan filmleri alıyorlar. Arkadaşlar, eve toplanıp pizza ısmarlıyor film izliyorlar. Ve yeni film... 2 kişi 100 milyona sinemada izleyeceğine, 10 kişi milyona vizyondaki filmi izliyor. Daha da şamata oluyor.

* Bu korsan filmler, bilet fiyatları bizi yakında eve kapatacak valla... Dinsizin hakkından imansız gelir. Bu sinemalar bu korsanlara müstahak! Ben akşam yedi civarındaki seanslarda çok filmi değişik sinemalarda tek başıma seyrettiğimi biliyorum.

* 2005'te vizyona giren filmler beni açıkçası hiç tatmin etmedi. Sizin 2005'te en beğendiğiniz film hangisiydi? Zaten bu soru bu yılın filmlerinin aman aman olmadığını ortaya koyuyor. 'King Kong'a kadar 'hah! işte şu' diyeceğim bir şey yoktu. 'King Kong' olağanüstüydü.

AYŞE & HINCAL

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Filmi göstermeyin' tehdidi
 Gişedeki maçın galibi: Cimbom
 GS'liler için özel mekan
 Ünlü müzisyenler renkleri yorumladı
 The Washington Times'tan Türk restoranına övgü
 Sürpriz aşklar var
 Bir film şeridi gibiydi 2005
 DVD Ekranı
SEDA KAYA GÜLER
Marjinal mi trendsetter mı?
Billur Kalkavan'ı nasıl...
Küçük bir ödemeyle özgür kalacağım
Küçük bir ödemeyle özgür kalacağım
Kış sonunda çıkarmayı planladığı yeni albümü üzerinde çalışan 'TMSF...
Çifte kutlama...
Çifte kutlama...
İtalya İstanbul Başkonsolosu Luciano Pezzotti'ye veda daveti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.